Ισχνη η ενισχυση του ΔΠΘ με μελη ΔΕΠ

Της έκδοσης

Μόλις 17 μέλη ΔΕΠ θα κατανεμηθούν στο ΔΠΘ, από τα συνολικά 400 που θα κατανεμηθούν σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας.

Η κατανομή, σύμφωνα πάντα με το υπουργείο, έγινε κατά 65% αναλογικά με τις αφυπηρετήσεις του ακαδημαϊκού έτους 2021-22, και το υπόλοιπο 35% βάσει αντικειμενικών κριτηρίων, όπως ο αριθμός προπτυχιακών φοιτητών, αριθμός εξαμήνων α’ κύκλου σπουδών, αναλογία προπτυχιακών φοιτητών προς μέλη ΔΕΠ, αριθμός θέσεων ΔΕΠ που έχουν κενωθεί τα προηγούμενα χρόνια και δεν έχουν αναπληρωθεί.

Αυτό που μας προβληματίζει είναι ότι το ΔΠΘ, το οποίο, τουλάχιστον πριν την εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής ήταν ένα από τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια στη χώρα σε αριθμό προπτυχιακών φοιτητών, θα ενισχυθεί με πολύ λιγότερα μέλη ΔΕΠ από ό,τι ανάλογά σε μέγεθος πανεπιστήμια, αλλά και από μικρότερα από αυτό, τη στιγμή που είχε, και είμαστε σίγουροι ότι συνεχίζει να έχει, από τις χειρότερες αναλογίες μελών ΔΕΠ με φοιτητές.

Εν μέρει αυτή η ανισότητα εξηγείται από κριτήρια, μιας και όταν δεν έχει τόσα μέλη ΔΕΠ, δεν έχει και πολλούς αφυπηρετήσαντες, που ανακυκλώνει όμως τον μη διορισμό μελών ΔΕΠ, και ουσιαστικά δεν καλύπτει την φυγή μετά την παρέλευση του υποχρεωτικού χρόνου προς τα ακαδημαϊκά ιδρύματα του κέντρου.

Επιπλέον οι παράγοντες αυτοί επιβραβεύουν τα ιδρύματα που ίδρυσαν ή απορρόφησαν καινούρια τμήματα, τα οποία το Υπουργείο υποτίθεται θέλει να συγχωνεύσει και να μειώσει, και τιμωρούν πανεπιστήμια σαν το δικό μας, που θέλει να ιδρύσει τμήματα αλλά δεν το αφήνουν.

Δεν γνωρίζουμε πώς μπορούν να καλυφθούν αυτά τα κενά, που είναι διαχρονικά, όμως πιστεύουμε πως αν θέλουμε να μιλάμε για στήριξη του ΔΠΘ, πρέπει να προσεγγίσουμε τα προβλήματα στην πραγματική τους βάση.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.