Ηλθον, ειδον και απηλθον

Όλη η τοπική κοινωνία παρακολούθησε με αγωνία την επίσκεψη του Πρωθυπουργού και του κλιμακίου της Ν.Δ στην Κομοτηνή. Ο Πρωθυπουργός της χώρας μπορεί να έκανε μια ακόμη χαρωπή περιοδεία, αλλά στην ουσία ο κορβανάς του Νομού μας έμεινε για ακόμη μια φορά άδειος. Το μόνο που γέμισε από ηδονή ήταν οι φωτογραφικές μηχανές των δημοσιογράφων.

Προκύπτουν πολλά ερωτήματα μετά την επικείμενη επίσκεψη αλλά το πιο σημαντικό είναι και το πιο απλό, και τώρα τι;

Ποια είναι η ανάπτυξη που  υπάρχει στην περιφέρειά μας όταν βρίσκεται πρώτη σε ανεργία των νέων στην Ελλάδα και δεύτερη σε όλη την Ευρώπη με ποσοστό 45,1%; Όταν έχει συρρικνωθεί η παραγωγική μας βάση και ταυτόχρονα είναι ανύπαρκτη η βιομηχανία; Πώς ακριβώς έγινε η Θράκη πυλώνας ανάπτυξης και αποτελεί έκφραση οραμάτων και προσδοκιών που αφορούν τη συνολική ποιότητα της ζωής μας, την επίλυση των προβλημάτων που μαστίζουν τον τόπο μας και που δημιουργούν ουσιαστικές προϋποθέσεις για ένα καλύτερο μέλλον;

Το στοίχημα του σήμερα είναι να καταφέρουμε να βγούμε από την εποχή της εικόνας, του ρηχού, του εφήμερου πολιτικού μάρκετινγκ και να μπούμε επιτέλους στην ουσία, αποκτώντας μια κριτική ικανότητα που θα μας βγάλει από αυτό το τέλμα.

Η Ροδόπη πονάει, πεινάει και υποφέρει, αυτή είναι η ωμή πραγματικότητα που καμία κυβερνητική στρουθοκάμηλος δεν παραδέχεται. Η ανεργία καλπάζει και ανάπτυξη πουθενά ή μάλλον υπάρχει, αλλά μόνο στα χαρτιά και στις κορδέλες εγκαινίων καρποφορίας άλλης κυβέρνησης.

Το στοίχημα του σήμερα είναι να καταφέρουμε να βγούμε από την εποχή της εικόνας, του ρηχού, του εφήμερου πολιτικού μάρκετινγκ και να μπούμε επιτέλους στην ουσία, αποκτώντας μια κριτική ικανότητα που θα μας βγάλει από αυτό το τέλμα. Η Ροδόπη πονάει, πεινάει και υποφέρει, αυτή είναι η ωμή πραγματικότητα που καμία κυβερνητική στρουθοκάμηλος δεν παραδέχεται. Η ανεργία καλπάζει και ανάπτυξη πουθενά ή μάλλον υπάρχει, αλλά μόνο στα χαρτιά και στις κορδέλες εγκαινίων καρποφορίας άλλης κυβέρνησης

Αναρωτήθηκε άραγε κανείς τι θα απογίνει ο νομός μας σε μερικά χρόνια που στην Αλεξανδρούπολη με το νέο λιμάνι θα δημιουργηθούν αρκετές νέες θέσεις εργασίας; Δημογραφικά και όχι δημοσκοπικά σε τι επίπεδο βρίσκεται ο νομός Ροδόπης;

Τα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα πολλά και άλυτα εδώ και χρόνια, κονδύλια και κίνητρα μηδέν εκτός από κάτι ψίχουλα, αφενός για αποσιώπηση των παραπόνων και αφετέρου για ψηφοθηρικούς λόγους.

Είναι προφανές ότι το μοντέλο ανάπτυξης στην περιφέρειά μας είναι λανθασμένο, παράγει λιγότερο πλούτο και έχει αποστερήσει παραγωγικούς πόρους και ανθρώπινο δυναμικό, με αποτέλεσμα να έχει οδηγηθεί στα όρια της χρεοκοπίας.

Οι νέοι μεταναστεύουν, η μεσαία τάξη φτωχοποιείται, και το δημογραφικό στον νομό μας προβάλλεται στις πρώτες θέσεις της Ελλάδας. Ένα παραγωγικό μοντέλο το οποίο δεν χαρακτηρίζεται από εξωστρέφεια και συνεργασία, δεν επενδύει σε προϊόντα και τεχνολογίες υψηλής προστιθέμενης αξίας και δεν βάζει στο επίκεντρο τον άνθρωπο και την εργασία, αυτά είναι τα αποτελέσματα της σημερινής οικονομικής κατάστασης του νομού.

Η Θράκη χρειαζόταν,  χρειάζεται και θα χρειάζεται  άμεση ουσιαστική και ειλικρινή βοήθεια από την πολιτεία.

  • Αναγκαία και ικανά κίνητρα ώστε να ανασυγκροτηθεί επιτέλους η ΒΙ.ΠΕ που εδώ και αρκετά χρόνια παρακμάζει, μια περιοχή που θα μπορούσε να προσφέρει τουλάχιστον 40.000 νέες θέσεις εργασίας ενώ τώρα προσφέρει μετά βίας 1.500.
  • Γενναία μέτρα στήριξης για τον πρωτογενή παραγωγή της περιοχής, ώστε να γίνουν επενδύσεις που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας.  Οι επενδύσεις αυτές επιβάλλονται να αξιοποιηθούν για την κατασκευή έργων υποδομής, την ενίσχυση της παραγωγικής δραστηριότητας, τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και τον εκσυγχρονισμό σε παραγωγικούς τομείς, όπως τη γεωργία και την κτηνοτροφία.
  • Δημιουργία νέων προγραμμάτων εκπαίδευσης των εργαζομένων σε τομείς που μπορούν να αναδείξουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του νομού,  αλλά και στήριξης των επιχειρήσεων.
  • Κρατική επιδότηση για νεοφυείς επιχειρήσεις αποκλειστικά στον νομό μας, με στόχο να δημιουργηθεί ένα γόνιμο έδαφος ακόμη και για εσωτερική μετανάστευση.
  • Φοροελαφρύνσεις για επιχειρηματίες που θέλουν να αναπτυχθούν στις επαρχίες και δη όπως και στη δική μας που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον λόγω της γεωστρατηγικής της σημασίας.
  • Σχέδιο και μελέτη ώστε να γίνει μια γόνιμη περιοχή για μεγαλοεπενδυτές αποκεντρωμένης ηλεκτρονικής μορφής χρήματος.
  • Ειδική στεγαστική πολιτική σε νέους και νέες του νομού ώστε να λειτουργήσει ως βοηθητικός παράγοντας και να υπάρξει ισχυρό κίνητρο να παραμείνουν στην περιοχή.
  • Ιδιαίτερη έμφαση στην έρευνα και την καινοτομία. Να στηριχθεί το Δημοκρίτειο πανεπιστήμιο, ένα στολίδι της πόλης, που μπορεί να συνεισφέρει στη δημιουργία σημαντικών θέσεων εργασίας και που μπορεί να παίξει ενεργό ρόλο στην αξιοποίηση των επιστημονικού δυναμικού και στην ανάσχεση του brain drain. Να υπάρξει σύνδεση του πανεπιστημίου  με την αγορά εργασίας, ώστε να μπορέσει ο τόπος αυτός να κρατήσει τους επιστήμονες του μιας και η συγκεκριμένη περιφέρειά δοκιμάζεται από τα μεγάλα ποσοστά ανεργίας.

Αυτές τις απλές αλλά και συνάμα απαραίτητες και δομικές για την εξίσωση οικονομία-ανάπτυξη μεταβλητές για τον τόπο μας περιμέναμε να ακούσουμε από τα χείλη του Πρωθυπουργού που για ακόμη μια φορά αρκέστηκε σε επικοινωνιακά σόου και τρικάκια προκειμένου να μεταφέρει το άρωμα εκλογών.

Είναι θέμα εθνικής σημασίας και είναι στο χέρι μας να αγωνιστούμε ώστε να προστατεύσουμε τον νομό μας, να μην τον αφήσουμε να καταρρεύσει και να εξαλείψουμε τους όποιους κινδύνους, ορατούς και μη.

*Ο Γιώργος Δημητριάδης είναι  Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Πτυχιούχων και μέλος του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ ΑΜΘ

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.