Η υγεια ειναι δημοσιο αγαθο και οχι προνομιο των λιγων

Προνόμιο για τους λίγους θα καταντήσει το υπέρτατο αγαθό της υγείας. Με το εισιτήριο στα νοσοκομεία να αυξάνεται από 5 σε 25 ευρώ από 1ης Ιανουαρίου του 2014, την αύξηση της χρήσης γενόσημων φαρμάκων, τον περιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης, καθώς και την υποχρέωση των πολιτών να πληρώνουν από την τσέπη τους την διαφορά που θα προκύπτει από την τιμή αναφοράς που καθόρισε ο ΕΟΠΥΥ μέχρι την πραγματική τιμή του φαρμάκου που συνταγογράφησε ο θεράπων ιατρός, έρχονται τα πάνω κάτω στο θέμα της υγείας.
Όλα αυτά οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η πρόσβαση των πολιτών στην υγεία θα είναι ανάλογη με την οικονομική τους δυνατότητα. Το κυριότερο όμως συμπέρασμα που εξάγεται είναι ότι η υγεία από δημόσιο αγαθό εξελίσσεται σε ιδιωτική υπόθεση.

Η κυβέρνηση αδιαφορεί για το θεμελιώδες δικαίωμα του πολίτη που αφορά στην ελεύθερη πρόσβαση στο κοινωνικό αγαθό της υγείας. Λες και η υγεία είναι εμπόρευμα που μπορούν να το εκμεταλλεύονται οι ιδιώτες, αφήνοντας με αυτό τον τρόπο εντελώς απροστάτευτο το λαό.

Κανείς δεν αμφισβητούσε ότι το δημόσιο σύστημα υγείας στη χώρα μας είχε πολλά προβλήματα, και συγκεκριμένα τεράστια κενά σε υποδομές και προσωπικό. Κανείς δεν αμφισβητούσε ότι ο χώρος της υγείας θα έπρεπε να εξυγιανθεί ώστε να αντιστραφεί η καθοδική πορεία της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες.

Αντί όμως η κυβέρνηση και ο υπουργός υγείας να παρέμβοιυν στις τιμές και τον έλεγχο των γενοσήμων αλλά και των πρωτοτύπων φαρμάκων, στον ουσιαστικό έλεγχο της συνταγογράφησης και την εξυγίανση του κυκλώματος του φαρμάκου, επιλέγει να επιβαρύνουν τους πολίτες, απλά και μόνο για να ικανοποιήσουν τους δανειστές της χώρας.

Δυστυχώς για τους πολίτες γιατί μαζί με την ανεργία, τη φτώχεια την ακρίβεια, τη μείωση των μισθών και των συντάξεων θα έχουν να αντιμετωπίσουν και αυτό το πρόβλημα. Της δυσκολίας στην πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.