Η βιομαζα ως ανανεωσιμη πηγη ενεργειας

Μία άκρως ενδιαφέρουσα ημερίδα διοργανώνεται το Σάββατο στην Αλεξανδρούπολη από τη Διευρυμένη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ροδόπης Έβρου με θέμα τις εναλλακτικές μορφές ενέργειας. Σε συνδυασμό δε με τη συζήτηση στη Βουλή του νομοσχεδίου για την εισαγωγή των βιοκαυσίμων στην ελληνική αγορά η ημερίδα αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Είναι γνωστό ότι ο πρωτόγονος άνθρωπος, για να ζεσταθεί και να μαγειρέψει, χρησιμοποίησε την ενέργεια από την καύση των ξύλων, συνήθεια που ακόμη και σήμερα πολλοί φτωχοί αγροτικοί πληθυσμοί χρησιμοποιούν. Έτσι για να ζεσταθούν, για να φωτιστούν αλλά και για να μαγειρέψουν χρησιμοποιούν φυτικά υπολείμματα αλλά και ζωϊκά απόβλητα, αυτά που σήμερα αποκαλούμε βιομάζα, που χρησιμοποιείται ολοένα και περισσότερο στον αναπτυγμένο κόσμο, με την καλλιέργεια ειδικών φυτών, από τα οποία πολλές φορές, αφού επεξεργασθούν καταλλήλως, μπορούν να παραχθούν υγρά καύσιμα, που λέγονται βιοκαύσιμα. Αυτά είναι πιο αποδοτικά και λιγότερο ρυπαντικά από τα γνωστά μας καύσιμα, αλλά δυστυχώς είναι ακόμα ακριβά.

Η παραγωγή και χρησιμοποίηση της βιομάζας δεν μολύνει το περιβάλλον με τοξικές ουσίες σε αντίθεση με την παραγωγή και χρησιμοποίηση των ορυκτών καυσίμων.

Δυστυχώς στην Ελλάδα όπως και σε άλλους τομείς έχουμε μείνει πολύ πίσω. Το κράτος δεν είχε μέχρι σήμερα τη δύναμη να προχωρήσει σε ριζικές τομές για τη δημιουργία επενδύσεων στον τομέα αυτό. Παρότι τα αποθέματα της βιομάζας είναι μεγάλα δεν μπόρεσε να τα εκμεταλλευτεί. Όσο υπάρχουν φυτά και ζώα στον πλανήτη, όσο δηλαδή υπάρχει ζωή, θα έχουμε και την ανεξάντλητη, ανανεώσιμη πηγή ενέργειας που λέγεται βιομάζα. Καιρός δεν είναι να την αξιοποιήσουμε;

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.