Η θεση της Ελλαδας

H μονομερής ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Kοσσυφοπεδίου από την κυβέρνηση της Πρίστινα και η απόσχιση της ιστορικής αυτής σερβικής επαρχίας από τον εθνικό κορμό μπορεί να μεταδίδουν κύματα ενθουσιασμού στην Oυάσιγκτον και σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, ξαναβάζουν, ωστόσο, στο τραπέζι το εφιαλτικό σενάριο μιας νέας βαλκανικής ανάφλεξης.

Το Bελιγράδι ήδη χαρακτηρίζει το μόρφωμα «ψευδοκράτος» και δηλώνει ότι θα αντιδράσει με όλα τα ειρηνικά μέσα, ενώ η Mόσχα, η οποία από καιρού είχε εκδηλώσει την έντονη δυσφορία της για τα σχέδια του Θάτσι, απειλεί ήδη με σοβαρά διπλωματικά αντίποινα, που θα αναθεωρήσουν, ουσιαστικά, τον χάρτη που προέκυψε από τη διάλυση της Σοβιετικής Eνωσης.

Το ανεξάρτητο Κόσσοβο δεν απειλεί μόνον τα εθνικά και εδαφικά συμφέροντα της Σερβίας. Δημιουργεί ένα δεδικασμένο εμπεδώνοντας μια αποσχιστική αντίληψη, ένα εργαλείο το οποίο μπορούν κάποιοι να το χρησιμοποιήσουν ανάλογα με τις επιθυμίες τους.

Σε όλη αυτή την κατάσταση η Ελλάδα δεν μπορεί να μείνει άφωνος παρατηρητής. Πρέπει και είναι ανάγκη να καταστήσει σαφές ότι είναι παρούσα σε αυτές τις κρίσιμες εξελίξεις. Που βεβαίως και την αφορούν…

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.