Η Συναγωγη της ληθης

Της έκδοσης

Η παγκόσμια ημέρα μνήμης του ολοκαυτώματος τιμήθηκε, σε όλο τον κόσμο αλλά και στη χώρα μας, την Πέμπτη, κρατώντας ζωντανή τη μνήμη του, αλλά και το μήνυμα ότι πρέπει να έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά, αν θέλουμε να αποφύγουμε την επανάληψή του.

Η περιοχή μας, και ειδικά η Κομοτηνή, είδε και αυτή τον Εβραϊκό πληθυσμό της να συγκεντρώνεται και να στέλνεται στα στρατόπεδα του θανάτου, με ελάχιστους ανθρώπους να επιστρέφουν, ενώ με τα χρόνια, και η μνήμη των ανθρώπων που είχαν κάνει αυτή την πόλη σπίτι τους, άρχισε και αυτή, ηθελημένα ή αθέλητα, να χάνεται.

Μάλιστα χωρίς την προσπάθεια συγκεκριμένων ερευνητών, μπορεί σήμερα να γνωρίζαμε πολύ λιγότερα για αυτό το κομμάτι της ιστορίας μας, μιας και ακόμα και η Εβραϊκή Συναγωγή, που αποτελούσε από μόνη της αρχιτεκτονικό σημείο αναφοράς, πέρα από μια ζωντανή υπόμνηση της παρουσίας των Εβραίων στην πόλη, δεν υπάρχει πια.

Με την κατεδάφισή της το 1994, μετά από δεκαετίες εγκατάλειψης και αδιαφορίας, όχι μόνο από την πόλη της Κομοτηνής (η συναγωγή ανήκε στο Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο) χάθηκε ακόμα και αυτή ως υπόμνηση, την οποία, κατά την ταπεινή μας άποψη, καλύπτει εν μέρει αλλά δεν μπορεί να υποκαταστήσει το μνημείο που έχει δημιουργηθεί στην πόλη.

Ευτυχώς για το συγκεκριμένο κτίριο έχουμε αρκετά στοιχεία, χάρη στο έργο του Αρχιτέκτονα Ηλία Μεσσίνα «Οι Συναγωγές της Ελλάδας», όπου βρίσκουμε τόσο συνοπτικά την ιστορία της Εβραϊκής κοινότητας στην Κομοτηνή, αλλά και σχέδια της Συναγωγής, που αποτέλεσε το κέντρο της κοινότητας για δεκαετίες.

Το 2023, κλείνουν 80 χρόνια από την βίαιη απόσπαση των Εβραίων από την Κομοτηνή. Ας ελπίσουμε πως αυτό τουλάχιστον θα ευαισθητοποιήσει φορείς και πολίτες, ώστε να αρχίσει αυτή η αργή λήθη, να αντιστρέφεται.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.