Η πρωτοβουλια της πρωτοβουλιας!

Ή όταν η «επανάληψη» είναι μήτηρ «άγνοιας»

Με μεγάλη μας έκπληξη διαβάσαμε την εβδομάδα αυτή σε συνάδελφο μέσο για την πρωτοβουλία (sic) του Δήμου Κομοτηνής σε συνεργασία με τους εργαζομένους του «Βοήθεια στο Σπίτι» και του Σωματείου ΑμεΑ Ροδόπης που αφορά στην καταγραφή όλων των ατόμων με αναπηρία της Ροδόπης.
 
Η είδηση προέκυψε από την πρόσφατη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Κομοτηνής πριν από λίγα εικοσιτετράωρα, και σύμφωνα με αυτή η καταγραφή έχει ξεκινήσει από τους εργαζομένους του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» οι οποίοι καταγράφουν ανά σπίτι τις ειδικές περιπτώσεις, ούτως ώστε να υπάρξει μία πλήρης «χαρτογράφηση» όπως ακριβώς αναφέρθηκε, των συμπολιτών μας ΑμεΑ που θα επιτρέψει την άμεση επέμβαση του ΕΚΑΒ και των αρμοδίων αρχών σε περίπτωση φυσικών καταστροφών ή αναγκαστικής εκκένωσης.
 
Η έκπληξή μας συνίσταται στο γεγονός ότι  την ίδια ακριβώς πρωτοβουλία παρουσίασε στην Κομοτηνή στις αρχές του 2018 και συγκεκριμένα τον Μάρτιο του 2018 ο Σύλλογος Ατόμων με Κινητικά Προβλήματα και Φίλων ν.Ροδόπης «ΠΕΡΠΑΤΩ».
 
Για την υπενθύμιση των γεγονότων στις 16 Μαρτίου του τρέχοντος έτους ο Σύλλογος «ΠΕΡΠΑΤΩ» παρουσίασε και επισήμως  την καινοτόμα για τα ελληνικά δεδομένα εφαρμογή  που δημιούργησε για την Χαρτογράφηση ΑμεΑ στο νομό Ροδόπης, η οποία δημιουργήθηκε ακριβώς γιατί τα μέλη του Συλλόγου εντόπισαν τη δυστοκία που υπάρχει τόσο στην περιοχή όσο και στην Ελλάδα γενικότερα για την καταγραφή των ατόμων με αναπηρίες.
 
Η εφαρμογή μάλιστα πήρε σάρκα και οστά έναν χρόνο πριν την επίσημη παρουσίαση, εν έτει 2017 δηλαδή,  αξιοποιώντας το διάστημα αυτό ούτως ώστε να καταγραφούν περισσότεροι από 265 συμπολίτες μας που διαμένουν στον νομό Ροδόπης, και να πραγματοποιηθούν περισσότερες από 80 κατ’ οίκον επισκέψεις. Μάλιστα,  όπως επεσήμανε και στο τότε ρεπορτάζ η κοινωνική λειτουργός του Συλλόγου κ. Βιλντάν Γιουσούφ, στόχος είναι «να καταγραφούν και να διαπιστώσουμε τις συνθήκες διαβίωσής τους, τα τυχόν προβλήματα αλλά και τις ανάγκες που έχουν, και να γίνουν οι απαραίτητες παραπομπές, ανάλογα με τα αιτήματα και τις ανάγκες των ωφελούμενων, σε αρμόδιους φορείς και υπηρεσίες, ούτως ώστε να λαμβάνουν μια ολιστική στήριξη».
 
Αξίζει δε να σημειωθεί πως, όπως είχε γνωστοποιηθεί στην παρουσίαση, από τους πρώτους τοπικούς συλλόγους που έκαναν χρήση της εφαρμογής ήταν οι Σύλλογοι «Δύναμη Ψυχής», «ΔΑΔΑΑ» και «Αγίων Θεοδώρων» και μάλιστα σύμφωνα με τα λεγόμενα της υπεύθυνης οικονομικής διαχείρισης του Συλλόγου κ. Λίτσας Αργυροπούλου η εφαρμογή θα δινόταν σε όλους τους Συλλόγους του νομού Ροδόπης, που επιθυμούσαν, εντελώς δωρεάν, μεταξύ άλλων και ως μία μορφή ανταπόδοσης της στήριξης και της βοήθειας του Δήμου Κομοτηνής προς τον Σύλλογο  στο πέρασμα των ετών.
 
Δια του λόγου το αληθές η εφαρμογή αυτή που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του Συλλόγου και την στήριξη των Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση, Κοινωφελούς Ιδρύματος ΤΙΜΑ, Κοινωφελούς Οργανισμού Hellenic Hope και του Κοινωφελούς Ιδρύματος Μποδοσάκη, στο πλαίσιο του προγράμματος «Σημεία Στήριξης», όχι μόνο τέθηκε σε εφαρμογή και απέδειξε στην πράξη την αποτελεσματικότητά και τον καινοτόμο χαρακτήρα της για τα οποία μάλιστα φιλοξενήθηκε από ελληνικά ΜΜΕ σε όλη την Ελλάδα.
 
Η έκπληξη μας λοιπόν στην ανάγνωση της είδησης, όπως εύλογα προκύπτει, και από τα ως άνω γραφόμενα, έγκειται στο γεγονός της εκ νέου πρωτοβουλίας, μίας ήδη υφιστάμενης πρωτοβουλίας που ξεκίνησε από την πόλη μας και αφορά στην χαρτογράφηση των ΑμεΑ και απουσία οποιασδήποτε αναφοράς στην ήδη υπάρχουσα από πλευράς των συμμετεχόντων στην προαναφερθείσα συνεδρίαση του οργάνου Πολιτικής Προστασίας.
 
Όχι για την αναφορά αυτή καθ’ αυτή αλλά για την αξιοποίηση της ήδη υφιστάμενης βάσης δεδομένων που προσφέρει η εν λόγω εφαρμογή, για την οποία ακολουθήθηκε ακριβώς η διαδικασία στην οποία φαίνεται  – όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ- να έχουν μπει ήδη οι εργαζόμενοι στου Βοήθεια στο Σπίτι .
 
Η έκπληξή μας επίσης γίνεται ακόμα μεγαλύτερη καθότι στην παρουσίαση του Συλλόγου «ΠΕΡΠΑΤΩ» είχαν δώσει το παρών όχι ένας, όχι δύο, αλλά τρεις εκπρόσωποι της νυν διοίκησης του Δήμου Κομοτηνής, οι κ.κ. Σωτηρακόπουλος, Τζενετίδης και Μουσταφά Ογλού, καθώς και η κ.Σοφία Φαναρά, εκπροσωπώντας τότε και το Σωματείο ΑμεΑ ν.Ροδόπης. Κοινώς η εφαρμογή ήταν γνωστή.
 
Δεν θα αναζητήσουμε τους λόγους γύρω από την εκ νέου ανακοίνωση μίας ήδη υφιστάμενης πρωτοβουλίας, καθότι στη συγκεκριμένη περίπτωση, ο σκοπός αγιάζει τα μέσα, μίας και η νέα χαρτογράφηση αφορά στην προετοιμασία των συμπολιτών που αντιμετωπίζουν την όποια αναπηρία σε περίπτωση αντιμετώπισης συνθηκών εκτάκτου ανάγκης. Γεγονός το οποίο και σαφέστατα επικροτούμε. Θα σταθούμε όμως στην επανάληψη «εργασιών» και δράσεων, στην προκειμένη από τους εργαζόμενους του Βοήθεια στο Σπίτι, για τις οποίες έχει ήδη καταβληθεί κόπος και χρόνος από άλλη συλλογικότητα της περιοχή μας και έχει επιφέρει τα ζητούμενα αποτελέσματα, ήτοι ένα αναλυτικό μητρώο ενός μεγάλου αριθμού ΑμεΑ συμπολιτών μας. Μία συλλογικότητα, ο Σύλλογος «ΠΕΡΠΑΤΩ», ο οποίος έχει θέσει την εφαρμογή στη διάθεση των Συλλόγων της πόλης αλλά και του Δήμου Κομοτηνής.
 
Γιατί λοιπόν από την αρχή;

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.