Η πραγματικοτητα, η δημοσιογραφια και το ψηφισμα του Συλλογου Εκπαιδευτικων

Διαβάσαμε το ψήφισμα που εξέδωσε ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Ν. Ροδόπης «Οι Τρεις Ιεράρχες» με αφορμή το περιστατικό που συνέβη στο 10ο Δημοτικό Σχολείο μεταξύ του διευθυντή του σχολείου και εξωσχολικού.
 
Δεν θα υπεισέρθουμε βέβαια στο περιεχόμενο του ψηφίσματος ούτε θα το αξιολογήσουμε όμως για να είμαστε ειλικρινείς στο εν λόγω ψήφισμα υπάρχει μια αναφορά που μας στεναχώρησε.
 
«Το πρόσφατο συμβάν στο 10ο Δ.Σ. Κομοτηνής και ο διασυρμός του Διευθυντή και των εκπαιδευτικών που εργάζονται σ αυτό, από τοπικές εφημερίδες και μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δεν χαρακτηρίζουν και δεν αποτυπώνουν την πραγματικότητα» αναγράφεται στην επίμαχη αναφορά του ψηφίσματος.
 
Στεναχώρια λοιπόν διότι ως μια εκ των τοπικών εφημερίδων που δημοσιοποιήσαμε το θέμα φιλοξενήσαμε την οπτική και των δύο εμπλεκόμενων μερών, όπως επίσης και τη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε ο σύλλογος διδασκόντων του σχολείου χωρίς όπως ορίζει, όχι απλά ο κώδικας δεοντολογίας του επαγγέλματός μας, αλλά πρωτίστως το ηθικό μας φορτίο, να πάρουμε θέση αλλά τουναντίον καταβάλλοντας ιδιαίτερο κόπο ώστε να αποφύγουμε αυτό το οποίο εν μέρει μας καταλογίζει το ψήφισμα, τον διασυρμό του Διευθυντή δηλαδή, εκκινούμενοι όχι απλά από σεβασμό στη θέση αλλά κυρίως επειδή πρόκειται για έναν συμπολίτη μας.
 
Κοινώς, όπως έχει αποδείξει άλλωστε και η μακρά πορεία της εφημερίδας μας, σεβόμαστε κάθε συμπολίτη μας καθώς στη μικρή κοινωνία που ζούμε, γνωριζόμαστε όλοι και παράλληλα ως δημοσιογράφοι γνωρίζουμε τι πάει να πει κριτική και δη σκληρή, αφού κάθε μέρα ο κόπος μας βγαίνει κυριολεκτικά στα μανταλάκια και αξιολογείται.
 
Επιπλέον κάτι που συχνά παραγνωρίζεται είναι ότι τα δημοσιεύματα και η δουλειά των δημοσιογράφων δεν αποδίδουν δικαιοσύνη. Αυτό είναι δουλειά της τρίτης λειτουργίας του κράτους, ήτοι της δικαστικής. Δεν είναι ο ρόλος της δημοσιογραφίας η αξιολόγηση αλλά η παράθεση και γνωστοποίηση των γεγονότων. Η ρομφαία και ο ζυγός σε άλλους ανήκει.
 
Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι μομφές του τύπου «δεν αποτυπώνουν την πραγματικότητα», απαξιώνουν ακρίτως και χωρίς στοιχεία την τοπική δημοσιογραφία και επιπλέον πλήττουν το κύρος των μέσων που τα δημοσιεύουν, ένα κύρος που αποκτήθηκε με τρέξιμο στους δρόμους, με ρεπορτάζ, με τη δουλειά μας.
 
Όσο για την αναφορά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δεν μπορούμε παρά να μην συμφωνήσουμε και εμείς για τα όσα περί ανεξέλεγκτης και σε πολλές των περιπτώσεων προσβλητικής χρήσης τους υπονοούνται. Άλλωστε οι γράφοντες εκ του επαγγέλματος τους έχουν πέσει πολλάκις θύματα τέτοιων συμπεριφορών και γνωρίζουν καλά τι σημαίνουν τέτοιες «επιθέσεις» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως θεωρούμε ότι η εκπαίδευση θα μπορούσε να παίξει καταλυτικό ρόλο στην εξάλειψη του εν λόγω φαινομένου.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.