Η Παρακολουθηση του κυριου Νικου Ανδρουλακη και η μεθοδευμενη προσπαθεια της Κυβερνησης Ν.Δ να παραπλανησει τους πολιτες

Όταν κατέθεσε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, ο κύριος Νίκος Ανδρουλάκης, μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, σχετικά με την απόπειρα παγίδευσης του κινητού του τηλεφώνου με το παράνομο λογισμικό κατασκοπείας Predator, όλοι θεώρησαν ότι αυτά που κάνει είναι κινήσεις εντυπωσιασμού και προσπαθεί να παραπλανήσει τους πολίτες. Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα όμως, σε μόλις δύο – τρία εικοσιτετράωρα το ψάρι άρχισε να βρωμάει μετά τις παραιτήσεις του διοικητή ΕΥΠ κυρίου Π. Κοντολέων αλλά και του γενικού γραμματέα του Πρωθυπουργού κυρίου Γρηγόρη Δημητριάδη. Ύστερα από την έρευνα της ΑΔΑΕ αποκαλύφθηκε ότι το κινητό τηλέφωνο του κυρίου Νίκου Ανδρουλάκη παρακολουθούταν από την ΕΥΠ!

Η απόπειρα παγίδευσης του τηλεφώνου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής του κυρίου Νίκου Ανδρουλάκη με το λογισμικό Predator και την ταυτόχρονη παρακολούθηση του από την ΕΥΠ, αποτελεί ένα τεράστιο πλήγμα για την δημοκρατία και απαξιώνει για άλλη μια φορά, την πολιτική και τους θεσμούς, στα μάτια των πολιτών και κυρίως των νέων. Αντί να συζητάμε για ανάπτυξη, ευημερία και πρόοδο, είναι λυπηρό να αποκαλύπτονται ζητήματα που μας πάνε χρόνια πίσω και κλονίζουν τα θεμέλια και τις αρχές δημοκρατίας και της διαφάνειας. Το γεγονός αυτό αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι η κυβέρνηση της ΝΔ θέλει να ελέγχει τον καθένα που τον θεωρεί απειλή, για να έχει τη δική της ομάδα ελίτ στο προσκήνιο, θέλοντας έτσι το παιχνίδι με δικούς της κανόνες.

Ο Πρωθυπουργός αντί να ζητήσει μια συγγνώμη και να παραιτηθεί, απλά ανακοινώνει ότι δεν το γνώριζε, από τη στιγμή που ο ίδιος προσωπικά είχε αναλάβει την εποπτεία της ΕΥΠ με προεδρικό διάταγμα. Το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών η οποία συστάθηκε με το άρθρο 1 του ν.δ. 2421/1953 και μετονομάστηκε και οργανώθηκε με το ν. 1645/1986 και το ν. 3649/2008 (Α’ 39) μεταφέρεται, ως σύνολο αρμοδιοτήτων, θέσεων, και προσωπικού, στον Πρωθυπουργό».

Είναι πασιφανές ότι η κυβέρνηση φάσκει και αντιφάσκει. Από την μια λένε ότι δεν γνώριζαν για το ζήτημα της παρακολούθησης και από την άλλη αναφέρουν ότι δεν προέκυψε τίποτα από την υποκλοπή. Ας απαντήσουν επιτέλους επίσημα και θεσμικά το τι έχει συμβεί. Οι πολίτες έχουν δικαίωμα να γνωρίζουν με θεσμικές διαδικασίες για ποιο λόγο παρακολουθήθηκε ο κ. Ανδρουλάκης και ποιος είχε αυτό το λογισμικό Predator, το οποίο κοστίζει χιλιάδες ευρώ, προκειμένου οι πολίτες να μπορέσουν να αξιολογήσουν την αξιοπιστία της κυβέρνησης όταν έρθει η ώρα των εκλογών. Πρέπει ο καθένας από εμάς να γνωρίζει αν όντως ο κύριος Νίκος Ανδρουλάκης ήταν κίνδυνος για την εθνική ασφάλεια ή όχι

Σε αυτό το σοβαρό ζήτημα δημοκρατίας υπάρχουν πολιτικές και ποινικές ευθύνες. Τις ποινικές ευθύνες ας επιληφθεί η δικαιοσύνη και το νομικό σύστημα της χώρας. Για τις πολιτικές ευθύνες όμως να τονίσουμε ότι ο μοναδικός που έχει την ευθύνη είναι ο κύριος Μητσοτάκης.  Όπως έχει αναφέρει και ο κ. Σωτηρέλης, καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, «Η παραίτηση του πρωθυπουργού δεν σημαίνει παραίτηση κυβέρνησης ή κατ’ ανάγκη εκλογές. Η ΝΔ μπορεί να συνεχίσει να κυβερνά με άλλον πρωθυπουργό. Τίθεται θέμα για τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Η ανάληψη της ευθύνης σημαίνει παραίτηση. Δεν υπάρχει άλλη εκδοχή. Χαίρομαι και οι συνάδελφοί μου που προσχωρούν σε αυτή την άποψη». Όλος ο νομικός κόσμος και σχεδόν όλοι οι Συνταγματολόγοι της χώρας έχουν την ίδια άποψη. Η παρακολούθηση του κυριού Νίκου Ανδρουλάκη ήταν παράνομη!

Τέλος είναι πασιφανές ότι η κυβέρνηση φάσκει και αντιφάσκει. Από την μια λένε ότι δεν γνώριζαν για το ζήτημα της παρακολούθησης και από την άλλη αναφέρουν ότι δεν προέκυψε τίποτα από την υποκλοπή. Ας απαντήσουν επιτέλους επίσημα και θεσμικά το τι έχει συμβεί. Οι πολίτες έχουν δικαίωμα να γνωρίζουν με θεσμικές διαδικασίες για ποιο λόγο παρακολουθήθηκε ο κ. Ανδρουλάκης και ποιος είχε αυτό το λογισμικό Predator, το οποίο κοστίζει χιλιάδες ευρώ, προκειμένου οι πολίτες να μπορέσουν να αξιολογήσουν την αξιοπιστία της κυβέρνησης όταν έρθει η ώρα των εκλογών. Πρέπει ο καθένας από εμάς να γνωρίζει αν όντως ο κύριος Νίκος Ανδρουλάκης ήταν κίνδυνος για την εθνική ασφάλεια ή όχι. Σοβαρά ζητήματα δημοκρατίας δεν λύνονται σε γραφεία με κλειστές πόρτες αλλά με διαφανείς διαδικασίες και σύμφωνα με το Νόμο και το Σύνταγμα του Κράτους.

Όλα στο φως! Είναι Ζήτημα Δημοκρατίας!

*Ο Μεμέτ Ντενίζ είναι δικηγόρος, υποψήφιος Διδάκτωρ Νομικής ΔΠΘ, απόφοιτος Τμήματος Νομικής και Τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικής Επιστήμης ΔΠΘ, με μεταπτυχιακά στο Συνταγματικό Δίκαιο και το Δημόσιο Διεθνές Δίκαιο από τη Νομική Σχολή ΔΠΘ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.