Η παιδεια και παλι στους δρομους

Η προσπάθεια της κυβέρνησης να βρει μια τέτοια ημερομηνία συζήτησης του άρθρου 16, ώστε να μην μπορούν να κινητοποιηθούν οι φοιτητές, φαίνεται πως δεν αποδίδει. Παρότι οι περισσότεροι φοιτητές έχουν ξεκινήσει τις διακοπές του οι φωνές που αντιδρούν στην αλλαγή του άρθρου 16 είναι πολλές.

Το άρθρο 16 δεν αφορά απλώς την ίδρυση κάποιων ιδιωτικών πανεπιστημίων. Με την αναθεώρηση του άρθρου, θα αναγορευτούν σε πανεπιστήμια διάφορα κέντρα κατάρτισης και κολέγια που πουλούν ακριβά υποβαθμισμένες γνώσεις, γεγονός που θα συμβάλει στην επιτάχυνση της ιδιωτικοποίησης στα δημόσια πανεπιστήμια. Τι εννοούμε όμως όταν λέμε ιδιωτικοποίηση; Τα πανεπιστήμια θα είναι δημόσια αλλά η λειτουργία τους θα στηρίζεται σε ιδιωτικά κριτήρια. Οι φοιτητές θα πληρώνουν δίδακτρα, θα πληρώνουν συγγράμματα. Κυρίως όμως τα πανεπιστήμια θα ενισχύουν εκείνες τις ειδικότητες που προτιμούνται από την αγορά και δεν θα έχουν καμία σχέση με την ανάπτυξη της επιστήμης και της κοινωνίας.

Για όλα αυτά, λοιπόν, για όλα όσα βροντοφώναζαν φοιτητές στις αρχές του καλοκαιριού και πριν λίγο καιρό μαζί με τους εκπαιδευτικούς, γι’ αυτά διαδηλώνουν και πάλι μέσα στις γιορτές, υπογράφοντας την απαίτησή τους για αποκλειστικά δημόσια και πραγματικά δωρεάν Παιδεία, ενιαία για όλα τα παιδιά.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.