Η παγκοσμια υφεση

Η ύφεση που πλήττει τους τρεις ισχυρούς πυλώνες, τις Η.Π.Α., την Ε.Ε. και την Ιαπωνία είναι πλέον εμφανής.

Τα Χρηματιστήρια όλου του κόσμου συνεχώς υποχωρούν και οι δείκτες της ανεργίας αυξάνονται, μετά από τις χιλιάδες απολύσεις.

Η ελληνική κυβέρνηση διατείνεται ότι δεν θα επιδράσει αρνητικά στην ελληνική οικονομία η διεθνής κρίση.

Εν μέρει έχει δίκιο, γιατί στηρίζεται στο Γ.Κ.Π.Σ, δηλαδή σε εισρέοντα κεφάλαια που θα διατηρήσουν καλούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Αλλά ήδη στην Ευρώπη συζητείται ακροθιγώς η επιστροφή στον Κέυνς.

Συζητείται ακόμη ακόμη και η αναθεώρηση των δεικτών του Μάαστριχτ, της «οικονομικής μονεταριστικής ορθοδοξίας» της Ενωμένης Ευρώπης.

Γιατί είναι γνωστό ότι οι μαζικές απολύσεις μειώνουν αισθητά το διαθέσιμο εισόδημα για κατανάλωση, με αποτέλεσμα τους μηδενικούς ή και αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Η λιτότητα που επιβλήθηκε με το Μάαστριχτ εκδικείται τους εμπνευστές της και προπαντώς τις ατμομηχανές της Ένωσης, την Γερμανία και την Γαλλία.

Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι οι πρώτες βολές για την αναθεώρηση του Μάαστριχτ, προήλθαν από τον γερμανό Υπουργό Οικονομικών, πράγμα που προκάλεσε πανικό στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Γίνεται όμως πλέον ορατό ότι χωρίς διάθεση εισοδήματος, η οικονομία νοσεί βαθύτατα.

Ωριμάζουν σιγά, σιγά οι συνθήκες για μιαν άλλη πολιτική.

Σε λίγο θα αυξηθεί περισσότερο η κοινωνική πίεση, και ας ληφθεί υπ’ όψιν, ότι η Γερμανία και η Γαλλία του χρόνου ετοιμάζονται για εκλογές.


google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.