Η οικονομικη αναπτυξη της Θρακης  

Η Θράκη μας, αποτέλεσε αντικείμενο έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης των κομμάτων της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ. Υπήρξε μια έντονη προεκλογική συζήτηση και ενδιαφέρον από στοιχηματικές εταιρίες για το αν ο Νομός Ροδόπης μετά τις εκλογές θα βαφτεί μπλε ή ροζ. Δυστυχώς αυτή είναι η αλήθεια. Τα κόμματα της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ μάλωναν για το ποιο χρώμα θα επικρατήσει στον χάρτη το βράδυ των εκλογών, ώστε να ικανοποιήσουν τον εγωισμό τους. Είναι άξια απορίας και παράλληλα λυπηρό το γεγονός πως δεν ακούσαμε ούτε μια ουσιαστική πρόταση για την ανάπτυξη της περιοχής μας αλλά ούτε και μια δέσμευση που θα βελτίωνε το βιοτικό επίπεδο των κατοίκων. Δεν ακούσαμε επίσης κανένα σχόλιο ή πρόταση για την βιομηχανική περιοχή που έχει καταντήσει Έρημος Σαχάρα αλλά ούτε και καμία μελλοντική πρόταση για το νέο νοσοκομείο που δήθεν θα χτιζόταν σε σύντομο χρονικό διάστημα. Κάθε μέρα και κάθε βράδυ ακούγαμε τους υποψήφιους βουλευτές να μαλώνουν για το χρώμα της περιοχής μας. Αντί να συζητάνε για το πώς θα αυξήσουν το κατά κεφαλήν εισόδημα των νοικοκυριών, υπήρχε μια ανούσια συζήτηση γύρω από τα χρώματα του μπλε και του ροζ.  

Η οικονομική ανάπτυξη της Θράκης σίγουρα θα έρθει από επενδύσεις είτε αυτές είναι εγχώριες είτε ξένες επενδυτές. Πρέπει να πείσουμε τους επενδυτές, να συζητήσουμε μαζί τους και να βρούμε εκείνους τους επενδυτές που θα κάνουν την επένδυση τους στην περιοχή της Θράκης με συγκεκριμένα κριτήρια, υποχρεώσεις αλλά και οφέλη για τον ίδιο τον επενδυτή. Πάνω απ’ όλα χρειάζεται απλοποίηση των διαδικασιών, σταθερότητα στην περιοχή και πραγματική πολιτική βούληση. Δεν μπορείς να ζητάς από έναν επενδυτή έναν ατελείωτο αριθμό εγγράφων που μόνο αποτέλεσμα έχει την ταλαιπωρία του και την απογοήτευση του και στο τέλος εγκατάλειψη της ιδέας του. Χρειάζονται τολμηρά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση, στήριξη της περιοχής, δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και μια σοβαρή συζήτηση με τους εν δυνάμει επενδυτές που θα βασίζεται σε ειλικρίνεια, αποφασιστικότητα, οφέλη και  μια συμφωνία “win – win” και για τις δύο πλευρές.

Από την άλλη, στην ανάπτυξη του αγροτικού τομέα θα βοηθήσει η μείωση του κόστους παραγωγής, η αύξηση των τιμών των αγροτικών προϊόντων και η μείωση της τιμής των καυσίμων. Οι αγρότες για να μπορέσουν να έχουν κέρδος πρέπει το Κράτος να δημιουργήσει εκείνες της συνθήκες ώστε να καταφέρουν να πουλήσουν τα προϊόντα τους σε πολύ καλή τιμή. Οι αποζημιώσεις λόγω ζημιών από ακραία καιρικά φαινόμενα πρέπει να δίνονται άμεσα από τον ΕΛΓΑ και χωρίς καμία καθυστέρηση ώστε να μπορέσει ο αγρότης  να πληρώνει τα έξοδα του και να αγοράζει τα απαραίτητα για την καλλιέργεια του. Προγράμματα για τους νέους αγρότες αλλά και η εκπαίδευση των αγροτών στις νέες μορφές καλλιέργειας καθώς και στον ορθολογικό τρόπο χρήσης φυτοφαρμάκων σαφώς και θα βελτίωνε την παραγωγή. Χρειάζεται αλλαγή της νοοτροπίας και έμφαση στις νέες μεθόδους καλλιέργειας.

Εν κατακλείδι, μια διαμάχη για το ποιο χρώμα θα βαφτεί ο χάρτης στις εκλογές είναι μια κοροϊδία, μια υπονόμευση του κοινωνικού συνόλου και πάνω απ’ όλα τρόπος διαφυγής και αλλαγής ατζέντας ώστε να κρύπτονται τα πραγματικά προβλήματα της περιοχής μας.

*Ο Μεμέτ Ντενίζ είναι δικηγόρος και υποψήφιος διδάκτωρ Νομικής ΔΠΘ. Είναι Απόφοιτος του Τμήματος Νομικής ΔΠΘ και του Τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικής Επιστήμης ΔΠΘ και κατέχει επίσης μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών στο Συνταγματικό Δίκαιο και στο Δημόσιο Διεθνές Δίκαιο από τη Νομική του ΔΠΘ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.