Η Κομοτηνη για Εθνικη Πρωτευουσα Νεολαιας

Της έκδοσης

Ο Δήμος Κομοτηνής τα τελευταία χρόνια έχει επιδείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την συμμετοχή των νέων στα «κοινά», αντιλαμβανόμενος αν μη τι άλλο πως λόγω και της φοιτητιώσας νεολαίας της περιοχής, αποτελεί ένα βασικό και ανταγωνιστικό χαρακτηριστικό της πόλης.

Εντός μάλιστα του 2022, τον περασμένο Οκτώβριο συγκεκριμένα διοργάνωσε και το πρώτο Φεστιβάλ Υποδοχής Φοιτητών, το Street Food Festival, νωρίτερα είχε δημιουργήσει το Δημοτικό Συμβούλιο Νέων και σε κάθε περίπτωση οι νέοι της πόλης βρίσκονται μπροστά στις προτεραιότητες που θέτει.

Τι καλύτερο λοιπόν αξιοποιώντας αυτήν την εμπειρία και κυρίως την βούληση της περαιτέρω αξιοποίησης των νέων της πόλης, από το να διεκδικήσει τον τίτλο της 1ης Εθνικής Πρωτεύουσας Νεολαίας που θεσμοθετήθηκε μόλις πριν λίγο διάστημα, από την Γενική Γραμματεία Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης, Διά Βίου Μάθησης και Νεολαίας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας και την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης.

Η προκήρυξη της διαδικασίας ανακήρυξης της 1ης Εθνικής Πρωτεύουσας Νεολαίας 2024 υπεγράφη μόλις στις 28 Μαρτίου και θεωρείται μια από τις σημαντικότερες δράσεις, που αποτελούν κληροδότημα του Ευρωπαϊκού Έτους Νεολαίας 2022, ενώ οι αιτήσεις συμμετοχής από ενδιαφερόμενους δήμους ξεκινά την Δευτέρα 3 Απριλίου.

Σύμφωνα με την σχετική προκήρυξη, ο θεσμός της Εθνικής Πρωτεύουσας Νεολαίας έχει διττό στόχο.  Αφενός να προάγει τη συμμετοχή των νέων 15 – 29 χρονών στην πολιτική και κοινωνική ζωή του τόπου, δίνοντας τα κατάλληλα κίνητρα μέσω ενός προγράμματος δράσεων και παρεμβάσεων, ούτως ώστε να καταστούν ενεργοί πολίτες και να συμβάλουν με τη δική τους νεανική, ουσιαστική συμμετοχή σε όλες τις πτυχές της ζωής της πόλης και αφετέρου να προβάλει τον Δήμο σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η κάθε αίτηση, προκειμένου να λάβει τον Τιμητικό Τίτλο της Εθνικής Πρωτεύουσας Νεολαίας, θα πρέπει να συνοδεύεται από μία πρόταση και ένα πρόγραμμα που θα ταυτίζονται με τους στόχους του θεσμού και, παράλληλα, θα αποφέρουν οφέλη στην ίδια την πόλη και στην κοινωνία των πολιτών της, τα οποία αμφότερα ωστόσο θα πρέπει να δημιουργηθούν από κοινού με τις νέες και τους νέους της πόλης.

Η Κομοτηνή, κατά την δική μας ταπεινή άποψη, διαθέτει όλα τα απαραίτητα χαρακτηριστικά, με πρώτο και κύριο την πολυπληθή παρουσία νέων και την διάθεση αυτών να συμβάλλουν. Το προτείνουμε λοιπόν στην δημοτική αρχή, να το διεκδικήσει ανεπιφύλακτα!

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.