Η Γραμμη Μαζινο και το Κιτρινο Σχεδιο του Μανσταιν

Η επίσκεψη της Κλειώς

Λίγες φορές στην Ιστορία δαπανήθηκαν τόσα πολλά χρήματα για το τίποτα. Αυτό ακριβώς έγινε στο μεγαλύτερο οχυρωματικό έργο της Γαλλίας, τη Γραμμή Μαζινό, η οποία απέτυχε παταγωδώς να εκπληρώσει τον σκοπό για τον οποίο δημιουργήθηκε.

Η αποκαλούμενη Γραμμή Μαζινό ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 1927 με σκοπό να αποτρέψει μία νέα ενδεχόμενη επίθεση των Γερμανών στα γαλλικά εδάφη. Οι Γάλλοι, μετά την πανωλεθρία τους από τους Γερμανούς κατά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, θέλησαν να νιώσουν ασφαλείς σε περίπτωση νέας γερμανικής επίθεσης. Έτσι δαπάνησαν τρία περίπου εκατομμύρια γαλλικά φράγκα προκειμένου να κατασκευάσουν μία σειρά οχυρωματικών έργων από τα ελβετικά σύνορα ως το δάσος των Αρδεννών στον βορρά σε συνολικό μήκος, δηλαδή 100 περίπου χιλιομέτρων. Η γραμμή είχε 108 τεράστια οχυρά τοποθετημένα ανά 15 περίπου χιλιόμετρα και εκατοντάδες ενδιάμεσα πυροβολεία. Πήρε το όνομά της από τον εισηγητή του σχεδίου της, τον τότε Υπουργό Πολέμου της Γαλλίας, Αντρέ Μαζινό (1877-1932), τον κύριο εισηγητή του σχεδίου για την κατασκευή της. Ο ίδιος βέβαια δεν πρόλαβε να δει τη γραμμή ολοκληρωμένη.

Κι όμως, σπάνια στην Ιστορία ένα τόσο ακριβό και περίπλοκο αμυντικό σύστημα δεν αχρηστεύτηκε με τέτοια ταχύτητα. Η αιτία γι’ αυτό ήταν ένας ιδιοφυής στρατηγός των ναζί, ο Έριχ φον Μανστάιν (1887-1973). Αυτός ήταν που πρότεινε στον Χίτλερ την εφαρμογή του Fall Gelb, του αποκαλούμενου Κίτρινου Σχεδίου σχετικά με την εισβολή στη Γαλλία στις 10 Μαΐου του μοιραίου έτους 1940. Το Κίτρινο Σχέδιο στην ουσία πλαγιοκοπούσε τη Γραμμή Μαζινό, αφού προέβλεπε την εισβολή στα εδάφη της Γαλλίας μέσω δύο θυλάκων: του Βελγίου και της Ολλανδίας ως δευτερεύουσα επίθεση υπό τον στρατηγό φον Μποκ και ως κύρια επίθεση μέσω του, αδιάβατου όπως το θεωρούσαν οι Σύμμαχοι, εδάφους των Αρδεννών, υπό τον στρατηγό φον Ρούντστετ . Έτσι το Σεντάν στις Αρδέννες θα σήκωνε το κύριο βάρος της επίθεσης και οι Γερμανοί περίμεναν ότι θα έπιαναν τους Γάλλους στον ύπνο, όπως και πράγματι έγινε!

Τα πράγματα περιέπλεξε ακόμα περισσότερο εις βάρος των Συμμάχων το γεγονός ότι οι Βέλγοι δεν είχαν επιτρέψει καν την παρουσία γαλλικών στρατευμάτων στο έδαφός τους, αφού φοβόταν μήπως προκαλούσαν τον Χίτλερ. Έτσι, η γερμανική εισβολή του 1940 ήταν πράγματι κεραυνοβόλα όσο και αιφνιδιαστική και κατέληξε στην ήττα και τη συνθηκολόγηση της Γαλλίας στις 25 του Ιούνη, ένα μήνα, δηλαδή, σχεδόν μετά από την τόσο έξυπνη γερμανική επίθεση που αχρήστευσε αμέσως το πιο ακριβό οχυρωματικό και αμυντικό έργο της Ευρώπης.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.