Η επομενη ημερα της επισκεψης Τσαβουσογλου

Σε χαμηλούς τόνους, σε σχέση με αντίστοιχες επισκέψεις των τελευταίων μηνών και σαφώς σε πολύ πιο χαμηλούς τόνους σε σχέση με την πρόσφατη επίσκεψη του Έλληνα υπουργού εξωτερικών στην Τουρκία και τα όσα διημείφθησαν μπροστά στις κάμερες κατά την τότε συνέντευξη τύπου, εκτυλίχθηκε η επίσκεψη του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Ελλάδα.

Αρχής γενομένης από την Ροδόπη όπου βρέθηκε την Κυριακή, σε μία επίσκεψη αναμενόμενη όπως αναμενόμενες ήταν και οι δηλώσεις του περί «Τουρκικής μειονότητας» που απαντήθηκαν, ως έπρεπε, άμεσα και από το ελληνικό ΥΠΕΞ. Αρχής γενομένης από τη Ροδόπη που ούτε εκπλήξεις είχαμε σε επίπεδο προγράμματος της κατά τα άλλα «ιδιωτικής» επίσκεψης του κ. Τσαβούσογλου ούτε σε επίπεδο «προκλητικότητας» μιας και όπως αναμενόταν ο ίδιος κράτησε τον πήχη χαμηλά.

Με αξιοσημείωτα ωστόσο «παρελκόμενα» της επίσκεψης την απαγόρευση για τους Έλληνες δημοσιογράφους της κάλυψης, σε ισότιμο επίπεδο με τα Τούρκικα μέσα που τον συνόδευαν, του συνόλου της επίσκεψης. Με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αυτό της επίσκεψής του στο Τζελάλ Μπαγιάρ που όπως αποδεικνύει και το σχετικό φωτογραφικό υλικό, παρά τις αντιδράσεις και τις διαμαρτυρίες των δημοσιογράφων, η δουλειά μας έγινε(!) δια μέσου των εξωτερικών κάγκελων του σχολείου.

Δίχως δε ουδεμία επίσημη απάντηση για τον λόγο του αποκλεισμού.

Η απουσία υψηλών τόνων επιβεβαιώθηκε και κατά τις δηλώσεις των δύο υπουργών μετά το τέλος των επίσημων συναντήσεων, και με τον πρωθυπουργό αλλά και το αποτέλεσμα αυτών που μεταξύ άλλων «επισφραγίστηκε» και με το «ραντεβού» Κυριάκου Μητσοτάκη και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε.

Η τουρκική πλευρά κινήθηκε επί των συμπεφωνημένων πριν την άφιξη του κ. Τσαβούσογλου και στην Αθήνα, δημιουργώντας αν μη τι άλλο προσδοκίες ότι, παρά τις προφανείς διαφωνίες, οι δύο πλευρές θα μπορέσουν ή τουλάχιστον επιθυμούν να κάνουν ένα βήμα προς την ομαλοποίηση των σχέσεων. Και όχι μόνο από την ελληνική πλευρά αλλά και από πλευράς της Άγκυρας, γεγονός που επιβεβαιώνει και η θετική αποτίμηση της επίσκεψης Τσαβούσογλου στον τουρκικό τύπο. 

Μπορούμε να είμαστε σίγουροι για τα επόμενα βήματα από πλευράς της Τουρκίας και την διακοπή κάθε είδους προκλητικότητας προς την Ελλάδα; Σαφώς όχι, ωστόσο σε κάθε περίπτωση οι δύο χώρες μπορούν στην δεδομένη χρονική στιγμή, να συνομιλούν σε επίσημο επίπεδο χωρίς εντάσεις, που συμφέρει αν μη τι άλλο και τις δύο πλευρές.

Ως προς τα της Θράκης; Τα «φώτα» στράφηκαν εκ νέου για ένα ή και λίγα περισσότερα εικοσιτετράωρα στην περιοχή μας και στους μουσουλμάνους συμπολίτες μας, με την αφορμή της επίσκεψης, σε μια περιοχή που αν μη τι άλλο έχουμε βρει έναν δικό μας κοινό «τόνο» που δεν διαταράσσεται εύκολα. Με προβλήματα ωστόσο τόσο σε ότι αφορά το χριστιανικό όσο και στο μουσουλμανικό στοιχείο υπαρκτά. Που μπορεί να «φωτίζονται» κατά τις επισκέψεις ανώτερων αξιωματούχων, αλλά έπειτα «ξαναπέφτουν» στο σκοτάδι, σε ό,τι αφορά τουλάχιστον την κεντρική πολιτεία.

Προβλήματα πάνω στην επίλυση των οποίων η κεντρική ελληνική πολιτεία θα πρέπει να ενσκήψει, όπως πολύ σωστά επισημαίνει μιλώντας σήμερα στον «ΠτΘ» ο συνάδελφος δημοσιογράφος Δάμων Δαμιανός, «στην προοπτική της επίλυσης των ζητημάτων και όχι στην προοπτική της διαπραγμάτευσης» στην προκειμένη περίπτωση με την Τουρκία.

Οψόμεθα!

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.