Η εποχη των αποφασεων στο κενο

Της Έκδοσης

Στην Ελλάδα, η νοοτροπία της συλλογικότητας, και της ανταλλαγής απόψεων για τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί, δεν ήταν ποτέ ιδιαίτερα διαδεδομένη, και τα χρόνια των μνημονίων, όταν νόμοι και αποφάσεις ήταν συνεχώς επείγοντες και έπρεπε να ληφθούν άμεσα, τα πράγματα έγιναν ακόμα χειρότερα, και μετά ήρθε και η καραντίνα, και η αναγκαστική απομόνωση

Όλες αυτές οι συνθήκες, αιτιολογούν εν μέρει, αλλά δεν δικαιολογούν το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα βλέπουμε, σε πολλές εκφάνσεις της πολιτικής και κοινωνικής ζωής να προχωρούν ζητήματα χωρίς την απαραίτητη διαβούλευση, αλλά και επαφή που θα μπορούσε να βοηθήσει να αποφευχθεί η αντιπαράθεση.

Ένα από αυτά είναι το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο έχει δημιουργήσει αναστάτωση στους επαγγελματίες, η διαδικασία του οποίου όμως μοιάζει με ανοιχτή και φιλική διαβούλευση σε σχέση με το νομοσχέδιο που αναμένεται και αφορά το ΔΠΘ, στην περίπτωση του οποίου έχουμε μόνο φήμες και επιμέρους ενημέρωση, χωρίς να έχουμε δει όλες τις προβλέψεις του.

Και αυτή η συσκότιση, δημιουργεί και αντιδράσεις, αλλά και ανησυχία, μιας και η μη ξεκάθαρη γνώση της διαδικασίας, αλλά και της επόμενης ημέρας, φέρνει μια γενικότερη αίσθηση αναταραχής, αλλά αποτελεί και βούτυρο στο ψωμί όσων μπορεί να θέλουν να τορπιλίσουν οποιαδήποτε προσπάθεια για εξέλιξη του Πανεπιστημίου.

Επιπλέον, μια ανοιχτή διαδικασία, πριν ολοκληρωθεί το νομοσχέδιο, θα μπορούσε να βοηθήσει ώστε να αποφευχθούν, λάθη, παραλείψεις, αλλά και αστοχίες. Παράδειγμα η αντίδραση του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας, στην συγχώνευσή και μετονομασία του που μάλλον θα συμβεί, την οποία μπορεί κανείς να κρίνει αρνητικά, όμως οποιαδήποτε άποψη υποσκάπτεται από το γεγονός ότι δεν γνωρίζουμε τι ακριβώς προβλέπει το νομοσχέδιο.

Και τα παραδείγματα είναι πολλά, και δεν περιορίζονται στην κυβερνητική πολιτική: ο Προέδρος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Στέφανος Κασσελάκης αποφάσισε για δημοψήφισμα διαγραφών χωρίς να το συζητήσει (σχεδόν) με κανένα, έστω και για να κρίνει αντιδράσεις, με αποτέλεσμα η δυσαρέσκεια της μονομερούς ανακοίνωσης να είναι γενικευμένη, ενώ γενικά ο τρόπος διοίκησης του κόμματος κινείται σε αυτή την κατεύθυνση.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.