Η επιστροφη στην «κανονικοτητα» που δεν θελουμε

Της Έκδοσης

Δεν ήταν λίγα τα δημοσιεύματα του Κυριακάτικου τύπου αλλά και τα όσα διαβάζουμε το τελευταίο διάστημα σε σχέση με την επανεκκίνηση των πλειστηριασμών για τους «κόκκινους» δανειολήπτες, μετά βέβαια το πέρας της πανδημίας του κορωνοϊού ή για να είμαστε πιο ακριβείς μετά το τέλος του lockdown.
 
Είναι χαρακτηριστικές οι πληροφορίες που μετέφερε το imerisia.gr σύμφωνα με ρεπορτάζ του οποίου υπήρξε συμφωνία μεταξύ των θεσμών και του υπουργείου Οικονομικών, ενώ επικαλούμενο δηλώσεις υψηλόβαθμων στελεχών του χρηματοπιστωτικού κλάδου «από τον Ιούνιο και μετά παύει να ισχύει οποιαδήποτε λογική προστασίας της πρώτης κατοικίας, αφού όσοι έχουν πραγματική αδυναμία να εξυπηρετήσουν το στεγαστικό τους δάνειο θα επιδοτούνται από το Δημόσιο μέσω του νέου πτωχευτικού πλαισίου έως το ποσό των 210 ευρώ».
 
Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ το ενδιαφέρον των τραπεζών, και λοιπών ενδιαφερομένων, επικεντρώνεται «σε ακίνητα αξίας 500.000 ευρώ ή 1 εκατ. ευρώ», ενώ στην ηλεκτρονική πλατφόρμα eauction.gr έχουν αναρτηθεί συνολικά 84.792 πλειστηριασμοί οι οποίοι φέρουν ημερομηνία εκτέλεσης έως τις 2 Ιουνίου 2021, αριθμός και ημερομηνίες ενδεικτικές καθώς το «πάγωμα» των εκτελεστικών εκτελέσεων εξαιτίας της πανδημικής κρίσης έχουν σταματήσει οι αναρτήσεις ακινήτων προς ρευστοποίηση.
 
Στο σχετικό ρεπορτάζ επισημαίνεται πάντως πως ακόμη και εάν ξεκινήσουν οι διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης τον Μάρτιο, χρειάζονται 7-8 μήνες προκειμένου το ακίνητο να φτάσει στο «σφυρί», το οποίο σημαίνει ότι δεν θα δούμε να εκπλειστηριάζονται ακίνητα που δεν βρίσκονται ήδη στην πλατφόρμα εντός του 2021.
 
Γεγονός λογικό διόλου ωστόσο κατευναστικό για τους οφειλέτες και για όσους μάλιστα «κοκκίνησαν» και λόγω της κρίσης που δημιούργησε και αναμένεται να ενταθεί μετά την πανδημία. Άλλωστε μην ξεχνάμε ότι στην Ροδόπη είχαμε πλειστηριασμούς και εν μέσω πανδημίας, γεγονός που καταγγέλθηκε άλλωστε και επισήμως δια στόματος, μεταξύ άλλων, και του βουλευτή Ροδόπης Δημήτρη Χαρίτου, μόλις τον περασμένο Οκτώβριο, με παρέμβασή του μάλιστα και στον αρμόδιο υπουργό Χρήστο Σταϊκούρα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.