Η επισκεψη της Κλειως

Οι Ούννοι και η γέννηση της Βενετίας
Όχι μόνο οι Ευρωπαίοι που ζούσαν στον μακρινό 5o μεταχριστιανικό αιώνα, αλλά και οι περισσότεροι από τους σημερινούς Ευρωπαίους θα ανατρίχιαζαν με την αναφορά και μόνο του ονόματος των αιμοδιψών Ούννων. Οι καταστροφές και η αναταραχή που έφεραν οι συγκεκριμένοι εισβολείς στην Ευρώπη είναι αδιαμφισβήτητες, όχι μόνο λόγω των εκτεταμένων λεηλασιών και βιαιοπραγιών στις οποίες αυτοί προέβαιναν, αλλά και εξ αιτίας της μετακίνησης κι άλλων «βαρβαρικών» φυλών, όπως π.χ. των Γότθων, την οποία προκάλεσαν άθελά τους, επιτείνοντας το χάος των πρώτων μεταχριστιανικών αιώνων στην κλονιζόμενη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία.
 
Να όμως που η Ευρώπη χρωστάει, παρ' όλα αυτά, στους φοβερούς αυτούς εισβολείς και ένα καλό: τη δημιουργία της πανέμορφης πόλης της Βενετίας.


 

Μετά την ήττα που γνώρισε ο ηγέτης των Ούννων, ο περίφημος Αττίλας, από τις ενωμένες στρατιές του Ρωμαίου στρατηγού Αέτιου και των συμμάχων του Βησιγότθων στα Καταλανικά Πεδία το 451, οι Ούννοι ξεχύθηκαν με μανία στην περιοχή του Βένετο  της Βόρειας Ιταλίας, αναγκάζοντας τον δυστυχή πληθυσμό να βρει καταφύγιο στα αραιοκατοικημένα –μέχρι τότε– νησιά της παραλιακής λιμνοθάλασσας. Οι κάτοικοι, φοβούμενοι νέα εισβολή, επέλεξαν να παραμείνουν στα νησάκια της λιμνοθάλασσας και μετά το πέρας της εισβολής και έτσι, γεννήθηκε η Βενετία, η οποία παραμένει ως σήμερα μία από τις ωραιότερες πόλεις της Ευρώπης.
 
Πηγή: Simon Jenkins, «Μία σύντομη ιστορία της Ευρώπης, από τον Περικλή στον Πούτιν», εκδ. Ψυχογιός, Αθήνα 2019.
 
*Η Λεύκη Σαραντινού είναι φιλόλογος, ιστορικός και συγγραφέας.
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.