Η δυσκολια του «εγχειρηματος» της ευτυχιας στην Ελλαδα

Της έκδοσης

Παγκόσμια Ημέρα Ευτυχίας η χθεσινή, (20 Μαρτίου) και όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, δημοσιοποιήθηκε από το Δίκτυο Λύσεων Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών η παγκόσμια έκθεση για την ευτυχία.

Η έκθεση είναι ένας δείκτης μέτρησης της ευτυχίας και σύμφωνα με τα φετινά αποτελέσματα για έκτη συνεχόμενη φορά η Φιλανδία κατέλαβε την πρωτιά, ως η πιο ευτυχισμένη χώρα στον κόσμο, ενώ οι σκανδιναβικές χώρες συνεχίζουν να βρίσκονται στις πρώτες θέσεις.

Η μοναδική νέα χώρα μεταξύ των 20 πιο ευτυχισμένων είναι η Λιθουανία η οποία ανέβηκε στην 20η θέση –αφήνοντας τη Γαλλία στην 21η- ενώ η Ελλάδα παρέμεινε στην 58η θέση.

Η έκθεση βασίζεται στο πώς οι ίδιοι οι πολίτες αξιολογούν την ευτυχία τους καθώς και σε οικονομικά και κοινωνικά δεδομένα και λαμβάνει υπόψιν έξι παράγοντες-κλειδιά: την κοινωνική στήριξη, το εισόδημα, την υγεία, την ελευθερία, τη γενναιοδωρία και την έλλειψη διαφθοράς. H ευτυχία των Φιλανδών φαίνεται ότι βασίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στην ικανότητας του φινλανδικού συστήματος πρόνοιας να βοηθά τους πολίτες της, οι οποίοι αισθάνονται περισσότερο απ’ όλους πως η Πολιτεία τούς φροντίζει». Ειδικότερα σύμφωνα με δηλώσεις του λέκτορα του Πανεπιστημίου Aalto, Φρανκ Μαρτέλα  «Τα σχετικά γενναιόδωρα επιδόματα ανεργίας και η σχεδόν δωρεάν υγειονομική περίθαλψη βοηθούν στην άμβλυνση των πηγών δυσαρέσκειας, διασφαλίζοντας πως λίγοι άνθρωποι στη Φινλανδία είναι ιδιαίτερα δυσαρεστημένοι με τη ζωή τους».

Η κατάταξη της Ελλάδας δεν νομίζουμε πως δημιούργησε έκπληξη σε κανέναν, εν αντιθέσει ωστόσο με τα ερωτηματικά που συνεχίζουν να πλανώνται. Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό ότι σε συζητήσεις με συμπολίτες το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε η πλειοψηφία αυτών, υπό τις άκρως ανοιξιάτικες καιρικές συνθήκες που υπήρχαν διατείνονταν πόσο τυχεροί είμαστε ως έθνος που ζούμε στην χώρα του φωτός, που έστω και παροδικά «εξαφανίζει» τα πάντα. Ποιος άλλωστε δεν εκμεταλλεύτηκε την ηλιόλουστη Κυριακή για μια σύντομη βόλτα είτε εντός της πόλης, είτε στην παραθαλάσσια ζώνη της Ροδόπης για λίγες «ανάσες» μακριά από τα προβλήματα και τις απαιτήσεις της καθημερινότητας.

Μοιραία η προαναφερθείσα συζήτηση και η δημοσίευση της εν λόγω έρευνας μας έκανε να αναρωτηθούμε για την τόσο μεγάλη δυσκολία του «εγχειρήματος» να δημιουργήσει κανείς ένα κράτος «φιλικό» προς τους πολίτες του, σε τομείς κρίσιμους, όπως η δημόσια υγεία, σε μια κατά τα άλλα «προικισμένη» από ομορφιά και λοιπές συνθήκες χώρα.

Ειδικά αν σκεφτεί κανείς την ομορφιά και τον «πλούτο» της χώρας μας έναντι χωρών όπως οι Σκανδιναβικές. Αυτών των χαρακτηριστικών δηλαδή που κάνουν την Ελλάδα κάθε χρόνο, πόλο έλξης εκατομμυρίων επισκεπτών, αλλά ταυτόχρονα στερεί από μόνη της την παραμονή των ίδιων των Ελλήνων ή μας κατατάσσει στην 58η των πιο ευτυχισμένων ανθρώπων στον κόσμο.

Σκέψεις, ενδόμυχες, προς προβληματισμό!

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.