Η διαχειριση της κρισης της νοσου των πτηνων

Το πόσο αληθές είναι ότι και στην Ελλάδα πεθαίνουν πτηνά από τον ιό της γρίπης των πουλερικών δεν το γνωρίζουμε, γιατί από πλευράς πολιτείας συνεχώς οι διαβεβαιώσεις είναι καθησυχαστικές, ενώ από την πλευρά των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης θεωρείται σίγουρη πραγματικότητα. Ανεξάρτητα από το τι συμβαίνει το θέμα είναι ως κράτος να το αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά, γιατί οι συνέπειες σαφώς στην οικονομική και κοινωνική ζωή είναι πολύ μεγαλύτερες απ’ όσο μπορούμε να υπολογίσουμε.

Ο πανικός δεν ενδείκνυται σε αυτές τις περιπτώσεις, όπως και η αδιαφορία μπορεί να έχει σοβαρά αποτελέσματα. Και τα δύο οδηγούν σε νέα προβλήματα και δεν βοηθούν στην αντιμετώπιση της κατάστασης

Καθήκον των πολιτών είναι να παρακολουθήσουν με προσοχή τις υποδείξεις των αρχών, και μάλιστα να ενημερώνουν την πολιτεία, η οποία από την πλευρά της πρέπει να καθοδηγεί τους πολίτες με συνέπεια για τα μέτρα που πρέπει να πάρουν και για τη συμπεριφορά που πρέπει να έχουν.

Πάνω απ’ όλα όμως το κράτος πρέπει να αποκτήσει, γι’ αυτή την περίπτωση τουλάχιστον, την αξιοπιστία που απαιτείται. Ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται αντιμέτωπος με μια κρίσιμη πρόκληση και οφείλει να αποδείξει την ικανότητά του στη διαχείριση μιας κρίσης όπως είναι αυτή.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.