Η χρηση η μη του βετο

Σε όλους τους τόνους τις τελευταίες ημέρες ακούμε δηλώσεις για την άσκηση ή μη βέτο της χώρας μας στο θέμα των Σκοπίων, δηλώσεις, βέβαια, μηνύματα για το πώς θα πρέπει να κινηθεί η Αθήνα στο συγκεκριμένο θέμα.

Προειδοποιούν οι Ηνωμένες Πολιτείες την ελληνική κυβέρνηση να μην τολμήσει να ασκήσει βέτο στην ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, λόγω της μη επίλυσης της διαφοράς για την ονομασία της γειτονικής χώρας.

Από την ΕΕ ο κ. Σολάνα για μια ακόμη φορά λέει ότι δεν του αρέσουν τα βέτο, ενώ συγχρόνως η Επιτροπή Εξωτερικών του Ευρωκοινοβουλίου αναφέρει ότι «σε καμία περίπτωση το όνομα δεν μπορεί να αποτελέσει εμπόδιο για την είσοδο της ΠΓΔΜ στους διεθνείς οργανισμούς».

Ακούμε διάφορα… Το βέτο δε θα βοηθήσει τη σταθερότητα στην περιοχή, το βέτο μη φιλική ενέργεια… το βέτο… το βέτο…

Δεν έχουμε αντίρρηση ότι το βέτο δεν λύνει το πρόβλημα που εδώ και χρόνια υφίσταται μεταξύ των δύο χωρών.

Αδιανόητη όμως είναι και η παρέμβαση τόσο των ΗΠΑ, όσο και της ΕΕ στην πολιτική μιας χώρας.

Περισσότερο όμως αδιανόητη η θέση της ελληνικής κυβέρνησης. Απαθεστάτη φαίνεται να ακούει τους συμμάχους της να της εφιστούν την προσοχή και να της επιδεικνύουν πώς θα κινηθεί. Η ίδια δεν αποκλείει το βέτο. Γιατί λοιπόν δεν απαντά; Γιατί δεν τοποθετείται σε αυτές τις άμεσες προκλητικές παρεμβάσεις στην εξωτερική πολιτική της; Το θέμα βέβαια είναι αν έχει το θάρρος να το κάνει.

Και όπως δείχνουν τα πράγματα δεν έχει…

Δυστυχώς…

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.