«Η χειροτερη Κομισιον που περασε ποτε», θα επιβραβευθει;

Όταν προτείνεις την ανανέωση της θητείας ενός αξιωματούχου που υπηρέτησε τους ευρωπαϊκούς θεσμούς σε κορυφαία θέση, είναι λογικό η απόφαση αυτή να αποτελεί επιβράβευση των υπηρεσιών του. Αν όμως η θητεία του έχει αποδειχθεί καταστροφική σε πρωτόγνωρο μάλιστα βαθμό σε όλους τους τομείς, από τον αγροτικό, με τις πρωτόγνωρες μαζικές αντιδράσεις των αγροτών σε ολόκληρη την Ευρώπη, μέχρι και το κεφάλαιο, εύλογα  διερωτάσαι για τα συμφέροντα και τις σκοπιμότητες που υπαγορεύουν την επανεκλογή της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Κομισιόν). Δεδομένου μάλιστα ότι η υποψηφιότητά της αμφισβητήθηκε στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Βουκουρέστι τον περασμένο Μάρτιο καίτοι ήταν η μοναδική υποψήφια του κόμματος για την προεδρία της Κομισιόν. Σε σύνολο 800 συνέδρων ψηφίστηκε από τους 400 και 89 την καταψήφισαν ενώ οι υπόλοιποι απείχαν.

Σε εκδήλωση που διοργάνωσε ο ΣΕΒ λίγες ημέρες πριν τις πρόσφατες ευρωεκλογές, ο τότε πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Παπαλεξόπουλος και ο πρόεδρος της Eurometaux κ. Μυτιληναίος περιέγραψαν μια Ευρώπη που ψάχνει να βρει τον δρόμο της σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο διεθνές περιβάλλον, που χάνει σταθερά ανταγωνιστικότητα, αναπτύσσεται πολύ αργά, δεν έχει τεχνολογικό πλεονέκτημα στον κόσμο, έχει αδυνατίσει γεωπολιτικά. Ο πρόεδρος της Eurometaux Ευ. Μυτιληναίος άσκησε σφοδρή κριτική στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και ειδικά στη σημερινή ηγεσία της Κομισιόν, την οποία χαρακτήρισε ως «τη χειρότερη Επιτροπή που υπήρξε ποτέ στην Ευρώπη» (Καθημερινή 27/5/24). Το συμπέρασμα αυτό δεν προέκυψε ξαφνικά. Να θυμίσουμε ότι μεταφέροντας ο ίδιος την εμπειρία του από την πρώτη συνάντησή του ως προέδρου της Eurometaux και 29 CEO μεγάλων επιχειρήσεων με την πρόεδρο της Ε.Ε. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είχε δηλώσει: «Οι Βρυξέλλες είναι σε άλλον πλανήτη……». Και συνέχισε: «Κάναμε την επίσκεψη για να της πω ότι κλείνουν εργοστάσια, τα μισά εργοστάσια του κλάδου έχουν κλείσει και τι θα κάνετε για να μην κλείσουν τα άλλα μισά, και αναρωτιόμασταν μαζί με τους 29 τι ήρθαμε να κάνουμε. Η κ. Ντερ Λάιεν μας μιλούσε 40 λεπτά και τα 35 λεπτά ήταν για την Ουκρανία.…» (Καθημερινή 15/12/22). Υπήρξε μάλιστα και αποκαλυπτικός: «Η ενεργειακή κρίση, είπε ο κ. Μυτιληναίος, δεν ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2022 ούτε θα λήξει μαζί με τον πόλεμο, αποδίδοντας τεράστια λάθη στην πολιτική της Κομισιόν και τη στρατηγική της πράσινης μετάβασης».

 Ο πόλεμος στην Ουκρανία, σύμφωνα με τον κ. Μυτιληναίο, ήταν το αποκορύφωμα της ενεργειακής κρίσης που είχε ξεκινήσει πολύ νωρίτερα, με πρώτο στάδιο την απαγόρευση ουσιαστικά των εξορύξεων αερίου και πετρελαίου σε πολλές χώρες του κόσμου, ακολούθως την πανδημία με την υποχώρηση των ενεργειακών αναγκών και στη συνέχεια το τέλος αυτής, που εκτόξευσε τη ζήτηση προϊόντων και υπηρεσιών. Ξαφνικά ο πλανήτης άρχισε να χρειάζεται περισσότερη ενέργεια, που όμως δεν υπήρχε γιατί δεν είχαν γίνει στην ώρα τους οι επενδύσεις, είπε, επιρρίπτοντας σοβαρές ευθύνες στην Κομισιόν. «Η Επιτροπή, όχι μόνο δεν είχε πάρει μυρωδιά, αλλά οι πράσινοι σταυροφόροι, κάθε φορά που φαινόταν ότι το πράγμα θα πήγαινε σε τοίχο, έθεταν όλο και υψηλότερους στόχους», είπε (Καθημερινή 5/10/2022).

Όχι πως το κεφάλαιο έμεινε παραπονεμένο. Γιαυτό μάλλον ο κ. Μυτιληναίος στο συνέδριο του «Οικονομικού Ταχυδρόμου» εξύμνησε τον κ. Μητσοτάκη χαρακτηρίζοντάς τον «ίσως τον καλύτερο ηγέτη ευρωπαϊκής χώρας».  Με τον πληθωρισμό της απληστίας συγκέντρωσε το κεφάλαιο υπέρογκα κέρδη αλλά αυτή τη στιγμή, απειλείται η ύπαρξη της ευρωπαϊκής βιομηχανίας, μαζί και των θέσεων εργασίας σε αυτή. Διότι το φθηνό ρωσικό φυσικό αέριο αντικαθίσταται από το πανάκριβο αμερικανικό LNG, ευρωπαϊκές εταιρείες μεταναστεύουν στις ΗΠΑ λόγω φθηνότερης ενέργειας αλλά και του νόμου για τον πληθωρισμό και την κλιματική αλλαγή (IRA) του προέδρου Μπάιντεν που πριμοδοτεί την μετεγκατάστασή τους εκεί. Μάλιστα, ακολουθώντας η ΕΕ την Ουάσινγκτον στη διένεξή της με το Πεκίνο διευρύνει το χάσμα με την Κίνα ενισχύοντας περαιτέρω την εξάρτησή της από τις ΗΠΑ και τη μείωση των επενδύσεων.

 Η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με Ουκρανία και Μολδαβία, όπως και η απόδοση στη Γεωργία καθεστώτος υποψήφιας προς ένταξη χώρας, δημιουργούν τις προϋποθέσεις περαιτέρω όξυνσης της κρίσης με τη Ρωσία και επέκταση του πολέμου με την απειλή ενός τρίτου παγκόσμιου πολέμου με πεδίο διεξαγωγής για τρίτη φορά την ευρωπαϊκή ήπειρο. Και στα τρία κράτη, περιοχές τους έχουν αποσχιστεί και αυτονομηθεί de facto (Ντονμπάς κ.α. σε Ουκρανία, Υπερδνειστερία σε Μολδαβία και Αμπχαζία και Ν. Οσσετία σε Γεωργία), η συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού τους είναι ρωσόφωνοι και εδρεύουν ρωσικές δυνάμεις. Στο επίπεδο της δημοκρατίας, ο μακαρθισμός της μιας άποψης επιβάλλεται με χαρακτηριστικές τις περιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία αλλά και της ανθρωπιστικής καταστροφής στη Γάζα. Διαφορετικές απόψεις, υπέρ της ειρήνης και κατά της γενοκτονίας των Παλαιστινίων δεν καταδικάζονται απλά αλλά ενοχοποιούνται οι εκφραστές τους. Η ΕΕ με τον πόλεμο στην Ουκρανία έχει μετατραπεί απροκάλυπτα πλέον σε φέουδο των ΗΠΑ σε σημείο ώστε οι κυρώσεις που λαμβάνει κατά της Ρωσίας να στοχεύουν τα δικά της και να προωθούν τα αμερικανικά συμφέροντα. Αυτή την Ευρώπη θέλουμε να αναπαράγουμε με την επανεκλογή της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στη θέση της προέδρου της Κομισιόν από το Ευρωκοινοβούλιο;

Αλεξανδρούπολη, 14/7/2024

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.