Η απειλη της ελευθερης στοχοποιησης των επαγγελματιων ΜΜΕ

Μέσα στο 2022, δολοφονήθηκαν 68 δημοσιογράφοι σε όλο τον κόσμο

Ραγδαία αύξηση των δολοφονιών δημοσιογράφων και εργαζόμενων στα ΜΜΕ καταγράφει η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (ΔΟΔ), η οποία δημοσίευσε τον ετήσιο θλιβερό κατάλογο, προειδοποιώντας για την επιστροφή μιας περιόδου «ελεύθερης στοχοποίησης» των επαγγελματιών ΜΜΕ.

Η ΔΟΔ έχει καταγράψει 68 δολοφονίες δημοσιογράφων και εργαζόμενων ΜΜΕ κατά τη διάρκεια του 2022, έναντι 47 το 2021 αν και τα τελευταία χρόνια καταγραφόταν πτώση του αριθμού των δολοφονιών. Υπήρξαν, επίσης, 11 θάνατοι που σχετίζονταν με ατυχήματα και ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων τριών δημοσιογράφων και εργαζομένων ΜΜΕ που απεβίωσαν ενώ έκαναν ρεπορτάζ για το Παγκόσμιο Κύπελλο 2022 στο Κατάρ. Δήλωσε σχετικά ο Γενικός Γραμματέας της ΔΟΔ, Anthony Bellanger:

«Αυτοί οι αριθμοί δείχνουν ότι δεν υπάρχει τέλος στην κρίση της ασφάλειας στη δημοσιογραφία, αντιθέτως, αντιπροσωπεύουν πραγματική απειλή για την επιστροφή μιας περιόδου ανεξέλεγκτης στοχοποίησης των επαγγελματιών των Μέσων Ενημέρωσης σε πολλά μέρη του κόσμου».

Λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, σημειώθηκαν 12 απώλειες επαγγελματιών ΜΜΕ, ο υψηλότερος αριθμός εκ των 21 χωρών όπου έχουν καταγραφεί θανατηφόρα περιστατικά. Στην αύξηση των δολοφονιών συνέβαλαν επίσης με 11 και 7 περιστατικά αντιστοίχως η κυριαρχία του τρόμου των εγκληματικών οργανώσεων στο Μεξικό, καθώς και η κατάλυση του νόμου και της τάξης στην Αϊτή.

Οι δημοσιογράφοι στην Κολομβία αντιμετωπίζουν ένα νέο κύμα βίας, το οποίο απειλεί να καταστήσει τη χώρα ζώνη δολοφονίας δημοσιογράφων και εργαζομένων στα ΜΜΕ για άλλη μια φορά, καταστρέφοντας τις προοπτικές για ελευθερία των Μέσων Ενημέρωσης μετά τις πολιτικές διευθετήσεις για τον τερματισμό των δεκαετιών αιματηρού εμφυλίου πολέμου.

Στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, η νέα ηγεσία στις Φιλιππίνες δεν ανέκοψε τις θανατηφόρες επιθέσεις σε δημοσιογράφους, με τέσσερις δολοφονίες τον πρώτο χρόνο της προεδρίας του Ferdinand “Bongbong” Romualdez Marcos Jr, ενώ πέντε δημοσιογράφοι έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της πολιτικής κρίσης στο Πακιστάν.

Η Μέση Ανατολή και ο αραβικός κόσμος είδαν τις δολοφονίες επαγγελματιών των Μέσων Ενημέρωσης να αυξάνονται από τρεις πέρυσι σε πέντε, συμπεριλαμβανομένου και του θανάσιμου πυροβολισμού που δέχθηκε, μέρα μεσημέρι, η πολύπειρη δημοσιογράφος του “Al Jazeera”, Shireen Abu Akleh. Τέσσερις δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν στο Τσαντ και τη Σομαλία, που σημαίνει ότι η Αφρική κατέγραψε τον χαμηλότερο αριθμό θανάτων μεταξύ των πέντε περιοχών της Λίστας Δολοφονηθέντων της ΔΟΔ. Χαμηλότερα στη λίστα η Αμερική (30), η περιοχή Ασίας-Ειρηνικού (16), η Ευρώπη (13) και η Μέση Ανατολή και ο αραβικός κόσμος (5).

Η ΔΟΔ ανανεώνει την έκκλησή της για μεγαλύτερη προστασία των δημοσιογράφων, προειδοποιώντας ότι η αποτυχία αντιμετώπισης των απειλών για την ασφάλεια των δημοσιογράφων θέτει σε κίνδυνο, ενδεχομένως, τη δημοκρατική κυριαρχία, η οποία απειλείται χωρίς τη συμβολή της δημοσιογραφίας στην ενημέρωση του κοινού για θέματα γενικού ενδιαφέροντος. Δήλωσε αναλυτικότερα ο Γενικός Γραμματέας της ΔΟΔ Anthony Bellanger:

«Η αύξηση των δολοφονιών δημοσιογράφων και άλλων εργαζομένων στα ΜΜΕ είναι μια σοβαρή αιτία ανησυχίας και ένα ακόμη καμπανάκι προς τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο, προκειμένου να αναλάβουν δράση για την υπεράσπιση της δημοσιογραφίας, ενός από τους βασικούς πυλώνες της δημοκρατίας. Εάν δεν προβούμε σε ενέργειες, το μόνο που θα καταφέρουμε είναι να ενθαρρύνουμε εκείνους που επιδιώκουν να καταστείλουν την ελεύθερη ροή πληροφοριών και να υπονομεύσουν τη δυνατότητα των λαών να απαιτούν από τους ηγέτες τους να λογοδοτούν. Πρέπει να διασφαλιστεί ότι όσοι έχουν εξουσία και επιρροή δεν στέκονται εμπόδιο προς μια κοινωνία ανοιχτή, χωρίς αποκλεισμούς».

Για να αντιμετωπιστεί η έλλειψη δράσης και πολιτικής βούλησης των κυβερνήσεων για την αντιμετώπιση της ατιμωρησίας των εγκλημάτων που διαπράττονται κατά δημοσιογράφων, η ΔΟΔ ζητά μια Διεθνή Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών, αφιερωμένη στην προστασία των δημοσιογράφων και των επαγγελματιών των Μέσων Ενημέρωσης.

Η αύξηση των δολοφονιών δημοσιογράφων και άλλων εργαζομένων στα ΜΜΕ είναι μια σοβαρή αιτία ανησυχίας και ένα ακόμη καμπανάκι προς τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο, προκειμένου να αναλάβουν δράση για την υπεράσπιση της δημοσιογραφίας, ενός από τους βασικούς πυλώνες της δημοκρατίας. Εάν δεν προβούμε σε ενέργειες, το μόνο που θα καταφέρουμε είναι να ενθαρρύνουμε εκείνους που επιδιώκουν να καταστείλουν την ελεύθερη ροή πληροφοριών και να υπονομεύσουν τη δυνατότητα των λαών να απαιτούν από τους ηγέτες τους να λογοδοτούν

Σεμινάρια στην ΕΣΗΕΑ, για την ασφάλεια των δημοσιογράφων σε εμπόλεμες ζώνες και επικίνδυνες καταστάσεις

Εντωμεταξύ άρχισε στην Αθήνα ο νέος κύκλος σεμιναρίων της ΕΣΗΕΑ με θέμα: «Η ασφάλεια των δημοσιογράφων σε εμπόλεμες ζώνες και επικίνδυνες καταστάσεις –  σεισμούς, πυρκαγιές, ακραία καιρικά φαινόμενα και διαμαρτυρίες».

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, με δίμηνη διάρκεια, έχει ως στόχο την πρακτική εκπαίδευση των δημοσιογράφων οι οποίοι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της ενημέρωσης.

Καθηγητές Πανεπιστημίου, εκπαιδευτές των Ενόπλων Δυνάμεων, εκπρόσωποι της Πυροσβεστικής, νομικοί, ιατροί και ειδικοί πρώτων βοηθειών, δημοσιογράφοι με πολυετή εμπειρία στο πολεμικό πεδίο, θα παραθέσουν τις εξειδικευμένες γνώσεις τους στις ακόλουθες θεματικές ενότητες:

Εξοπλισμός δημοσιογράφων – ασφάλιση: 9 Ιανουαρίου, Ernest Sagaga, Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (ΔΟΔ).

Διασταύρωση πληροφοριών, προστασία επικοινωνιών και πηγών: 11 Ιανουαρίου, Ernest Sagaga (ΔΟΔ).

—Τα δικαιώματα των δημοσιογράφων σε πολεμικές συρράξεις – Το νομικό πλαίσιο και η δεοντολογία: 16 Ιανουαρίου, Μαρία Γαβουνέλη, Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ), Καθηγήτρια Νομικής ΕΚΠΑ.

—Ασφαλής κάλυψη ακραίων φαινομένων (πλημμύρες, πυρκαγιές, σεισμοί): 18 Ιανουαρίου, Γιάννης Αρτοποιός, εκπρόσωπος τύπου Πυροσβεστικής.

Υγιεινή και ψυχολογική στήριξη: 23 Ιανουαρίου, Ευρυδίκη Νικήτα-Τσουρέλη, Δερματολόγος ΕΔΟΕΑΠ και Εμμανουήλ Κατσίκας, Ψυχίατρος ΕΔΟΕΑΠ.

Ορθοπεδικά και πνευμονολογικά θέματα: 25 Ιανουαρίου, Αντώνης Αγγουλές, Ορθοπεδικός ΕΔΟΕΑΠ και Γιώργος Κρομμύδας, Πνευμονολόγος ΕΔΟΕΑΠ.

Γυναίκες στο πολεμικό πεδίο: 30 Ιανουαρίου, συνάδελφοι σε αποστολές στην Ουκρανία.

—Η δημοσιογραφία στον πόλεμο και η εκπαίδευση των δημοσιογράφων: 2 Φεβρουαρίου, Νίκος Παναγιώτου, Αναπληρωτής Καθηγητής Δημοσιογραφίας ΑΠΘ.

Οι δημοσιογράφοι στο πεδίο των επιχειρήσεων: α) εντός κατοικημένων περιοχών και β) σε ανοιχτά πεδία και ναρκοπέδια: 6 Φεβρουαρίου, εκπαιδευτής από ΓΕΕΘΑ.

Καταστάσεις εμπλοκής και ομηρίας – Ασφάλεια επικοινωνιών δημοσιογράφων: 8 Φεβρουαρίου, εκπαιδευτής από ΓΕΕΘΑ.

—Συμπεριφορά – Διαπραγμάτευση σε check points: 13 Φεβρουαρίου, εκπαιδευτής από ΓΕΕΘΑ.

—Εκπαίδευση και προσομοίωση σε στρατόπεδο: 15 Φεβρουαρίου, εκπαιδευτής από ΓΕΕΘΑ.

Ο ρόλος των fixer: 20 Φεβρουαρίου, Βασίλης Τριανταφύλλου, επικεφαλής γραφείου “Reuters” στην Αθήνα.

Απαραίτητες και χρήσιμες επαφές-επικοινωνίες έκτακτης ανάγκης για Δημοσιογράφους στον Πόλεμο: 22 Φεβρουαρίου, Πρέσβης Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, Μόνιμος Αντιπρόσωπος στη Γενεύη, πρώην εκπρόσωπος ΥΠΕΞ.

Πρώτες Βοήθειες: 27 Φεβρουαρίου, εκπρόσωποι Ερυθρού Σταυρού.

—Κανόνες ασφάλειας για κάλυψη επεισοδίων: 1 Μαρτίου, εκπρόσωπος ΕΛΑΣ, Νομικοί.

Ασφάλεια επικοινωνιών και ερευνητική δημοσιογραφία: 6 Μαρτίου, Ελίζα Τριανταφύλλου, δημοσιογράφος “Inside Story”.

Υπενθυμίζεται ότι οι εισηγήσεις θα πραγματοποιούνται κάθε Δευτέρα και Τετάρτη, από τις 10 το πρωί έως τις 12 το μεσημέρι, τόσο στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ «Ηρακλής Πετιμεζάς» (7ος όροφος) όσο και διαδικτυακά για όσους προτιμούν την τηλεκπαίδευση.

Το σεμινάριο πραγματοποιείται με τη βοήθεια της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων, του ΓΕΕΘΑ, της Πυροσβεστικής, του Ερυθρού Σταυρού, του ΕΔΟΕΑΠ και άλλων φορέων. Υπεύθυνη των σεμιναρίων είναι η Α΄ Αντιπρόεδρος του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, Αριάδνη-Άρια Αγάτσα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.