Η αναπαραγωγη των ψευδαισθησεων του συστηματος και ο νεος προεδρος της Ν.Δ.

Ειλικρινά εκπλήσσομαι με τις προσδοκίες που, σύμφωνα με τα ΜΜΕ, δημιούργησε η εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην αρχηγία της Ν.Δ.. Πώς τεκμηριώνονται αυτές; Διότι πρόκειται για εμφανή προσπάθεια του πολιτικού συστήματος της χώρας να αναπαραγάγει τις ψευδαισθήσεις του παρελθόντος ώστε να ελέγχει τις εξελίξεις στα πλαίσια της αναβίωσης του δικομματισμού. Γι’ αυτό η προσπάθεια αυτή αφορά άμεσα και τον ΣΥΡΙΖΑ. Οι πρώτες δημοσκοπήσεις μετά την εκλογή του νέου αρχηγού της ΝΔ που δημοσιοποιήθηκαν, σε αυτό αποβλέπουν: Αφενός να δημιουργήσουν ένα ρεύμα επανόδου παλαιών ψηφοφόρων της Δεξιάς στη Ν.Δ. και αφετέρου να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΔΑ και να ελαχιστοποιήσει τις διαρροές των δυσαρεστημένων ψηφοφόρων του. Ταυτόχρονα να εκμηδενίσουν την αξία της ψήφου στα μικρά κόμματα τα οποία εν πολλοίς είναι απρόβλεπτα. Αυτό δεν συνέβη προεκλογικά τον Σεπτέμβρη όταν οι δημοσκοπήσεις εμφάνιζαν την εκλογική μάχη ως αγώνα στήθος με στήθος ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ παρά τη διαφορά των επτά και πλέον ποσοστιαίων μονάδων; Και τότε οι δημοσκοπήσεις με την ανοχή, ίσως και με την ενθάρρυνση των ηγεσιών των δύο κομμάτων, αποσκοπούσαν στην αποδυνάμωση των μικρών κομμάτων με τη λογική της χαμένης ψήφου και στην ενίσχυση του δικομματισμού.
 
Η εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ηγεσία της Ν.Δ. επιβεβαίωσε τον Νίκο Ψυρούκη, ο οποίος, ερμηνεύοντας τον πολυσυλλεκτικό χαρακτήρα των κομμάτων στα οποία περιλαμβάνονται αγρότες, εργάτες, υπάλληλοι, συνταξιούχοι, άνεργοι, σε σημείο ώστε να δημιουργείται σύγχυση όσον αφορά την ταξική θέση κάθε κόμματος, έγραφε: «Τα κόμματα δεν είναι τάξεις, αλλά άθροισμα ανθρώπων που προέρχονται από διάφορες τάξεις. Παρ’ όλα αυτά εξυπηρετούν συγκεκριμένα ταξικά συμφέροντα. Ποιος το καθορίζει αυτό; Όποια τάξη κυριαρχεί στις γραμμές του και το ελέγχει, αυτή του δίνει το δικό του τρόπο σκέψης και δράσης». Πάνω σε αυτό εύστοχη ήταν η παρατήρηση του Σταύρου Λυγερού σε πάνελ το βράδυ της επικράτησης του κυρίου Μητσοτάκη, ο οποίος επισήμανε ότι διαφορετικό είναι το πολιτικό κέντρο βάρους της εκλογικής βάσης της ΝΔ, του 1,52 εκ. ψηφοφόρων της κατά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, δηλαδή της επονομαζόμενης λαϊκής Δεξιάς και διαφορετικό των 330 χιλ. που ψήφισαν την δεύτερη Κυριακή και ιδιαίτερα των 173 χιλ. που επέλεξαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Υπάρχει καμιά αμφιβολία μετά την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη ποια τάξη κυριαρχεί στις γραμμές της ΝΔ και την ελέγχει, υπαγορεύοντας τον τρόπο σκέψης και δράσης; Η πολιτική κληρονομιά που παρέλαβε από την οικογένειά του, η οποία του επέτρεψε να αυτοπροταθεί ως υποψήφιος, και κυρίως η θητεία του ως υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης επιτρέπουν κάποια αμφιβολία περί αυτού;
 
Η επίκληση μάλιστα της κεντροδεξιάς ως ιδεολογικού πλαισίου της πολιτικής που προτίθεται να ακολουθήσει ο κύριος Μητσοτάκης είναι προσχηματική και ψευδεπίγραφη. Εκπέμπει κεντροδεξιά μηνύματα η τοποθέτηση του Άδωνη Γεωργιάδη σε μια εκ των δύο θέσεων του αντιπροέδρου της ΝΔ ή ακροδεξιά; Πολιτικός, προερχόμενος από το ΛΑΟΣ, ακροδεξιών δηλαδή πεποιθήσεων, μπορεί να πλαισιώνει την ηγεσία ενός πολιτικού κόμματος που φιλοδοξεί να προβάλλεται ως φορέας της κεντροδεξιάς; Επειδή μάλιστα ο κύριος Μητσοτάκης καταδικάζει τις πελατειακές σχέσεις, καθόσον εμφανίζεται ως υπέρμαχος της αξιοκρατίας, η υποστήριξη του κυρίου Γεωργιάδη με αντάλλαγμα τη θέση του αντιπροέδρου, δεν αποτελεί κορυφαία πράξη πελατειακής συναλλαγής; Μήπως όμως οι κύριοι Μητσοτάκης και Γεωργιάδης αντιλαμβάνονται με τον ίδιο τρόπο το περιεχόμενο των μεταρρυθμίσεων; Ο κύριος Γεωργιάδης, απόφοιτος της Φιλοσοφικής και αξιόλογος πωλητής βιβλίων, δεν δίστασε να αναλάβει στην κυβέρνηση Σαμαρά το υπουργείο Υγείας. Το αποτέλεσμα ήταν να εξαθλιώσει ακόμη περισσότερο τις υπηρεσίες υγείας προς τον ελληνικό λαό αφού λόγω της ιδιότητάς του δεν θα ήταν δυνατό να μπορεί να αξιολογεί τις συνέπειες των αποφάσεων που υπέγραφε σε έναν κλάδο ξένο προς τις γνώσεις του. Βέβαια εισέπραξε τον έπαινο Γερμανών αξιωματούχων. Όμως οι Έλληνες υπουργοί δεν διορίζονται για να υλοποιούν τα κελεύσματα του Βερολίνου και να εξαθλιώνουν τον ελληνικό λαό. Το ίδιο έπραξε και ο κύριος Μητσοτάκης ως υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης υπηρετώντας ιδεοληψίες που θεωρούν υπερμεγέθη τον δημόσιο τομέα. Όμως η κατάσταση στα νοσοκομεία, στα ασφαλιστικά ταμεία, στον σιδηρόδρομο, στη δημόσια εκπαίδευση κ.ά. κραυγάζουν για την αριθμητική ανεπάρκεια του δημόσιου τομέα να ανταποκριθεί στις στοιχειώδεις υποχρεώσεις του κράτους έναντι των πολιτών. Εκτός βέβαια αν, παρά τις ελλείψεις του, μιλούν για υπερμεγέθη δημόσιο τομέα επειδή προτίθενται να ιδιωτικοποιήσουν όλες τις κοινωνικές υπηρεσίες: Τα νοσοκομεία, τη δημόσια εκπαίδευση, τα πάντα. Διότι ο δημόσιος τομέας δεν δυσλειτουργεί λόγω του μεγέθους του, όπως ισχυρίζονται, αλλά διότι νοσεί ποιοτικά. Είναι το αποτέλεσμα των πελατειακών σχέσεων και συνεπώς της αναξιοκρατίας που πρυτάνευσε στη στελέχωσή του, όπου αντί των λειτουργικών αναγκών πρυτάνευε η ικανοποίηση της εκλογικής πελατείας. Και επειδή το τελευταίο ισχυρότατο πελατειακό κύμα στελέχωσης του δημοσίου ήταν αυτό επί κυβερνήσεων Σημίτη και Καραμανλή (που θεωρείται ο εγγυητής των ιδεολογικών αρχών του καραμανλισμού!!), το δημόσιο θα δυσλειτουργεί μέχρι το 2040 τουλάχιστον. Ας αναζητήσει λοιπόν ο κύριος Μητσοτάκης και τις ευθύνες του πατρός του σε αυτό. Ούτε βέβαια το νεαρό της ηλικίας του εντυπωσιάζει μετά την εκλογή ως πρωθυπουργού του Αλέξη Τσίπρα και την πλήρη αναντιστοιχία λόγων και έργων του. Το ζητούμενο για τη χώρα είναι οι νέες και σύγχρονες ιδέες και όχι η ηλικία.
 
Εν κατακλείδι η εκλογική διαδικασία ανάδειξης νέου αρχηγού στη Ν.Δ. ανέδειξε μια κορυφαία αντίφαση: Μπορεί ένα κόμμα που απέτυχε παταγωδώς να οργανώσει στις 22 Νοεμβρίου εσωκομματικές εκλογές μετά δίμηνη προετοιμασία, διαδικασία συνήθης πλέον για τη χώρα από το 2007, να φιλοδοξεί να κυβερνήσει με επιτυχία τη χώρα; Εκτός βέβαια αν η αδυναμία της 22ας Νοεμβρίου ήταν προσχηματική και μεθοδευμένη στα πλαίσια ανατροπής των εσωκομματικών συσχετισμών. Κάποιος θα πρέπει να αποσαφηνίσει αυτά τα ζητήματα στα πλαίσια αξιοπιστίας της νέας ηγεσίας της ΝΔ.
 
Αλεξανδρούπολη, 19/1/2016

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.