Η αυξηση της κοινωνικης παθογενειας πληττει καθε πολιτη

Αθέμιτες συναλλαγές, αθέμιτες μέθοδοι, αθέμιτος ανταγωνισμός …τίποτα θεμιτό σε μια νοσηρή κοινωνία που επιβάλλεται να ανασυντεθεί μέσω των επιστημών.

Αν προσβλέπουμε στον άνθρωπο και σε ένα καλύτερο αύριο, ας μην ολιγωρούμε, γιατί η ολιγωρία μέρα με τη μέρα έχει ήδη σπείρει ανέμους και οσονούπω, θα θερίσουμε θύελλες.

Οι πολίτες πλέον χαρακτηρίζονται έντιμοι και άτιμοι όπως και τα μέτρα καταστολής της βίας σηκώνουν πολυποίκιλους χαρακτηρισμούς, ανάλογα με τις λύσεις που κάθε φορά δίνουν, ανάλογα με τη γνώση των γεγονότων που έχουν οι πολίτες της χώρας.

Βιάζεται η ελευθερία μας εμμέσως, πολλές φορές ,και λίγες ευτυχώς, άμεσα, και η δικαιοσύνη καλείται επί  μακρόν να δικαιώσει ποιους; Να δικαιώσει τους συγγενείς των θυμάτων οι οποίοι μπορεί να είναι ηλικιωμένοι, ανήμποροι και για να δώσουν ένα τέλος στην ταλαιπωρία τους ,ποτέ στον πόνο και στην ανείπωτη θλίψη θα εκφραστούν με ένα «δικαιώθηκε η ψυχούλα της, η ψυχούλα του», που φαίνεται σαν φάρμακο παυσίλυπο, που όμως  δεν είναι.

Λαοί σκοτώνονται, γυναικόπαιδα σφαγιάζονται λίγο πιο μακριά από εμάς αλλά και στη χώρα μας η βία έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις. Όπου λειτουργεί ακόμα η δημοκρατία και η δικαιοσύνη, η βία δεν πρέπει να έχει κανένα ελαφρυντικό, εφόσον έτσι χαρακτηρίζεται μία πράξη ως βίαιη, έως εγκληματική. Ποια ελαφρυντικά να δώσεις σε εκείνον που μέχρι χθες επαίρονταν και από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, φανερά για το έργο του και γιατί αυτόν που φανέρωνε το πρόσωπό του να θες να τον κρύψεις;

Αυτή η κυριαρχία του ανθρώπου πάνω στον άνθρωπο, που τη φανταζόμαστε σε άλλους λαούς, δυστυχώς ήρθε και στην Ελλάδα με διάφορες χειριστικές μορφές ή ήρθαν άλλοι στη χώρα και εφαρμόζουν ό,τι κάνουν στη χώρα τους σε περίπτωση που θεωρούν ότι αδικούνται ,όποια μορφή κι αν έχει πάρει κατά την άποψή τους η αδικία .

Γεμίσανε οι πόλεις  υπανθρώπους και ανάμεσα στους προλετάριους και τους εξαθλιωμένους κυριαρχεί το συμφέρον και η δύναμη του αποφασισμένου να φανεί ισχυρός. Εύκολα θα βγάλει το όπλο ,το μαχαίρι και θα αφανίσει εκείνον που απλώς πήγε να βγάλει το μεροκάματό του.

Κι όταν αδιαφορείς για το χρέος και την ευθύνη που έχεις ως πολίτης ,όταν καλύπτεις γεγονότα που πέφτουν στην αντίληψή σου, μπορεί από φόβο, είσαι συνένοχος εν μέρει και αργότερα, απορείς γιατί συμβαίνουν όλα αυτά. Δεν κατάλαβες ότι αλλάξαν οι καιροί και ότι η αποσάθρωση της κοινωνίας θα μας βλάψει όλους;

Αν διατρέξουμε το μακρύ κατάλογο των θυτών πάσης φύσεως ,θα προσέξουμε ότι η βία φέρει μανδύα που καλύπτει για πολύ καιρό τους φαύλους και ότι τα προσωπεία είναι πολλά που παραπλανούν ή τους κάνουν αποδεκτούς από τους ανυποψίαστους πολίτες.

Ανάμεσά μας, οι κυνικοί πλήθυναν και αν μέχρι χθες εξωραΐζαμε καταστάσεις και προσπαθούσαμε να βρούμε ελαφρυντικά, σήμερα πρέπει να αλλάξουμε. Γίναμε ωφελιμιστές, αγνοούμε τις αξίες και πορευόμαστε με γνώμονα το κέρδος μέσα σε μια κοινωνία που νοσεί.

Μίσος και φανατισμός! Υπαρκτές καθημερινές ειδήσεις έκφρασής τους με άλλοθι τη φτώχεια, την εξαθλίωση, την ταπείνωση, την ανασφάλεια, την αδικία!

Η κοινωνία υποφέρει από βαρβαρότητα και κάποιοι κάνουν λόγο για συστράτευση στη μάχη του καλού ενάντια στο κακό, αλλά πώς;

Η αποφυγή κάθε μορφής βίας είναι το παν, αν θέλουμε να καμαρώνουμε για τον πολιτισμό και τη δημοκρατία, για την ελευθερία μας, που όλο και συρρικνώνεται.

*Η Άννα Δεληγιάννη-Τσιουλπά είναι Φιλόλογος, συγγραφέας, ποιήτρια, κριτικός

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.