“Have sex….hate sexism”

Το άρθρο αποτελεί μέρος της παρέμβασης των φοιτητών του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας στο πλαίσιο του μαθήματος «Κριτική ΚΕ και μειονότητες»

Σεξισμός, αυτός ο γνωστός άγνωστος, που οι περισσότεροι γνωρίζουν, αλλά σχεδόν κανείς δεν μιλάει για αυτόν.

«Ζητείται  κοπέλα για πωλήτρια» και «άντρας για ψήστης» , ενώ στην πραγματικότητα θα έπρεπε να ζητείται ένα άτομο ειδικά καταρτισμένο το οποίο να μην κουβαλάει την ταμπέλα του «αρσενικού» ή «θηλυκού».

Ένας όρος που στην πλάτη του «κουβαλάει» έναν σάκο γεμάτο στερεότυπα και προκαταλήψεις, βασισμένος στην ιδέα ότι το ένα φύλο είναι ανώτερο από το άλλο. Βαθιά ριζωμένος στο νου των ανθρώπων, ο σεξισμός, μια «αρρώστια» της κοινωνίας προκαλεί αισθήματα αναξιότητας, λογοκρισίας, αλλαγές στην συμπεριφορά και σε πολλές περιπτώσεις επιδείνωση της υγείας.

Πόσο άραγε επηρεάζουν τους ανθρώπους οι σεξιστικές συμπεριφορές που βιώνουν; Τι επιπτώσεις έχουν στην ψυχική τους υγεία; «Οι άντρες φοράνε μπλε και τα κορίτσια ροζ», «οι γυναίκες είναι για το σπίτι και την κουζίνα», «τα αγόρια παίζουν με δεινόσαυρους και αυτοκινητάκια, ενώ τα κορίτσια με κούκλες», αντιλήψεις που όποιος δεν τις ακολουθεί ή παρεκκλίνει από αυτές κατακρίνεται και δέχεται επικριτικά σχόλια από το κοινωνικό σύνολο.

Επίκεντρο εκδήλωσής του, όπως έχει αποδειχτεί τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, ο χώρος εργασίας, που δεν διαχωρίζει δημόσια πρόσωπα και μη, τομέα εργασίας, ηλικίες και φύλο.

Ποιες είναι, όμως οι ρίζες του προβλήματος και πώς αυτό αντιμετωπίζεται;

Σημαντικότεροι παράγοντες κρίνονται τα πατριαρχικά κατάλοιπα πού έχουν «ριζώσει» στις αντιλήψεις πολλών ανθρώπων, τα ψυχολογικά προβλήματα, η πανδημία και η κρίση. Οι περιπτώσεις εκδήλωσης σεξιστικών επιθέσεων, λεκτικών και μη, υπήρχαν διαχρονικά, ωστόσο όπως πολλάκις έχει αποτυπωθεί και σε σχετικές έρευνες η διετία της πανδημίας και κυρίως οι συνθήκες εγκλεισμού και απομόνωσης που αυτή επέβαλε, αποτέλεσαν έφορο έδαφος για την γιγάντωση του φαινομένου.

Μαζί με την γιγάντωση όμως του φαινομένου, παρατηρήθηκε και μια αλλαγή στην μέχρι πρότινος δεδομένη «σιωπή» που χαρακτήριζε τα περιστατικά αυτά, είτε αυτά εκφράζονται δημόσια είτε ιδιωτικά. Το κίνημα “me too” που στέκεται απέναντι σε φαινόμενα σεξισμού και ο τρόπος που αυτό εκφράζεται και αναπτύσσεται με σημείο εκκίνησης τις καταγγελίες που είδαν το φως της δημοσιότητας από δημόσια πρόσωπα του χώρου του πολιτισμού και του αθλητισμού της χώρας μας αποτελούν παράδειγμα χαρακτηριστικό. Ένα κίνημα, πρόσωπα, αλλά κυρίως καταγγελίες που παρακίνησαν, έστω και τώρα την ελληνική πολιτεία να πράξει προς την κατεύθυνση καταπολέμησης του φαινομένου, και κυρίως προς την κατεύθυνση της πρακτικής καταδίκης κάθε μορφής βίας, από όπου και αν προέρχεται, ειδικά αυτή που εκκινά από σεξιστικές αντιλήψεις και συμπεριφορές.

Αυτές οι αξιοσημείωτες προσπάθειες-κοινωνικές καμπάνιες ατόμων (Me too, yperoxesginaikes), έχουν δώσει το έναυσμα σε διάσημα πρόσωπα να μιλήσουν ανοιχτά και να θίξουν τα προβλήματα του σεξισμού στα επαγγέλματα και την καθημερινότητα.

Μια πρόσφατη αλλά σημαντική παρακαταθήκη που πρέπει ως κοινωνία να συνεχίσουμε.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.