H «κρυψινοια» των Αμερικανων

Προξενεί εντύπωση η άρνηση τόσο του Στέητ Ντηπάρτμεντ όσο και της Αμερικανικής Υπηρεσίας Πληροφοριών να δώσουν, επιτέλους, στη δημοσιότητα τον τόμο που αναφέρεται και σε θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος και καλύπτει την κρίσιμη περίοδο 1964-1968.

Επισημάνθηκε το θέμα αυτό και από τον Τύπο.

Οι φορτισμένες ελληνοαμερικανικές σχέσεις οφείλονται και σε ένα μεγάλο βαθμό στον ρόλο που έπαιξε η πέραν του Ατλαντικού υπερδύναμη στα ελληνικά πολιτικά πράγματα και το διάστημα αυτό που ουσιαστικά οδήγησε στη δημιουργία της χούντας των συνταγματαρχών και αργότερα στην τραγωδία της Κύπρου.

Πραγματικά, άραγε, έχουν τόσα πολλά να κρύψουν οι αμερικανικές υπηρεσίες, χειρότερα άλλωστε από πολλές άλλες παρεμβάσεις τους σε διάφορα μέρη του κόσμου;

Είναι γεγονός ότι τα γεγονότα της περιόδου εκείνης δημιουργούν έναν έντονο και δικαιολογημένο αντιαμερικανισμό, ο οποίος δε τιθασεύεται από κάποιες παραινέσεις ή αιτήσεις συγγνώμης χωρίς αντίκρυσμα.

Πλήρωσε πολύ ακριβά ο ελληνικός λαός τις αμερικανικές παρεμβάσεις στα πολιτικά του πράγματα.

Πολλά, άλλωστε, δεινά έχουν απομείνει στη χώρα από την περίοδο εκείνη.

Τόσο ο λαός αλλά και οι ιστορικοί δικαιούνται να γνωρίζουν το τι ακριβώς έγινε τότε και ποιος ήταν ο ρόλος της αμερικανικής πολιτικής.

Στο κάτω κάτω της γραφής έχουν περάσει περίπου 35 χρόνια από τότε.

Ποιο επτασφράγιστο μυστικό, επιτέλους, φοβίζει τόσο, ώστε στον συγκεκριμένο τόμο να υπάρχει η ένδειξη «εμπάργκο»;

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.