Γυμνο σωφρονιστικο συστημα

Στραγγαλίζεται η αξιοπρέπειά τους. Και με το δίκιο τους οι έξι χιλιάδες περίπου κρατούμενοι στις ελληνικές φυλακές προχώρησαν σε απεργία πείνας θέτοντας την ίδια τους τη ζωή σε κίνδυνο.

Αν η ποιότητα μίας Δημοκρατίας κρίνεται από τις φυλακές της, όπως λέει ο πρώτος πολίτης της χώρας, δεν είναι σίγουρα τιμητικό ότι η δημοκρατία στην Ελλάδα στερείται ποιότητας.

Είναι πραγματική αθλιότητα ότι η χώρα μας έχει απεμπολήσει τα ανθρώπινα δικαιώματα σε ανθρώπους για να τους «σωφρονίσει» για μία παράνομη πράξη τους. Χρειάστηκαν χιλιάδες κραυγές κρατούμενων με πρωτόγνωρο κύμα απεργιών πείνας για να μάθουμε ότι η δημοκρατία μας στερείται ποιότητας. Ήταν ανάγκη να υπάρξει συγκροτημένη εξέγερση κρατούμενων για να μάθουμε για την κατάσταση που επικρατεί στα ελληνικά – κατ’ ευφημισμόν- «σωφρονιστήρια» και να γνωρίσουμε ότι οι συνθήκες κράτησης στην σύγχρονη και πολιτισμένη Ελλάδα καμία σχέση με τον πολιτισμό δεν έχουν και, το χειρότερο, είναι παρόμοιες με τις συνθήκες κράτησης άλλων εποχών.

Εμείς οι βολεμένοι που από τον καναπέ του σπιτιού μας μάθαμε να αντιμετωπίζουμε τη ζωή, που, για να καταλάβουμε ότι μέσα στις φυλακές ζουν άνθρωποι, χρειάστηκε να τους δούμε να εξεγείρονται. Άνθρωποι που παρανόμησαν αλλά το δικαστήριο δεν τους καταδίκασε να ζουν σε εξευτελισμό. Άνθρωποι που καταδικάστηκαν σε σωφρονισμό.

Το σωφρονιστικό σύστημα της Ελλάδας είναι γυμνό. Το θέμα είναι τι έκαναν οι εκάστοτε κυβερνήσεις για αυτό. Όταν στις ελληνικές φυλακές γίνεται ένας κοινωνικό αγώνας χιλιάδων κρατούμενων με αποχή από τα συσσίτια και απεργίες πείνας η απάντηση είναι απλή. Δεν έκαναν τίποτα. Συντήρησαν ένα σωφρονιστικό σύστημα που μετατρέπει τις φυλακές σε κολαστήρια, αποθήκες ανθρώπων.


google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.