Γιατι τα παιδια εγκαταλειπουν τον αθλητισμο;

Στην εποχή μας είναι πολύ συχνό το φαινόμενο οι γονείς να ζητούν από τα παιδιά τους να κάνουν συνεχώς περισσότερα πράγματα, σε όλο και μικρότερη ηλικία. Ειδικά μάλιστα όταν θεωρούν ότι τα παιδιά τους έχουν ιδιαίτερα ταλέντα και ακόμη πιο πολύ όσο αφορά στον τομέα του αθλητισμού.
 
Έτσι συχνά γίνονται οι ίδιοι οι ειδήμονες μάνατζερ, προπονητές, γυμναστές, παιδοψυχολόγοι και όπου αλλού μπορεί να έχουν άποψη για τις δυνατότητες και την πορεία του παιδιού τους. Όπου το παιδί δεν διαπρέπει (κατά την άποψή τους πάντα) σίγουρα φταίνε είτε οι άλλοι είτε η μειωμένη προσπάθεια του παιδιού. Οπότε η επιβεβλημένη από αυτούς, ταυτόχρονη ή και νέα δοκιμασία του παιδιού σε άλλα αθλήματα ή σε άλλο προπονητή ή σε άλλη ομάδα, συχνά είναι η ακολουθία των πραγμάτων, απαιτώντας από το παιδί να προσπαθεί συνεχώς και επίπονα να υλοποιεί τις δικές τους επιδιώξεις.
 
Όμως οι στατιστικές δείχνουν ότι σήμερα στην Ελλάδα τα 2 στα 3 παιδιά εγκαταλείπουν τα οργανωμένα αθλήματα έως την ηλικία του Γυμνασίου. Βέβαια πολλοί ισχυρίζονται ότι αυτά τα παιδιά απλά δεν είχαν κάποιο ιδιαίτερο ταλέντο και για αυτό και εγκατέλειψαν. Ισχυρίζονται ότι αυτά τα παιδιά δεν γεννήθηκαν πρωταθλητές.
 
Μεγάλο σφάλμα. Αντί η επιδίωξη της άθλησης των παιδιών να είναι η διασκέδασή τους μέσα από τον οργανωμένο αθλητισμό, αντίθετα προσπαθούν επίμονα να ανακαλύψουν ή να δημιουργήσουν πρωταθλητές από μικρή ηλικία, στα πρόσωπα των παιδιών τους. Έτσι έμμεσα, δεν επιτρέπουν στα παιδιά να κάνουν λάθη, να αποκτούν τις δικές τους εμπειρίες, να απολαμβάνουν την δική τους προσπάθεια, την συμμετοχή τους και την χαρά από αυτήν, να γελούν και να περνούν ευχάριστα, αλλά προσδιορίζουν σαν μονόδρομους την επιτυχία, την νίκη και την επικράτηση.   
Αυτά όμως συχνά αφαιρούν την ευχαρίστηση από τον αθλητισμό. Τα αθλήματα παύουν να είναι διασκεδαστικά και μετατρέπονται σε πεδία άγχους, κριτικής, καταναγκασμού και προσπάθειας επιβεβαίωσης των παιδιών στους γονείς τους.    
Αποτέλεσμα αυτών είναι η ψυχολογική και σωματική κόπωση των παιδιών, τόσο από την προσπάθεια όσο και από την κριτική, η απώλεια των δικών τους κινήτρων για αθλητισμό, η απόρριψη και η εγκατάλειψη. Όμως δεν εγκαταλείπουν μόνο τα παιδιά χωρίς ιδιαίτερα ταλέντα. Πιθανά έτσι να χάνονται και πολλοί από τους μελλοντικούς καλύτερους αθλητές μας, γιατί πολύ απλά τους αφαίρεσαν πρόωρα την χαρά και την διασκέδαση που αντλούσαν από τον αθλητισμό, σε πολύ μικρή ακόμη ηλικία.
 
Στο πλαίσιο μίας έρευνας στο George Washington University το 2014,  εννιά στους δέκα νεαρούς αθλητές απάντησαν ότι ο βασικός λόγος που  κάνουν αθλητισμό είναι επειδή διασκεδάζουν. Αν τα παιδιά πάψουν να διασκεδάζουν με τον αθλητισμό, σταδιακά θα εγκαταλείψουν, ανεξάρτητα από τις ικανότητές τους ή τον προπονητή τους ή την ομάδα τους.
 

*Ο Μιχάλης Πολυτσάκης είναι Καθηγητής Φυσικής Αγωγής, Μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης Γυμναστών Βορείου Ελλάδος

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.