Γιατι ο γυναικειος αθλητισμος υποτιμαται τοσο;

Της έκδοσης

Στα τέλη του Απριλίου, 91.648 θεατές βρέθηκαν στο Κάμπ Νου, για να παρακολουθήσουν τον αγώνα της Μπαρσελόνα με την Βόλφσμπουργκ για το Champions League. Δεν επρόκειτο όμως για την ομάδα των ανδρών, η οποία από ό,τι φαίνεται δεν έχει καταφέρει να πιάσει αυτό τον αριθμό φέτος, αλλά των γυναικών, που κατέρριψε το ρεκόρ θεατών για αγώνα γυναικών, το οποίο είχε μόλις κατακτήσει στα τέλη Μαρτίου, στον Αγώνα με τη Ρεάλ Μαδρίτης.

Και ενώ η υστέρηση των ανδρών μπορεί να αποδοθεί στα προβλήματα που έχει η ομάδα τα τελευταία χρόνια, εντός και εκτός αγωνιστικού χώρου, η παρουσία τόσων θεατών στους γυναικείους αγώνες, δείχνει πως το ενδιαφέρον για τις γυναικείες ομάδες στην Ευρώπη βαίνει αυξανόμενο, και θα φανεί αν αυτό θα βρει ανταπόκριση στα τηλεοπτικά έσοδα των ομάδων (μιας και το παιχνίδι, καλώς ή κακώς, παίζεται εκεί).

Από την άλλη στην Ελλάδα, οι γυναικείες ομάδες, ιδιαίτερα στην περιφέρεια, βλέπουν πως η προσπάθειά τους, η οποία είναι αξιέπαινη, σκοντάφτει στην δυσκολία εξεύρεσης πόρων.

Τελευταίο παράδειγμα το γυναικείο τμήμα της ΑΕ Κομοτηνής, το οποίο φαινόταν πως ενώ κατάφερε να προκριθεί στο Τουρνουά Ανόδου για την Α2 Γυναικών, δεν θα μπορούσε να ταξιδέψει στα Γιάννενα για να συμμετάσχει σε αυτό λόγω οικονομικής αδυναμίας.

Και ενώ φαίνεται πως έχει βρεθεί λύση για μπορέσουν να συμμετάσχουν τα κορίτσια της ομάδας στο τουρνουά, και πάλι η όλη εμπειρία αφήνει μια πικρή γεύση σε όσους ασχολούνται με τον αθλητισμό.

Παράλληλα μας βάζει σε σκέψεις, πώς θα μπορέσει η ομάδα, που δυσκολεύεται να ταξιδέψει μέχρι το τουρνουά, θα μπορέσει να συμμετάσχει στο πρωτάθλημα, αν πάρει την άνοδο, μιας και οι οικονομικές απαιτήσεις φανταζόμαστε πως θα είναι σημαντικές.

Ας μην ξεχνάμε την ιστορία του γυναικείου τμήματος μπάσκετ του ΓΑΣ Κομοτηνής, το οποίο το 2009 έκανε μια ψυχωμένη πορεία, κατάφερε να προκριθεί στην Α1, αλλά, για οικονομικούς λόγους, όχι μόνο δεν έπαιξαν ούτε ένα αγώνα σε αυτή, αντίθετα επειδή δεν μπόρεσαν να συμμετάσχουν, υποβιβάστηκαν δύο κατηγορίες.

Το πρόβλημα είναι γενικότερο, και δεν περιορίζεται στην Κομοτηνή, όμως αυτή η υποτίμηση του γυναικείου αθλητισμού, όταν αλλού έχει αρχίσει να αγκαλιάζεται, θα πρέπει τουλάχιστον να μας προβληματίζει.

Δυστυχώς, σε όλους τους τομείς του κοινωνικού βίου, έχει πολλά χιλιόμετρα ακόμα ο δρόμος προς την ισότητα των δύο φύλων.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.