Για την κατασταση στον τομεα της υγειας στην Ροδοπη

«ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΑΥΤΟ ΕΧΕΙ ΙΣΤΟΡΙΑ». Το σύνθημα αυτό το θυμόμαστε όλοι όσοι συμμετείχαμε στις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν και στην Κομοτηνή, ώστε να μην συγκαλυφθεί το έγκλημα των Τεμπών ούτε από αυτούς που μιλούσαν για μόνο για τις ατομικές ευθύνες του σταθμάρχη, ούτε από αυτούς που μιλούσαν για πολιτικές ευθύνες όσον αφορά το ρουσφέτι στον σταθμάρχη, αποκρύπτοντας όλοι μαζί τις διαχρονικές κυβερνητικές ευθύνες όλων των κυβερνήσεων των τελευταίων ετών.

Μέσα από αυτές τις κινητοποιήσεις εργαζόμενοι, φοιτητές, μαθητές διεκδίκησαν μέτρα ώστε να μην θρηνήσουμε άλλα θύματα στις διάφορες «κοιλάδες των Τεμπών» που συναντάμε στην καθημερινότητά μας και αφορούν τα ελλιπή μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς και τα εργοδοτικά εγκλήματα, τα ανύπαρκτα μέτρα αντισεισμικής, αντιπυρικής και αντιπλημμυρικής προστασίας στον Νομό μας, αλλά και την κατάσταση στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί εξαιτίας της διαχρονικής πολιτικής εμπορευματοποίησης από όλες τις κυβερνήσεις!

Ιδιαίτερα τις τελευταίες μέρες, όμως, το ένα προδιαγεγραμμένο έγκλημα μετά το άλλο, όπως ο θάνατος 63χρονης σε καρότσα αγροτικού στην Κω, ο θάνατος 19χρονης εγκύου στην Νέα Μάκρη κ.α., φέρνουν στην επιφάνεια τις επικίνδυνες συνθήκες, αλλά και τις τεράστιες ελλείψεις στις υπηρεσίες Επείγουσας Ιατρικής, αλλά και στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας. Ο προβληματισμός και η ανησυχία του λαού της Ροδόπης είναι έντονος και εκφράζεται με τα εξής ερωτήματα: «πόσο ασφαλείς είμαστε εδώ στην Ροδόπη;», «μας αφορούν όλα αυτά τα περιστατικά;», «είμαστε μακριά από το να συμβεί κάτι ανάλογο και σε μένα;». Ποια είναι λοιπόν η πραγματικότητα;

Το Σισμανόγλειο Νοσοκομείο Κομοτηνής, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες του προσωπικού, καταρρέει και αδυνατεί να εκπληρώσει ιατρικές πράξεις λόγω της τεράστιας υποστελέχωσης σε γιατρούς και νοσηλευτές. ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, όλοι μαζί, παραμυθιάζουν εδώ και χρόνια το λαό της Ροδόπης ότι το νέο Νοσοκομείο στην Κομοτηνή με την δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» αποτελεί τη λύση στα τεράστια προβλήματα της Δημόσιας Υγείας στην περιοχή και πως οι … μπουλντόζες όπου να ναι … βάζουν μπρος!

Ταυτόχρονα, η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας για τη Ροδόπη αποτελεί «όνειρο θερινής νυκτός» που συνοψίζεται στα μόλις δύο ΤΟΜΥ στην Κομοτηνή, στα τρία Κέντρα Υγείας με μεγάλες ελλείψεις που ευθύνονται για την μη λειτουργία του μικροβιολογικού εργαστηρίου στον Ίασμο και του ακτινολογικού στην Κομοτηνή (που ξαναλειτούργησε μόλις πριν μία βδομάδα) και με έναν ολόκληρο Δήμο, τον Δήμο Αρριανών, να μην έχει Κέντρο Υγείας. Ακόμη και τα περιφερειακά ιατρεία στα χωριά λειτουργούν λίγες μέρες με λειψό προσωπικό.

Την ίδια ώρα, ολόκληρη η Ροδόπη, ένας νομός με τεράστια έκταση που απλώνεται από τα ορεινά μέχρι και τις παραθαλάσσιες περιοχές, βρίσκεται μόλις με ένα(!) ασθενοφόρο μετά βίας, όπως καταγγέλλουν οι ίδιοι οι διασώστες του ΕΚΑΒ, λόγω της τεράστιας έλλειψης σε προσωπικό. Ακόμη και τα όποια «πασαλείμματα» με αποστολή διασωστών από άλλες περιοχές πέφτουν στο κενό, αφού δεν μεριμνά κανένας ώστε να βρεθεί μόνιμος χώρος φιλοξενίας για αυτούς τους ανθρώπους που εγκαταλείπουν τις οικογένειές τους για να προσφέρουν για έναν μήνα τις υπηρεσίες τους στην περιοχή μας. Μπορούμε να φανταστούμε, λοιπόν, τι μπορεί να συμβεί αν υπάρξουν ταυτόχρονα περιστατικά στην Ορεινή Ροδόπη, όπως στην Οργάνη, που βρίσκεται τουλάχιστο 1 ώρα μακριά από την Κομοτηνή και στο Φανάρι που ιδιαίτερα το καλοκαίρι φιλοξενεί μεγάλο αριθμό τουριστών ή αν συμβεί κάποιο εργατικό «ατύχημα» στην ΒΙΠΕ Κομοτηνής.

Αυτή η τραγική πραγματικότητα είναι μέρος του προγράμματος της επόμενης αντιλαϊκής κυβέρνησης, που όπως φαίνεται θα είναι της ΝΔ. Και με αυτό το πρόγραμμα, παρά τις διαφορές τους, συμφωνούν και ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ. Είναι το πρόγραμμα που περιλαμβάνει μεγαλύτερη εμπορευματοποίηση της υγείας και βάζει στο ζύγι του κόστους-οφέλους τις ζωές μας.

Αντίθετα, το ΚΚΕ θέτει στο επίκεντρο την πάγια θέση του για αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν, σύγχρονο σύστημα υγείας και κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Υγεία και στο Φάρμακο. Έχει αναδείξει πολλές φορές αυτές τις ελλείψεις και μέσα στη Βουλή, αλλά κυρίως στο δρόμο του αγώνα, όπως έκανε και στην περίοδο της πανδημίας.

Οι εξελίξεις επιτάσσουν την ένταση του αγώνα του λαού για σύγχρονα νοσοκομεία πλήρως εξοπλισμένα. Προσλήψεις όλου του αναγκαίου ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού με μόνιμη και σταθερή σχέση εργασίας. Χρηματοδότηση αποκλειστικά από το κράτος. Αυτή είναι και η αντιπολίτευση που χρειάζεται την επόμενη μέρα των εκλογών της 25ης Ιούνη ο λαός. Μια 100% Λαϊκή Μαχητική Αντιπολίτευση που μόνο το ΚΚΕ ξέρει και μπορεί να διεξάγει απέναντι στην επόμενη αντιλαϊκή κυβέρνηση της ΝΔ και την «συμπολιτευόμενη αντιπολίτευση» του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ.

Για αυτό χρειάζεται ακόμη πιο δυνατό ΚΚΕ στις εκλογές στις 25 Ιουνίου, για να είναι και ο λαός της Ροδόπης πιο δυνατός!

*Ο Βαγγέλης Ευαγγελόπουλος είναι υποψήφιος βουλευτής Ροδόπης με το ΚΚΕ

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.