Για την κατασταση στα χερσαια συνορα του Εβρου

Του Δημήτρη Παπατολίδη*

Η σύνθετη κατάσταση στον Έβρο

Τις τελευταίες μέρες γινόμαστε μάρτυρες της σύνθετης κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στα βορειοανατολικά χερσαία σύνορα της χώρας με τη μαζική μετακίνηση και εγκλωβισμό χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών. Μετακίνηση που δεν έγινε αυθόρμητα, αλλά με τη στήριξη και υποκίνηση της τουρκικής κυβέρνησης Ερντογάν, αξιοποιώντας το δράμα δεκάδων χιλιάδων εγκλωβισμένων προσφύγων που θέλουν να φτάσουν στις χώρες της ΕΕ και ειδικά στην Κεντρική και Δυτική Ευρώπη προσπαθώντας να ξεφύγουν από τη βαρβαρότητα του πολέμου και της εξαθλίωσης.
 
Τόσο η μαζική μετακίνηση με τη στήριξη της τουρκικής κυβέρνησης, όσο και οι εικόνες με τη χρήση δακρυγόνων από πρόσφυγες από την τουρκική πλευρά, αλλά και η δραστηριοποίηση ανοιχτά του τουρκικού κράτους για να «ανοίξουν» τα σύνορα του Έβρου όπως οι επιχειρήσεις με τεθωρακισμένα της  τούρκικης στρατοχωροφυλακής, έχουν δημιουργήσει δικαιολογημένα σε ένα βαθμό μια ανησυχία και ανασφάλεια ιδιαίτερα στους κάτοικους του Έβρου.
 
Αν συνυπολογίσουμε και την προβολή ειδήσεων εντός και εκτός εισαγωγικών για άνοιγμα των φυλακών της Τουρκίας και αποστολής εγκληματιών, αλλά και πως το 95% από τους πρόσφυγες και μετανάστες δεν είναι πρόσφυγες, ενισχύουν παραπάνω αυτό το φόβο.
 

Δράση εθνικιστικών, ναζιστικών κι ακροδεξιών ομάδων


Σε αυτές τις συνθήκες βρίσκουν το έδαφος να δράσουν ανοιχτά εθνικιστικές, ναζιστικές και ακροδεξιές ομάδες, αξιοποιώντας το φόβο, αλλά και την ίδια την κυβερνητική προπαγάνδα για “εισβολή” και πόλεμο, σε ένα βαθμό και την ανοχή απέναντι τους από την κυβέρνηση.
 
Από τα κυβερνητικά στελέχη και ορισμένους τοπικούς παράγοντες, μπαίνει η λογική πως η παρουσία ενόπλων πολιτών στον Έβρο, επίσης εθνικιστών με τον τίτλο των “κυνηγών” και άλλων ομάδων δρα αποτρεπτικά, άλλωστε «αυτοί ξέρουν τα περάσματα, οι στρατευμένοι δεν τα γνωρίζουν».
 
Αν αυτά αληθεύουν, ο λαός μας έχει περισσότερους και σοβαρότερους λόγους να ανησυχήσει για την φύλαξη των συνόρων του και μπροστά σε ένα σενάριο πραγματικής στρατιωτικής εισβολής και όχι προσπάθειας αμάχων προσφύγων να περάσουν. Γιατί αν δεχτούμε τη γελοία αυτή επιχειρηματολογία, θα πρέπει απλά να παραδεχτούμε πως το σχέδιο επάνδρωσης και φύλαξης των συνόρων από την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων δεν επαρκεί.
 
Δηλαδή ο στρατός αγνοεί τον τρόπο φύλαξης των συνόρων κατά τα λεγόμενα των φασιστών και ορισμένων κυβερνητικών στελεχών.
 
Τα ερωτήματα είναι πολύ σοβαρότερα γιατί μπορεί όντως ένα σημαντικό κομμάτι κόσμου να πηγαίνει ακόμη και αυθόρμητα να στηρίξει τη φύλαξη των συνόρων. Αυτοί όμως δεν ταυτίζονται με τους φασίστες και κανένας δεν πρέπει να δεχτεί τις ανακοινώσεις «κυνηγών κεφαλών μεταναστών», την παρουσία υπόδικων νεοναζί δολοφόνων όπως του Λαγού, νεοναζί ομάδων από τη Γερμανία, που έρχονται για «αλληλεγγύη». Μάλιστα αν κανείς συνδυάσει την παρουσία όλων αυτών, αλλά και τα καλέσματα από το διαδίκτυο ιδιαίτερα από κλειστές ομάδες στο facebook για δράση απέναντι όχι μόνο στους εισβολείς, αλλά και τον εσωτερικό εχθρό μπορεί να συσχετίσει όχι άδικα τη δράση τους με τις αντίστοιχες ομάδες που έδρασαν κατά τη «εξέγερση του Μαϊντάν» στην Ουκρανία.
 
Ακόμη και μέσα στην Εθνοφυλακή , με ευθύνη της κυβέρνησης δεν πρέπει να υπάρχουν φασίστες, ναζί και άλλοι. Αυτοί δεν έχουν σχέση με τον κάθε λαϊκό άνθρωπο που ανησυχεί για τον τόπο μας.
 
Η δικαιολογημένη λοιπόν ανησυχία για τη φύλαξη των συνόρων, για την αξιοποίηση των προσφύγων από την Άγκυρα για να δημιουργηθεί αστάθεια στην περιοχή, δε μπορεί να νομιμοποιεί τη δράση, ακροδεξιών και φασιστοειδών, να θεωρεί προστάτες αυτούς που ήταν εισβολείς το 1941 στη χώρα μας δηλαδή τους Ναζί. Ακόμη δεν μπορεί να  γίνεται η φύλαξη των συνόρων, υπόθεση της «ατομικής ευαισθησίας» του οποιοδήποτε πολίτη στα σύνορα. Αυτή την ευθύνη την έχει αποκλειστικά ο κρατικός μηχανισμός.
 
Άλλωστε αν η κυβέρνηση θεωρεί πως δε φτάνουν οι στρατευμένοι και το μόνιμο προσωπικό, αν δυσκολεύεται οικονομικά, ας ανακαλέσει τώρα τις αποστολές των Ενόπλων Δυνάμεων που βρίσκονται εκτός συνόρων, που κοστίζουν δεκάδες και εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Αποστολή των Ενόπλων Δυνάμεων είναι η υπεράσπιση των συνόρων και όχι των Νατοϊκών σχεδιασμών.
 
Βέβαια σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να γίνεται χρήση όπλων κατά αμάχων, όπως προβλέπει και η ισχύουσα νομοθεσία. Οι αντιδραστικοί, οι ρατσιστές που βλέπουν ως εχθρούς τους πρόσφυγες και όχι τον Ερντογάν και τους ιμπεριαλιστές που τους στέλνουν, δεν έχουν καμιά σχέση με το γνήσιο λαϊκό πατριωτισμό.


 

Οι κομμουνιστές στη πρώτη γραμμή

 
Οι Κομμουνιστές τα μέλη και οι φίλοι του ΚΚΕ, στις δύσκολες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί βρίσκονται στην πρώτη γραμμή. Αναδεικνύουμε τις ευθύνες της πολιτικής αυτής που οδηγεί στο δράμα της προσφυγιάς,  που έχει μετατρέψει τη χώρα μας και τα νησιά μας σε μια απέραντη φυλακή προσφύγων, την πολιτική των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, την πολιτική που έχει τη σφραγίδα του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε, αλλά και των κυβερνήσεων που την στηρίζουν.
 

Χωρίς ΗΠΑ και ΝΑΤΟ σήμερα δε θα είχαμε Μόριες, και προβλήματα στα σύνορα

 
Είναι υποκριτικό ορισμένα κυβερνητικά στελέχη και άλλοι που κάνουν τον καμπόσο απέναντι στους πρόσφυγες, να μιλάνε για την προκλητικότητα και επιθετικότητα της τουρκικής κυβέρνησης, την ίδια ώρα που οι ίδιοι δε βγάζουν άχνα για τη στήριξη του ΝΑΤΟ στην επέμβαση στη Συρία και την παράδοση εδαφών στην Τουρκία, που πρακτικά σημαίνει ανατροπή της Συνθήκης της Λωζάνης.
 
Είναι προκλητικό να το παίζουν θεματοφύλακες των συνόρων και της ακεραιότητας της χώρας από τη μια και από την άλλη να σουλατσάρουν, όπως παλιότερα οι ΣΥΡΙΖΑ οι υπουργοί, μαζί με τα αμερικανικά γεράκια στον Έβρο, παραδίδοντας γη και νερό στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ.
 
Δηλαδή δίνοντας το πράσινο φως για να γίνει η Αλεξανδρούπολη ιμπεριαλιστικό ορμητήριο κατά της Ρωσίας στα πλαίσια των νατοϊκών σχεδίων. Να προβάλλουν  και να κοκορεύονται για την αμερικανική υποστήριξη  στον Έβρο. Όταν στο Αιγαίο οι ίδιες οι ΗΠΑ αρνούνται να αναγνωρίσουν τα καθορισμένα από διεθνείς συνθήκες θαλάσσια σύνορα της χώρας. Όταν στα εκατοντάδες επεισόδια αμφισβήτησης της κυριαρχίας της χώρας μας στο Αιγαίο από την Τουρκία οι ΗΠΑ απαντάνε βρείτε τα μεταξύ σας.
 
Όταν ξέρουν πολύ καλά ότι πολλά εκατομμύρια προσφύγων έχουν σαν διαβατήριο για την προσφυγιά τους, τις επεμβάσεις των ΗΠΑ και των συμμάχων τους. Με λίγα λόγια χωρίς ΗΠΑ και ΝΑΤΟ σήμερα δε θα είχαμε Μόριες, και προβλήματα στα σύνορα.
 

Ο λαός κυρίαρχος σε μια Ελλάδα της ευημερίας χωρίς φτώχεια και πολέμους

 
Οι Κομμουνιστές έχουμε ξεκαθαρίσει χωρίς μισόλογα πως θα υπερασπιστούμε την εδαφική κυριαρχία της χώρας μας, θα απαντήσουμε σε κάθε αμφισβήτηση συνόρων και κυριαρχικών δικαιωμάτων.
 
Εμείς θέλουμε το λαό μας κυρίαρχο στη χώρα μας έτσι όπως θέλουμε να είναι και η Συρία, το Ιράκ, η Παλαιστίνη. Γι αυτό παλεύουμε ενάντια στη συμμετοχή της Ελλάδας και των κυβερνήσεων σε ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις. Γι’ αυτό παλεύουμε ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και των άλλων κομμάτων που δίνουν γη και ύδωρ στο ΝΑΤΟ  την Ε.Ε και τις ΗΠΑ.
 
Θέλουμε το λαό μας κυρίαρχο σε μια Ελλάδα της ευημερίας, χωρίς φτώχεια και πολέμους. Γι’ αυτό παλεύουμε να γυρίσουν τώρα οι Έλληνες στρατιωτικοί που βρίσκονται σε τέτοιες ιμπεριαλιστικές αποστολές, για να μην στείλουμε στη Σαουδική Αραβία τους patriot.
 
Εμείς ξέρουμε πως δεν είναι το ίδιο ο Ερντογάν, η αστική τάξη της Τουρκίας με το λαό της Τουρκίας. Πως, για παράδειγμα, την ώρα που τα τουρκικά στρατεύματα εισέβαλλαν στη Συρία, μεγάλο τμήμα του τουρκικού λαού διαφωνούσε, με πρωτοπόρους τους Κομμουνιστές και με τις απειλές της σύλληψης και της φυλάκισης των μελών του Κομμουνιστικού Κόμματος Τουρκίας που μάζευαν υπογραφές κατά του πολέμου.
 
 

Μόνη διέξοδος η πρόταση του ΚΚΕ

 
Είναι ανάγκη σήμερα αν θέλουμε να σταματήσει το δράμα των προσφύγων, να πάψει η χώρα μας να γίνεται φυλακή κατατρεγμένων και να ζούμε ανάλογες καταστάσεις με τον Έβρο και τα νησιά.
 
Να παλέψουμε τώρα να καταργηθούν οι απαράδεκτες συνθήκες του Δουβλίνο και η κοινή δήλωση Τουρκίας και ΕΕ.
 
Να ξεκινήσουν με ευθύνη του ΟΗΕ οι αιτήσεις για άσυλο μέσα στην  Τουρκία από τα σύνορα με τη Συρία αλλά και την Ελλάδα.
 
Να δοθούν ταξιδιωτικά έγγραφα και να υπάρξει οργανωμένη μεταφορά με την ευθύνη του ΟΗΕ και της ΕΕ των προσφύγων στον τελικό τόπο προορισμού.
 
Αν θέλουμε πραγματικά να μην υπάρχουν πρόσφυγες και να μη ζούμε ανάλογες καταστάσεις, χρειάζεται να σταματήσουν οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις. Να μη δίνουν το πράσινο φως οι ελληνικές κυβερνήσεις, όλες που πέρασαν ως σήμερα.
 

*Ο Δημήτρης Παπατολίδης είναι μέλος της ΚΕ και Γραμματέα Επιτροπής Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης του ΚΚΕ

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.