ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΗ ΘΡΑΚΗ

Με αφορμή την ημερίδα των Αυτοδιοικητικών Ελλάδας

Ήταν πολύ ενδιαφέρουσα η ενημερωτική ημερίδα που διοργάνωσε στην Κομοτηνή η Ένωση Αυτοδιοικητικών Ελλάδας, με θέμα τις προοπτικές και τις προκλήσεις μέσω της αξιοποίησης των πυλώνων ανάπτυξης . Ήταν αξιόλογη η συμμετοχή εκπροσώπων των κομμάτων, της τοπικής αυτοδιοίκησης,  των Επιμελητηρίων, του Πανεπιστημίου  και  γνωστών επιχειρήσεων.
 
Διαβάσαμε μάλιστα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις επισημάνσεις από μερικούς ομιλητές ότι η εκδήλωση έδωσε την αφορμή «….για να σχολιαστεί η Θράκη όχι μόνο με αρνητικά γεγονότα από τα Αθηναϊκά ΜΜΕ», αλλά «να προετοιμαστεί για ένα άλμα…», και  «…να .ανοίξει η συζήτηση για το τι πρέπει να γίνει για να έρθει η ανάπτυξη με σωστή παιδεία, δικαιοσύνη και φορολογία ….».Επίσης, τις συγκεκριμένες αναφορές στο ρόλο του Λιμένα Αλεξανδρούπολης, στις συνδυασμένες μεταφορές και της Ενέργειας ως κύριων αναπτυξιακών πυλώνων της Θράκης. Τέλος, σημειώθηκε ότι «….δεν υπήρξε ούτε ένα οργανωμένο σχέδιο μεταξύ κεντρικής κυβέρνησης, τοπικής αυτοδιοίκησης και συγκεκριμένης στόχευσης ως προς τον χαρακτήρα της ανάπτυξης…. δεν ήταν αποδοτικοί πιθανόν οι αναπτυξιακοί νόμοι και δεν έγινε καλή διαχείριση των Κοινοτικών πόρων»
 
Ισως δεν συμφωνούν  όλοι  με την σταχυολόγηση που επιχείρησα, αλλά νομίζω ότι δημιουργεί το πλαίσιο, για να εκφρασθούν και άλλες όψεις από τον γράφοντα, ο οποίος αν και εκτός Θράκης, για πολλές δεκαετίες έδινε το παρόν με διάφορους τρόπους. Ας μου επιτραπεί να θυμίσω την ίδρυση του Κέντρου Ανάπτυξης  Μακεδονίας – Θράκης (ΚΑΜΑΘ) με τον Θρακιώτη Διοικητή της Εθνικής Τραπέζης Δημήτρη  Γερμίδη, με σύνθημα ότι η Περιφερειακή Ανάπτυξη είναι πολύ σπουδαία  για να  περιμένουμε μόνο από το Κράτος. Χωρίς οικονομική ενίσχυση   από πουθενά, παρουσιάσαμε στην Κομοτηνή μελέτες για την εξέλιξη των βιομηχανιών στη Θράκη, προκαλέσαμε  την ίδρυση περιφερειακών εκθέσεων από τη ΔΕΘ,  με πρώτη αυτή της Κομοτηνής, φέραμε ομιλητές από το ΕΒΕ Ροδόπης κ.λπ. 

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ 

Μια πρώτη επισήμανση θα ήτανε ότι από όσα δημοσιεύτηκαν δεν προκύπτουν  συγκεκριμένες προτάσεις από τους τοπικούς φορείς. Θα περίμενε κανείς από τα Επιμελητήρια, σε συνέργεια με τους καθ’ ύλη αρμοδίους καθηγητές του Πανεπιστημίου, να επιχειρήσουν την σύνταξη ενός συγκεκριμένου σχεδίου. Παλαιότερα το Πανεπιστήμιο είχε συντάξει έκθεση με θέμα την ΚΑΙΝΟΤΟΜΟ Ανάπτυξη στην Ανατ. Μακεδονία και Θράκη. Θέμα το οποίο και σήμερα ακόμη αποτελεί προβαλλόμενο στόχο και σε προηγμένες οικονομίες, όπως η Διεθνής Έκθεση στο Λονδίνο Νοέμβριο 2015 (άρθρο μου, σε Θεσσαλονίκη και Κομοτηνή). Θα ήταν ευχής έργον παρόμοιες μελέτες να είχαν συνεχισθεί, γιατί η αποκέντρωση των Πανεπιστημίων δεν έγινε μόνο για την οικονομική ενίσχυση της περιφέρειας, αλλά και για την πολιτιστική και πνευματική ενδυνάμωση.
 
Λίγο παλαιότερα οι αρμόδιες υπηρεσίες των Υπ. Συντονισμού τότε είχαν καταρτίσει πολυσέλιδες μελέτες για την Θράκη. Για τον πρωτογενή τομέα και τους υπόλοιπους παράγοντες της Ανάπτυξης στους  άλλους τομείς.
Δηλαδή Δευτερογενή και Τριτογενή (Τουρισμό, Εκπαίδευση, Υγεία, Συγκοινωνίες, Επενδύσεις).
 

Η Αναπτυξιακή Ροδόπης Α.Ε. προέβη το 2000 στην έκδοση Οδηγού Επενδυτικών Ευκαιριών και Μελέτης για τον Αγροτουρισμό για τα παράλια της Θράκης. Αν η συνάντηση των Αυτοδιοικητικών είναι μία αρχή για να συγκεκριμενοποιηθούν εν καιρώ προτάσεις, θα ήταν πολύ σωστό και αναμενόμενο. Ελπίζοντας ότι έτσι θα εξελιχθούν τα πράγματα, ας μας επιτραπεί να διατυπώσουμε μερικές διαφωνίες  με κάποιες απόψεις που γράφτηκαν στον τοπικό τύπο, για να μη παρασυρόμαστε από εσφαλμένες εκτιμήσεις για όσα δεν έγιναν στο παρελθόν.
 
Σωστά μεν σχολίασε ο τοπικός τύπος ότι η Θράκη φέρει την υπογραφή μίας πλούσιας σε φυσικούς πόρους περιοχής, με μοναδικό ανθρωπογενές κεφάλαιο, και μιας μοναδικής γεωγραφικής εγγύτητας  με την Ευρώπη και τις Παρευξείνιες χώρες, αλλά να μην επικαλούμαστε συνεχώς την ανάγκη υποστήριξής μας ως περιοχής με ειδικές συνθήκες. Ούτε ότι αυτά που δόθηκαν από το 1980-2000 παίρνονται πίσω με δόση «ρεβανσισμού και ότι εξωφλήθηκαν και βεβαιώθηκαν από το τραπεζικό σύστημα με κάθε λογής φανερά και ανομολόγητα ενδιαφέροντα».  Δεν διαφωνούμε ότι τα κίνητρα που καθιερώθηκαν για τη Θράκη, δεν δόθηκαν σωστά ούτε και χρησιμοποιήθηκαν σωστά. Ας πάρουμε όμως τα σωστά μαθήματα και ας μην  επαναλαμβάνουμε  ανώφελα  συνθήματα. 

ΤΟ ΣΗΜΕΡΑ 

Οι συνθήκες του σήμερα είναι τελείως διαφορετικές. Όλα τα διαθέσιμα αριθμητικά δεδομένα και οι πληροφορίες που βλέπουν καθημερινά το φως της δημοσιότητας, επιβεβαιώνουν την διαπίστωση ότι η βιομηχανική παραγωγή παραμένει στάσιμη σε παγκόσμια κλίμακα. Σε πολλούς μάλιστα βιομηχανικούς κλάδους πραγματοποιούνται  επώδυνοι δομικοί μετασχηματισμοί. Αναδιατάξεις παραγωγικών μονάδων, μεγάλες συγχωνεύσεις  και κλεισίματα μονάδων λαμβάνουν χώρα συνέχεια.
 
Πολλοί περιμένανε πως ο κύκλος της κρίσης του 2008 θα άρχιζε να ολοκληρώνει την περιστροφή. Οι κινήσεις όμως του νέου Προέδρου των ΗΠΑ δεν δείχνουν να πιστεύει  σε κάτι τέτοιο. Έτσι επιβεβαιώνονται οι φόβοι για μία παρατεταμένη στασιμότητα η οποία είναι αμφίβολο αν θα διακοπεί από ισχυρή άνοδο. Η Ευρώπη θα διανύσει ένα χρόνο αβεβαιότητας λόγω επανειλημμένων εκλογικών αναμετρήσεων και η Μέση Ανατολή δεν δείχνει να ξεπερνά τα προβλήματά της που επηρεάζουν έντονα τη χώρα μας.
 
Ο εκσυγχρονισμός στην πραγματική διαδικασία στη χώρα μας, για να επιτευχθεί μείωση του κόστους παραγωγής, θα απαιτήσει όχι μόνο την ενίσχυση των επενδύσεων με σύγχρονο μηχανολογικό εξοπλισμό, αλλά και με την ανάπτυξη του ανθρώπινου  δυναμικού, ενός παράγοντα όπου αποδεδειγμένα η φυλή μας έχει δείξει αξιοσημείωτη υπεροχή.
 
Όλα δείχνουν ότι στον παράγοντα άνθρωπος θα κριθεί η ανταγωνιστική επιβίωση των βιομηχανιών καθενός από τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, ενώ αντιθέτως οι ανερχόμενοι γίγαντες της Παγκοσμιοποίησης, Κίνα και Ινδία υστερούν πολύ σε αυτό. Για αυτό και η απάντηση στην πρόκληση των φθηνού εργατικού θα πρέπει να είναι η αύξηση της παραγωγικότητας.   Απαιτείται υπευθυνότητα των εργαζομένων σε όλο το φάσμα των εργασιών της επιχείρησης, ταύτισή της με αυτήν και με κάθε τρόπο στήριξής της.
 
Η θέση της Θράκης σε όλο αυτό το περιβάλλον θα πρέπει να προσδιορισθεί με μεγάλη προσοχή. Υπάρχουν θύλακες που δεν έχουν προσεχθεί όσο πρέπει και δεν επιδιώχτηκε η κατάλληλη προετοιμασία τους. Δεν είναι του παρόντος να επεκταθούμε περισσότερο, αλλά τόσο η πρωτογενής παραγωγή (Μεσογειακά προϊόντα) όσο και οι Υπηρεσίες (Εμπόριο και Τουρισμός) τώρα που  αποκτήσαμε κι εμείς ενδοχώρα, όπως όλα τα άλλα Ευρωπαϊκά Κράτη, είναι τομείς που πρέπει να μελετηθούν λεπτομερεστέρα. Και να μελετηθούν απαλλαγμένα από τις προκαταλήψεις των αποτυχιών του παρελθόντος και την αίσθηση της μειονεκτικότητας λόγω της κακοδιαχείρισης. 
 

Ο Άρης Μανούδης είναι οικονομολόγος.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.