Για τα αυτονοητα

Της Έκδοσης

Στη λογική ότι θα πρέπει να τιμάμε τους ανθρώπους όσο βρίσκονται εν ζωή, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε τα αντανακλαστικά της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης ως προς την τιμή προς τους ανθρώπους, τους συμπολίτες μας, που προσέφεραν εθελοντικά την βοήθειά τους στην κατάσβεση των πρόσφατων πυρκαγιών στην Ροδόπη. Ακόμη και αν αυτή έγινε σε καιρούς προεκλογικούς.

Και στο πρόσωπο όσων εκπροσωπήθηκαν και βραβεύτηκαν όλων όσων προσέφεραν τα μέγιστα επίσης και δεν ήταν παρόντες ή παρούσες, στην σχετική εκδήλωση αλλά τιμήθηκαν ίσως δια των υπολοίπων. Κι αυτό διότι όντας αυτόπτες μάρτυρες τουλάχιστον στην πλειοψηφία των «μαχών» που δόθηκαν αυτό το Καλοκαίρι δεν ήταν λίγα εκείνα τα σημεία και εκείνες οι περιπτώσεις που γλιτώσαμε τα χειρότερα ή την πλήρη καταστροφή χάρη στην συνεισφορά πολιτών που συνέδραμαν δίχως καμία ιδιότητα, μονάχα το «χρέος» της ανθρωπιάς.

Και αν μια τιμητική πλακέτα σαφώς δεν μπορεί να χωρέσει την ευγνωμοσύνη όλων ημών, οφείλουμε τουλάχιστον να αναγνωρίσουμε την συμβολική πίσω από αυτήν, δίχως ωστόσο επίσης να ξεχνάμε το κύριο και βασικό συμπέρασμα, που μας ακολουθεί τουλάχιστον από τις ημέρες των πυρκαγιών.

Το ότι ό,τι έχουμε τελικά, σχεδόν εν τη πλήρη απουσία ενός οργανωμένου ως όφειλε κράτους και κατ’ επέκταση ενός κρατικού μηχανισμού, εργαλείων και μέσων για την αντιμετώπιση και τέτοιων φυσικών καταστροφών είναι ο άνθρωπος. Ο συνάνθρωπος, ο γείτονας, ο διπλανός, ακόμα και ο άγνωστος που την δυσκολότερη ίσως στιγμή όλων θα προστρέξει στο πλευρό μας.

Και έχοντας «βάλει» αυτό στο μυαλό μας, να πράξουμε και να πράττουμε αναλόγως πρώτα και κύρια απέναντι στον συνάνθρωπο και ακολούθως απέναντι σε αυτό που θέλουν κάποιοι να λέγεται κράτος. Στο δεύτερο των προαναφερθέντων διεκδικώντας συνεχώς και ακατάπαυστα, απαιτώντας πλέον τα αυτονόητα.

Και για όσους τιμήθηκαν βεβαίως, και την επόμενη ημέρα ενδεχομένως υποπέσουν και από τους φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης εκ νέου στην λήθη, σε ό,τι αφορά την κάλυψη των αναγκών τους.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.