Για σενα μανα αγροτισσα

Η ελληνίδα αγρότισσα απασχόλησε την Τετάρτη τη Βουλή, σε μία ειδική συνεδρίαση που, μεταξύ άλλων, ανέδειξε και τα προβλήματα και στερεότυπα που παλεύει να ξεπεράσει.

Δυστυχώς, όπως και η αγροτική πολιτική και οικονομία τις τελευταίες δεκαετίες, έτσι και η Ελληνίδα αγρότισσα ακολούθησε τον μαρασμό της υπαίθρου και τη σταδιακή της εξαφάνιση. Εξαίρεση αποτελούν οι λίγοι γυναικείοι συνεταιρισμοί που παρά τα προβλήματα και την αδιαφορία της πολιτείας ανθίστανται ακόμη.

Λίγες σήμερα οι αγρότισσες. Αυτές που στη δεκαετία του 1950 μέχρι και του 1970, οι μανάδες μας δηλαδή, ήταν πολλές. Δούλευαν όλη μέρα, φρόντιζαν την οικογένεια, δεν είχαν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, δεν είχαν καμία κρατική φροντίδα. Αβοήθητες στην κυριολεξία έδιναν το δικό τους αγώνα επιβίωσης δίπλα στους άνδρες τους στηρίζοντας το δικό τους αγώνα.

Και σήμερα η Ελληνίδα αγρότισσα στις ξεχασμένες γωνιές της επαρχιακής Ελλάδας συνεχίζει το δικό της αγώνα. Τόσο η πολιτεία, όσο και οι τοπικές κοινωνίες οφείλουν να ενισχύσουν υλικά και ηθικά τη γυναίκα της υπαίθρου, για να αποκτήσει νέα ενδιαφέροντα, να βγει από το σπίτι. Όχι για να πάει για καφέ ή για να ξεφύγει από τα διάφορα προγράμματα της ιδιωτικής τηλεόρασης, αλλά για να δείξει τις πραγματικές της ικανότητες τόσο σε κοινωνικά και πολιτιστικά θέματα, όσο και σε θέματα που ενισχύουν την οικονομία της ίδιας, αλλά και της οικογένειας γενικότερα.


google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.