Για ενα σωστο συστημα υγειας

Από τις αρχές του 2007 σχετική κοινοτική οδηγία απαγορεύει την εργασία άνω των 48 ωρών την εβδομάδα στους γιατρούς με αποτέλεσμα να δημιουργείται μεγάλο πρόβλημα ως προς τις εφημερίες των γιατρών. Παρότι το θέμα είναι γνωστό εδώ και δύο χρόνια περίπου δεν έχει ληφθεί καμία πρόνοια από την ελληνική κυβέρνηση και δεν έχει γίνει κανένας προγραμματισμός ώστε το Εθνικό Σύστημα Υγείας να μπορέσει αν αντιμετωπίσει την κατάσταση στην πράξη.

Αυτό πρακτικά θα έχει συνέπειες τόσο στους ίδιους τους ενδιαφερόμενους όσο και στους πολίτες. Από την πλευρά των γιατρών θα σημάνει έναρξη αγώνων για κατοχύρωση των δικαιωμάτων τους. Ήδη την Πέμπτη κατέρχονται σε τρίωρη στάση εργασίας. Οι γιατροί επιδιώκουν την κατάρτιση μιας συλλογικής σύμβασης εργασίας που θα εξασφαλίζει καλύτερες συνθήκες δουλειάς, λιγότερο χρόνο υπερωριακής εργασίας και περισσότερο ελεύθερο χρόνο. Ζητούν περισσότερους γιατρούς για να εξασφαλιστεί η ασφάλεια των ασθενών από τους κινδύνους που εγκυμονεί η κόπωση από την ατέλειωτη εργασία στις υπερωρίες και παροχή καλύτερων υπηρεσιών στους πολίτες.

Οι πολίτες είναι πιθανόν να βρεθούν μπροστά σε άδεια εξωτερικά ιατρεία, σε ακύρωση προγραμματισμένων ραντεβού και χειρουργείων, μπροστά σε υπηρεσίες που αντιμετωπίζουν μόνο τα επείγοντα. Θα χρειαστεί να κάνουν υπομονή και να έχουν κατανόηση σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Γιατί στόχος όλων πρέπει να είναι ένα Σύστημα Υγείας που θα εγγυάται τα στοιχειώδη δικαιώματα των πολιτών στην Υγεία, είτε είναι γιατροί είναι είτε πολίτες…


google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.