Για αυτο ψηφιζουν οι πολιτες

Της Έκδοσης

Παρόλο που συνήθως γίνεται αναφορά, για πρώτη φορά φέτος, τουλάχιστον σε αυτοδιοικητικές εκλογές, έγινε τόσο συζήτηση για τις στοιχηματικές εταιρείες, και τα ποσοστά που έδιναν για την νίκη στους διάφορους υποψηφίους.

Άλλοι το πήραν ως χρησμό, άλλοι θεώρησαν πως υπήρχε εσωτερική γνώση (κρυφών δημοσκοπήσεων) άλλοι (συνήθως όσοι ήταν πίσω) τα απέρριπταν, είτε ως ατυχή, είτε και ως κατευθυνόμενα κάποιες φορές.

Και όμως, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις έπεσαν μέσα, σε πολλές απέτυχαν, τόσο στην πρώτη όσο και στην δεύτερη Κυριακή.

Σε αρκετές περιπτώσεις, έπεσαν μέσα στο ποιοι θα πήγαιναν στην δεύτερη Κυριακή, παρόλο που φαινόταν πως τα ποσοστά έδιναν προνομιακή θέση στον εκάστοτε Δήμαρχο (ή Περιφερειάρχη).

Στη Δράμα, αν θέλουμε να μιλάμε για την περιφέρεια, έπεσαν εντελώς έξω, μιας και είχαν τρίτο τον τελικό νικητή Γιώργο Παπαδόπουλο, ενώ όσο αφορά τους άλλους Δήμους (και την Περιφέρεια) η αποχή έφερε ανατροπές και στα προγνωστικά τους.

Και ενώ είναι εύκολο να συζητάμε αυτές τις αποδόσεις που έδινε κάθε στοιχηματική, κα να λέμε πόσο μέσα ή έξω έπεφταν, θα πρέπει να ομολογήσουμε πως οποιοσδήποτε βασίζει την ψήφο του, αλλά και την πολιτική του, με τις αποδόσεις των στοιχηματικών, μάλλον πρέπει να αναθεωρήσει την προσέγγισή του με την πολιτική.

Σε ένα περιβάλλον που η εικόνα, το φαίνεσθαι και ρηχή προσέγγιση της πολιτικής έχει πλέον εκτοπίσει κάθε συζήτηση περί πολιτικής, αλλά κυρίως κάθε αντίληψη ότι οι πράξεις παράγουν αποτελέσματα, και έχουν και συνέπειες, το να ανάγεται κάτι σε μια απόδοση που δεν γνωρίζουμε πώς βγαίνει, πώς επηρεάζεται και πώς παρουσιάζεται, είναι αποκαρδιωτικό.

Άλλωστε, ας μην κρυβόμαστε, ιδιαίτερα στις αυτοδιοικητικές εκλογές τα κριτήρια με τα οποία ψηφίζει ο καθένας, επηρεάζονται και από τις τοπικές συνθήκες που δεν μπορούν να ανιχνευτούν εύκολα, εκτός από όσους γνωρίζουν καλά τις τοπικές κοινωνίες, που από όσο γνωρίζουμε, δεν δουλεύουν στις εταιρείες αυτές.

Ευτυχώς λοιπόν, ακόμα ψηφίζουν και αποφασίζουν οι πολίτες. Είμαστε πάντως περίεργοι τι ποσά παίχτηκαν, ιδιαίτερα στους μικρότερους Δήμους, και πόσοι πήραν χρήματα ή πόσοι πήγαν «κουβά».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.