George Floyd και Covid-19

Του Roni Margulies*

Δείτε σύμπτωση, την προηγούμενη βδομάδα, σε μια αμερικανική κωμωδία, μια φράση μου προσέλκυσε την προσοχή: “suicide by police” – αυτοκτονία μέσω αστυνομίας. Δηλαδή αυτός που θέλει ν’ αυτοκτονήσει, πλησιάζει στο δρόμο έναν αστυνομικό και μετά αρχίζει να φεύγει τρέχοντας. Ξέρει πως θα χτυπηθεί απ’ τη πλάτη.

Η δολοφονία του George Floyd από την αμερικανική αστυνομία τη προηγούμενη βδομάδα, δεν είναι ένα σπάνιο φαινόμενο. Ακόμα, είναι ένα καθημερινό φαινόμενο.
Στην Αμερική, από το Γενάρη του 2015 μέχρι σήμερα, 4728 άτομα δολοφονήθηκαν από σφαίρες αστυνομικών. Απ’ αυτά τα άτομα οι 1252 είναι μαύροι, οι 877 Ισπανόφωνοι, οι 214 από άλλες εθνικές μειονότητες.

Ενώ αυτοί που τους σκότωσαν όλοι τους λευκοί. Αν πάρουμε μόνο τους μαύρους, 1252 δολοφονίες τη 5ετία σημαίνει 250 το χρόνο. Δηλαδή δύο θάνατοι ανά τρεις μέρες. Δηλαδή ένας θάνατος ανά 36 ώρες.

Μπορεί κάποιος να πει πως αφού οι 2385 απ’ αυτούς που σκότωσε η αστυνομία είναι λευκοί, άρα οι λευκοί δολοφονούνται διπλάσια από τους μαύρους.

Ναι. Αλλά οι μαύροι αποτελούν το 13% του πληθυσμού. Ενώ οι λευκοί το 72%.
Άρα, αν οι αστυνομικοί δολοφονούσαν ίσα χωρίς να κοιτάζουν το χρώμα του δέρματος, έπρεπε οι λευκοί να δολοφονούνται πενταπλάσια ή εξαπλάσια από τους μαύρους.

(Εδώ, δε πρέπει να προσπεράσουμε το πόσο δίκαιη είναι η τουρκική αστυνομία από άποψη του χρώματος του δέρματος, η οποία σκοτώνει χωρίς να κοιτάξει αν ο άλλος είναι λευκός ή μαύρος!)

Οι αριθμοί αυτοί που μας φαίνονται εκπληκτικοί, εκφράζουν τα πράγματα που ξέρει καλά κάθε μαύρος αμερικανός πολίτης και τα ζει στην καθημερινότητά του. Αυτό αντανακλάται και στα αποτελέσματα της πανδημίας Covid-19. Και οι μαύροι το ξέρουν καλά και αυτό.

Την προηγούμενη βδομάδα (στις 26 Μάη), στις ΗΠΑ, ο αριθμός των νεκρών από πανδημία ήταν περίπου 100.000 και είχαν χάσει τη ζωή τους 21.878 μαύροι, 43.528 λευκοί. Ακριβώς όπως και τα ποσοστά στις δολοφονίες από σφαίρες αστυνομικών: Οι λευκοί διπλάσιοι των μαύρων.

Αλλά να επαναλάβω: Οι μαύροι αποτελούν το 13% του πληθυσμού. Ενώ οι λευκοί το 72%. Όπως η αστυνομία, έτσι και ο Covid-19 χτυπάει περισσότερα τους μαύρους. Διότι οι μαύροι είναι φτωχοί, ανυπεράσπιστοι και πρέπει να πάνε στη δουλειά.

Και ακριβώς εδώ βρίσκεται η απάντηση του γιατί δημιούργησε μια τέτοια κοινωνική έκρηξη η δολοφονία του George Floyd.

Η δολοφονία, έγινε ο παράγοντας που άναψε τη σπίθα των μαύρων που εδώ και μήνες ήτανε τετ-α-τετ με τους θανάτους και η οργή τους όλο και μεγάλωνε. Η ίδια η οργή μεγαλώνει με τον ίδιο τρόπο σε κάθε γωνιά του κόσμου ανάμεσα σε φτωχούς και αυτούς που φτωχοποιούνται.

Το τι θα τους ανάψει τη σπίθα θα το δούμε την επόμενη περίοδο.

* Ο Ρόνι Μαργκούλιες είναι ποιητής, μεταφραστής, συγγραφέας και δόκτορας οικονομίας. Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “Sosyalist İşçi” (Σοσιαλιστής Εργάτης) της Τουρκίας και μεταφράστηκε στα ελληνικά από τον Μουσταφά Τσολάκ Αλή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.