Γαυδος 1996-2022

Η Ωγυγία του Ομήρου, η Κλαύδη των Ρωμαϊκών χρονών, η Γότζος της Μεταβυζαντινής περιόδου, η Γαύδος της νεώτερης ελληνικής ιστορίας, το νησί τόπος εξορίας τη δεκαετία του 1930, ήρθε στο προσκήνιο το 1996 με αφορμή μια άσκηση του ΝΑΤΟ. Τώρα, στο ξεκίνημα του 2022 ξαναέρχεται με αφορμή την επίσκεψη της ΠτΔ σε αυτό.

Και τις δυο φορές, η Γαύδος έρχεται στο προσκήνιο μετά από παρασκήνιο της Άγκυρας.

Το Μάιο του 1996, στο στρατηγείο της Νάπολης, κατά τη διαδικασία σχεδιασμού της άσκησης του ΝΑΤΟ “Dynamic Mix”, o Τούρκος Πλοίαρχος (Captain TUN) Hüseyin Çiftçi, απεσταλμένος του Γενικού Επιτελείου της Τουρκίας (TGS), αντέδρασε στο να περιληφθεί η Γαύδος στην άσκηση με το επιχείρημα ότι δεν είναι σαφές αν αποτελεί μέρος της ελληνικής επικράτειας. Συγκεκριμένα ανέφερε “Its (Gavdos) disputed  status of property IAW the international treaties”.

Το Μάιο του 1996, στο στρατηγείο της Νάπολης, κατά τη διαδικασία σχεδιασμού της άσκησης του ΝΑΤΟ “Dynamic Mix”, o Τούρκος Πλοίαρχος (Captain TUN) Hüseyin Çiftçi, απεσταλμένος του Γενικού Επιτελείου της Τουρκίας (TGS), αντέδρασε στο να περιληφθεί η Γαύδος στην άσκηση με το επιχείρημα ότι δεν είναι σαφές αν αποτελεί μέρος της ελληνικής επικράτειας. Συγκεκριμένα ανέφερε “Its (Gavdos) disputed  status of property IAW the international treaties”. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα» στις 4-6-1996, ο Τούρκος αξιωματικός του πολεμικού ναυτικού διατύπωσε το αίτημά του διαβάζοντας γραπτό κείμενο

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα» στις 4-6-1996, ο Τούρκος αξιωματικός του πολεμικού ναυτικού διατύπωσε το αίτημά του διαβάζοντας γραπτό κείμενο που είχε συνταχτεί σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις στην Άγκυρα.   

Τον Ιανουάριο του 2022, τουρκικά ΜΜΕ επανέρχονται, με αφορμή την επίσκεψη στη Γαύδο της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, σχολιάζοντας πως η ΠτΔ «επιδεικνύει κυριαρχία» στα «τουρκικά νησιά» που βρίσκονται «υπό ελληνική κατοχή».

Θυμίζουμε ότι με ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, σε ένδειξη σεβασμού προς το πρόσωπο της πρώτης Ελληνίδας που ασκεί το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα της χώρας, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης Γαύδου.

Σε προκλητικό δημοσίευμά της η τουρκική εφημερίδα Sözcü,αναφέρει πως στο λιμάνι της Γαύδου υποδέχτηκαν την ΠτΔ με στρατιωτική τελετή, όπου και χαιρέτισε την ελληνική σημαία, που είχαν φέρει οι Έλληνες στρατιώτες στο νησί.

Επίσης, ο  απόστρατος Τούρκος Συνταγματάρχης Ümit Yalım, πρώην ΓΓ του Τ/ΥΠΑΜ, εκθειάζει τον Hüseyin Çiftçi, απόστρατο ναύαρχο, καθώς όταν ήταν στο βαθμό του πλοιάρχου «εμπόδισε τον ελληνικό στρατό και τα στρατεύματα του ΝΑΤΟ να πραγματοποιήσουν ασκήσεις στη νήσο Γαύδο το 1996».

Βλέπουμε πως οι Τούρκοι, μετά τα Ίμια ορέγονται και τη Γαύδο. Επιμένουν στο δόγμα της «γαλάζιας πατρίδας» το οποίο όσο αστείο και ελλιπές κι αν φαίνεται στους πονηρούς καιρούς μας δεν πρέπει να δημιουργεί εφησυχασμούς.

Αλεξανδρούπολη, Ιανουάριος 2022

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.