Φυγη και καθηγητων απο την περιοχη με τα ιδιωτικα πανεπιστημια;

Της Έκδοσης

Ένα από τα ζητήματα που τίθεται στο δημόσιο διάλογο, όσο κατακερματισμένος και αν είναι αυτός, για τα ιδιωτικά ή μη κρατικά πανεπιστήμια, όπως θέλετε πέστε τα, όσο αφορά την περιοχή μας, είναι το γεγονός ότι θα μειωθεί ο φοιτητικός πληθυσμός των πανεπιστημίων της περιφέρειας, μιας και πλέον τα ιδιωτικά θα απορροφούν φοιτητές εκεί.

Βέβαια μπορεί να ακουστούν και υπερβολές, όμως το γεγονός αυτό είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να μπαίνει στο διάλογο, αν και εξαρτάται και από το πόσα ιδιωτικά τελικά θα ιδρυθούν, και τι σχολές θα περιλαμβάνουν.

Όμως ένα από τα ζητήματα που θεωρούμε πως δεν έχει τύχη μεγάλης προσοχής, είναι το γεγονός ότι είναι πολύ πιθανό ακόμα και πριν την απώλεια φοιτητών, να έχουμε απώλεια καθηγητών.

Άλλωστε, για να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, ο θεσμός του «ιπτάμενου» καθηγητή, που έρχεται μόνο για μερικές μέρες στο πανεπιστήμιο, έχει μεγάλη παράδοση στο ΔΠΘ, και έχουμε χάσει πολλούς αξιόλογους καθηγητές για τα φώτα των μεγάλων πόλεων.

Όμως τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, που εκτός μεγάλης έκπληξης, δεν νομίζουμε πως θα δημιουργηθούν πέρα από τα όρια των μεγάλων αστικών κέντρων, είναι πολύ πιθανό ότι θα απορροφήσουν τόσο υφιστάμενους, όσο και νέους καθηγητές, που θα θέλουν να είναι πιο κοντά στο κέντρο, για επαγγελματικούς ή και προσωπικούς λόγους.

Δεν θέλουμε να γινόμαστε μάντεις κακών, αλλά επειδή η ελαφρότητα σε όλα τα θέματα, πλέον φαίνεται να έχει γίνει ο κανόνας, θα πρέπει να αποτελέσει και αυτό τροφή για σκέψη.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.