Φτωχοτερη Ευρωπαικη περιφερεια στη ζωνη του Ευρω το 2017 η ΑΜΘ

Της έκδοσης

Η φτωχότερη Ευρωπαϊκή περιφέρεια της ζώνης του Ευρώ είναι, και το 2017, η Περιφέρεια ΑΜΘ, η οποία, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η Eurostat, μιας και το κατά κεφαλήν ΑΕΠ ήταν στο 46% του ευρωπαϊκού μέσου όρου.
 
Η περιφέρειά μας κατατάσσεται, μαζί με άλλες τρείς ελληνικές περιφέρειες, στις είκοσι φτωχότερες περιφέρειες της ΕΕ. Συγκεκριμένα η Περιφέρειά μας καταλαμβάνει την 11η θέση, μία παραπάνω από πέρυσι. Ακολουθούν η Ήπειρος στη 13η θέση με ΑΕΠ 48% χαμηλότερο του ευρωπαϊκού μέσου όρου και η περιφέρεια Βόρειου Αιγαίου που «ισοβαθμεί» στην ίδια θέση ενώ η Δυτική Μακεδονία είναι στη 17η θέση, με ποσοστό 49% χαμηλότερο του ευρωπαϊκού μέσου όρου.
 
Η Περιφέρειά μας ουσιαστικά είναι η φτωχότερη στη ζώνη του Ευρώ (κανονικά φτωχότερη είναι η Μαγιότ, υπερπόντια περιοχή της Γαλλίας η οποία όμως έχει άλλες ιδιαιτερότητες) μιας και όλες οι υπόλοιπες φτωχότερες περιοχές ανήκουν στη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και την Ουγγαρία, όλες μέλη της ΕΕ αλλά όχι στη ζώνη του Ευρώ.
 
Αυτό που είναι πιο ανησυχητικό, είναι ότι παρόλο που το κατά κεφαλή εισόδημα φαίνεται να αυξάνεται στην περιοχή μας, παραμένουμε «κολλημένοι» στο 46% των φτωχότερων περιοχών, ενώ στις 20 φτωχότερες προστέθηκε φέτος το Βόρειο Αιγαίο, το οποίο ήταν εκτός λίστας το 2017.
 
Αυτό δείχνει πως παρά την όποια πρόοδο που μπορεί να φαίνεται, στην πραγματικότητα η περιφέρεια βρίσκεται σε μια στάσιμη κατάσταση, η οποία δεν διαφαίνεται και τρόπος με τον οποίο αυτή θα αλλάξει.
 
Αλλά όπως έχουμε αναφέρει και άλλη φορά, αυτά δεν πρέπει να τα βλέπουμε ως πρόβλημα αλλά ως ευκαιρία. Έχουμε ακόμα δυνατότητα να μπούμε στην πρώτη δεκάδα…

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.