Φοροδιαφυγη, η μεγαλη πληγη

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε ο ΣΕΒ, τα οποία αναφέρονται στην φορολογία εισοδήματος, τα μεσαία και ανώτερα εισοδήματα εμφανίζονται να επωμίζονται το μεγαλύτερο μέρος της επιβάρυνσης, με το πλουσιότερο 14,2% των φυσικών προσώπων να πληρώνει, κατά μέσο όρο, φόρο εισοδήματος 6.874 ευρώ. Η μέση επιβάρυνση για τους ελεύθερους επαγγελματίες είναι 3.571 ευρώ, και για όσους ασκούν δραστηριότητα εμπορίου, βιοτεχνίας ή βιομηχανίας με μορφή ατομικής επιχείρησης, 1.935 ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία οι οικογένειες με εισόδημα 25.000 – 50.000 ευρώ καταβάλλουν το 40% του φόρου εισοδήματος, αν και παράγουν το 28,8% του πλούτου. Αυτές οι οικογένειες τις οποίες κανείς δεν θα μπορούσε να χαρακτηρίσει εύπορες επιβαρύνονται όμως δυσανάλογα. Οι μισθωτοί με βάση το φορολογικό μας σύστημα αντιμετωπίζονται σαν πλούσιοι και στην ουσία είναι αυτοί που πληρώνουν την αδυναμία και την ανικανότητα του κράτους να περιορίσει τη φοροδιαφυγή.

Για να αντιμετωπισθεί η φοροδιαφυγή χρειάζονται μέτρα «μακράς πνοής». Και προς την κατεύθυνση αυτή η κυβέρνηση θα πρέπει, το ταχύτερο δυνατό, να ολοκληρώσει τη μηχανογράφηση του φορολογικού συστήματος και σε συνδυασμό με την υιοθέτηση πλήρως αξιοκρατικών κριτηρίων στη λειτουργία των ελεγκτικών μηχανισμών, να εξαλειφθεί το πρόβλημα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.