Fake news

Της έκδοσης

Αυτή τη φορά το fake news που απασχολεί την πανελλαδική επικαιρότητα με τον δήθεν θάνατο του Κώστα Γαβρά. Προήλθε δε από έναν δημοσιογράφο που κατ’ έθος διασπείρει fake news «προκειμένου να καταδείξει πόσο εύκολο μπορούν να παρασυρθούν ΜΜΕ στη διασπορά ψευδών ειδήσεων». Βεβαίως το εν λόγω fake news υιοθετήθηκε και από πολλούς εγχώριους δημοσιογράφους και χρήστες των social media που έσπευσαν να αναπαράγουν την είδηση.
 
Ο αρνητικός ρόλος των social media ως προς τη διασπορά ψευδών ειδήσεων έχουν πολλές φορές επισημανθεί, όπως ίσως και η απαξίωση της δημοσιογραφίας. Σε αυτό το τελευταίο μερτικό ευθύνης έχουν όμως και οι ίδιοι οι πολίτες που φροντίζουν να απαξιώνουν λόγω και έργω ακρίτως τη δημοσιογραφία. Σαν λαός άλλωστε είμαστε «του όλα ή του τίποτα». Έτσι όταν κάποιος δεν κάνει καλά τη δουλειά του φροντίζουμε να επιδίδουμε στο επάγγελμα που κάνει και όχι στο ποιόν του χαρακτήρα του. Αυτή είναι η λόγω απαξίωση.
 
Η έργω απαξίωση είναι οικονομικής φύσεως. Ποιος άραγε στην Ελλάδα ενδιαφέρθηκε ως πολίτης να πληρώσει για την ενημέρωσή του; Να στηρίξει μια προσπάθεια ενημέρωσης και ψυχαγωγίας που του κάνει, που του ταιριάζει. Σταθερά σαν την αγορά ψωμιού ή του πρωινού καφέ.
 
Διότι ένα από τα συστατικά που συντελούν στη δημιουργία των fake news είναι και η οικονομική εξαθλίωση των μέσων. Όσο υποχωρεί η οικονομική στήριξη στα ΜΜΕ τόσο θα υποχωρεί και η ποιότητα της ενημέρωσης. Κανών απαράβατος, σύμφωνα με τα διδάγματα του καπιταλιστικού συστήματος, με καθολική εφαρμογή σε οποιαδήποτε επιχείρηση, ότι πληρώνεις παίρνεις.
 
Στον χώρο που αφήνει αυτή η υποχώρηση, εμφιλοχωρούν οι ψευδείς ειδήσεις…

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.