Ευρωπαικη Ενωση και 2004

Το 2004 αποτελεί πλέον παρελθόν, παρόλα αυτά όμως δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο στη διαδρομή του χρόνου κυρίως για την ΕΕ.

Για την Ευρώπη η σημασία του 2004 έγκειται σε κυρίως δύο γεγονότα, στη διεύρυνση της Ε.Ε., από 15 σε 25 κράτη μέλη και στην έγκριση της συνταγματικής συνθήκης. Κατά πόσο τα δύο αυτά γεγονότα θα αποδειχθούν επιτυχή ή όχι για τη Ευρώπη είναι πολύ πρόωρο να το προβλέψει κανείς. Παρόλα αυτά όμως σηματοδοτούν μία ουσιαστική στροφή στην ιστορία της.

Από τις δέκα χώρες που εντάχθηκαν στην ΕΕ οι οκτώ προέρχονται από τις λεγόμενες πρώην χώρες του υπαρκτού σοσιαλισμού και η ένταξή τους σηματοδοτεί την ένωση πλέον της Ευρώπης μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ακόμη πρέπει να τονισθεί πως η

Πολωνία, η Ουγγαρία, η Τσεχία, οι Βαλτικές χώρες και τα υπόλοιπα κράτη μπήκαν στην Ε.Ε. ως ισότιμοι και όχι ως υποτελείς εταίροι.

Η ένταξη αυτή αν κριθεί με πολιτικούς όρους δείχνει μία στροφή φιλοαμερικανισμού και συνθηκών ελεύθερης αγοράς στην καρδιά της ΕΕ, αν κρίνουμε από τις κινήσεις που έχουν γίνει μέχρι τώρα και αντιτάσσονται στο αντιαμερικανικό στρατόπεδο που επικρατεί στην ΕΕ.

Αν η ένταξη κριθεί με οικονομικούς όρους το συμπέρασμα που εξάγεται είναι ότι αναδεικνύονται σε οικονομικούς παράγοντες διότι λόγω της χαμηλής φορολογίας αποτελούν παράδεισο για τη μεταφορά οικονομικών επιχειρήσεων. Ήδη πολλές εταιρείες της Δυτικής Ευρώπης σκέφτονται να μεταφέρουν την παραγωγή τους ανατολικά, εάν αυτή δεν αντεπεξέλθει στα προβλήματα του ισχυρού ευρώ.

Η Ε.Ε. έχει επίσης συμφωνήσει στο νέο συνταγματικό χάρτη που θα διέπει τα της εργασίας, αν και το μέλλον αυτού του χάρτη θα αντιμετωπίσει εμπόδια στη νέα χρονιά. Επίκειται η διενέργεια δημοψηφισμάτων εν όψει της επικύρωσης.

Ο κόσμος είναι βέβαιο ότι έχει ανάγκη από μια Ευρώπη που αναλαμβάνει σοβαρά τις ευθύνες που της αναλογούν, έναντι των γειτόνων της και του πολέμου για την πάταξη της τρομοκρατίας. Το κατά πόσον ο υπόλοιπος κόσμος θα δει να τηρούνται αυτές οι ευθύνες, αυτό θα φανεί στη διαδρομή του νέου χρόνου.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.