Ετσι μονο φοβος και αμφιβολια ενσπειρονται

Της Έκδοσης

Το απόλυτο αλαλούμ επικρατεί τα τελευταία 24ωρα με το εμβόλιο της AstraZeneca. Επιστήμονες δεν είμαστε για να σας πούμε τι ισχύει και τι όχι, ή ποιας μεριάς τα επιχειρήματα έχουν περισσότερο «επιστημοσύνη» από την άλλη. Αναρωτιόμαστε όμως για την πολιτική διάσταση του πράγματος.

Εξηγούμαστε: μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές 15 χώρες της Ευρώπης των 27 αποφάσισαν να παγώσουν την χορήγηση του εμβολίου της συγκεκριμένης εταιρείας. Ο λόγος για τις: Γερμανία, Σουηδία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Σλοβενία, Αυστρία, Ιρλανδία, Ολλανδία, Βουλγαρία, Δανία, Εσθονία, Λιθουανία, Λετονία, Λουξεμβούργο.

Το ζήτημα που τίθεται λοιπόν πολιτικά είναι αν οι εν λόγω αποφάσεις εμπίπτουν στην κοινή γραμμή που επέλεξαν στο θέμα των εμβολιασμών οι χώρες της ΕΕ ή μήπως συνιστούν μία παρέκκλιση από τις πολλές που έχουμε δει να συμβαίνουν στο συγκεκριμένο πεδίο εντός ΕΕ. Θα μας πείτε πως μπροστά στον κίνδυνο της υγείας και μάλιστα σε τέτοιο μαζικό επίπεδο, οι κοινές πολιτικές γραμμές είναι δευτερευούσης ή και τριτευούσης σημασίας. Αναρωτιόμαστε όμως αν και αυτό είναι ακόμη ένας λάθος ευρωπαϊκούς χειρισμούς, από αυτούς που ειδικά στο θέμα των εμβολίων είδαμε να συμβαίνουν. Μήπως αυτός ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων θα έπρεπε να είναι περισσότερο αποτελεσματικός και ίσως κάπως πιο ταχύς στα αντανακλαστικά του; Ή ακολουθεί και αυτός το υπόλοιπο ευρωενωσιακό επικοδόμημα;

Διαφορετικά, με αυτή την τακτική, μόνο φόβος και αμφιβολία ενσπείρονται. Ό,τι δηλαδή δεν είχαμε ανάγκη τούτη την περίοδο που η κούραση από τα μέτρα έφτασε στο ζενίθ. Φόβος και αμφιβολία που δεν διοχετεύεται από «τα κάτω», από κάποιο περιθώριο, αλλά από «τα πάνω» και το πλέον επίσημο.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.