Ερωτηματα για την εναρξη της εκπαιδευτικης χρονιας

Της Έκδοσης

Σε «καυτό μέτωπο» ανάγεται πλέον το θέμα του ανοίγματος των σχολείων τον Σεπτέμβρη, με το Υπουργείο Παιδείας να συνεχίζει την «αφωνία» σε ό,τι αφορά τα ερωτήματα που ανακύπτουν από πολίτες και εκπαιδευτικούς, καθώς και από τα λοιπά κόμματα της αντιπολίτευσης.

Είναι χαρακτηριστικές οι αντιδράσεις γονέων και εκπαιδευτικών στις προχθεσινές δηλώσεις της Υπουργού Παιδείας που καταγράφονται στα social media για τις πρόσφατες αποφάσεις που προβλέπουν την έναρξη της σχολικής χρονιάς κανονικά σε πλήρη σύνθεση ως προς τον αριθμό των μαθητών, στις 7 Σεπτεμβρίου, με αυξημένα μέτρα ασφαλείας, όπως υποχρεωτική χρήση μάσκας- το κόστος της οποίας θα επωμίζεται ο κάθε ένας και όχι η πολιτεία- απολυμάνσεις των αιθουσών και λοιπών χώρων και κατά την διάρκεια του σχολικού ωραρίου, χρήση αντισηπτικών κτλ.

Βεβαίως να επισημανθεί ότι οι τελικές ανακοινώσεις αναμένονται ως το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας, με βάση και τα νεότερα προφανώς επιδημιολογικά δεδομένα, τα οποία ωστόσο δεν φαίνεται να αλλάζουν τα τελευταία τουλάχιστον εικοσιτετράωρα.

Τα ερωτήματα και οι αντιδράσεις που σημειώνονται- και σε επίσημο επίπεδο από πλευράς των κομμάτων της αντιπολίτευσης αλλά και συνδικαλιστικών οργάνων των εκπαιδευτικών – φαίνεται πως δείχνουν τον δρόμο στο Υπουργείο για το προσφιλέστερο σενάριο που θα πρέπει να ακολουθηθεί.

Αυτό περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τη μείωση των μαθητών ανά τάξη, προσλήψεις για τη κάλυψη των αναγκαίων κενών τόσο σε εκπαιδευτικό όσο και σε λοιπό – βλέπε καθαρίστριες- προσωπικό, αυξημένα τεστ σε εκπαιδευτικούς και μαθητές και κυρίως το προφανές – κατά την δική μας τουλάχιστον άποψη- την χορήγηση των απαραίτητων για την ατομική προστασία μαθητών και εκπαιδευτικών «εργαλείων» ΔΩΡΕΑΝ από το κράτος.

Πέραν από καυτό μέτωπο το ζήτημα της επιστροφής στα θρανία αναδεικνύεται και σε πεδίο ανασφάλειας και αβεβαιότητας για τους «εμπλεκόμενους», βλέπε γονείς και μαθητές, ενώ έδαφος «κερδίζει» στον δημόσιο διάλογο και η συζήτηση περί της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και του τι μέλλει γενέσθαι με το προσεχές ακαδημαϊκό εξάμηνο.

Ειδικά για τους φετινούς επιτυχόντες των πανελλαδικών εξετάσεων και τους γονείς προφανώς αυτών που βρίσκονται αντιμέτωποι, ελλείψει σχετικών αποφάσεων για το αν θα διεξαχθεί δια ζώσης ή με τηλεκπαίδευση, με μία ρευστή κατάσταση και κατ’ επέκταση ενώπιον πολλών διλλημάτων με πρώτο εξ αυτών την ενοικίαση ή μη φοιτητικής στέγης.

Και όλα αυτά είκοσι περίπου ημέρες πριν την έναρξη, βάσει των υφιστάμενων δεδομένων, της νέας εκπαιδευτικής χρονιάς.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.