Εργασια χωρις αντικρισμα

Στο χθεσινό δίλημμα βιομηχανικός εργάτης ή σπουδές με άποψη και αντίσταση στην εξουσία των εργοδοτών, προστίθεται ένα στοιχείο διευκόλυνσης της επιλογής αυτών που δεν αποφάσισαν τι θέλουν να γίνουν όταν μεγαλώσουν. Τα επαγγέλματα του δικηγόρου και του γιατρού καταρρέουν οικονομικά – παραμένουν μόνο στην κοινωνική συνείδηση – μετρώντας ένα μεγάλο αριθμό ανέργων.

Οι 8.500 γιατροί του ΙΚΑ που απεργούν επί τέσσερις εβδομάδες, διεκδικώντας, μεταξύ άλλων, τη μονιμοποίηση εαυτών και συναδέλφων είναι ένα παράδειγμα της κρίσης που διέρχονται πανεπιστημιακές σχολές κύρους και υψηλών απαιτήσεων.

Ο συνειδητοποιημένος εργαζόμενος είναι ο μόνος στην ουσία εργαζόμενος, όπως προκύπτει πλέον και επίσημα από τα αποτελέσματα της έρευνας, που ζήτησε να διενεργηθεί το υπουργείο Εργασίας.

Οι υπόλοιποι είναι απλά απασχολούμενοι με μικρό ή χωρίς μισθό, με ελλιπή ή καθόλου ασφάλιση, με πολλές ή πάρα πολλές φοβίες εναντίον των εργοδοτών τους.

Εκτός ΙΚΑ βρίσκεται το 40% των εργαζομένων και το 30% των επιχειρήσεων, χωρίς ατομικές συμβάσεις εργάζονται 3 στους 10, ενώ το 50% των επιχειρήσεων δεν είχαν καταστάσεις προσωπικού, επομένως το τοπίο στις εργασιακές σχέσεις είναι κάτι παραπάνω από θολό.

Στο γαϊτανάκι των λαθών μπλέκονται οι μερικώς απασχολούμενοι, οι μισοί απ’ τους οποίους απασχολούνται περισσότερες απ’ τις προκαθορισμένες ώρες, αναγκαζόμενοι να υπακούσουν στην πολιτική των επιχειρήσεων που στοχεύουν στα αυθαίρετα υπερκέρδη.

Δεν είναι ώρα να μιλήσουμε για συνυπευθυνότητα των εργαζομένων, δεδομένων των συνθηκών που επικρατούν στην αγορά εργασίας, στην πλασματική, δηλαδή, εικόνα προσφοράς εργασίας που παρέχεται σε μικρές αγγελίες, στις φρούδες υποσχέσεις αυτών που προσλαμβάνουν για να κερδίσουν την εμπιστοσύνη και την εχεμύθεια των εργαζομένων τους.

Σ’ αυτούς όμως που αυτονόητα περνάει το μπαλάκι είναι το υπουργείο Εργασίας, οι Ενώσεις, οι Ομοσπονδίες και τα όποια συνδικαλιστικά Όργανα, που ξεχνούν συχνά να λειτουργήσουν συλλογικά, καταγγέλλοντας τη μαύρη εργασία και την υπερεργασία, κυνηγώντας απλά το πράσινο ή το γαλάζιο διαμάντι της εξουσίας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.