Ερευνα κανουν και οι Ανθρωπιστικες Επιστημες

Της Έκδοσης

Η εικόνα που έχει για την έρευνα η πολιτική σκηνή της χώρας δεν θα μπορούσε ίσως καλύτερα να συμπυκνωθεί στα όσα δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κ. Στέφανος Κασσελάκης ανακοινώνοντας τα πρόσωπα που θα συναπαρτίσουν το Think Tank του κόμματος για τα θέματα της Έρευνας. «Σας παρουσιάζω τους διακεκριμένους επιστήμονες που θα έχω την τιμή να με συμβουλεύουν στα θέματα Έρευνας, ώστε να φτιάξουμε ένα κυβερνητικό πρόγραμμα που θα προωθήσει την Έρευνα και την Τεχνολογία. Αυτή την Ελλάδα θέλουμε. Μια χώρα που να κοιτάει στο αύριο» είπε συγκεκριμένα ο κ. Κασσελάκης.

Δεν λέμε τα πρόσωπα που ανακοίνωσε ο κ. Κασσελάκης έχουν όντως «βαριά» βιογραφικά και είναι όντως άξιοι επιστήμονες. Για την ιστορία παραθέτουμε τα πρόσωπα:

  • Ελένη Χατζηχρήστου: Αστροφυσικός, κάτοχος μάστερ του Αστεροσκοπείου του Παρισιού και διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Leiden. Έχει εργαστεί επί σειρά ετών στα: Πανεπιστήμιο Yale, Ινστιτούτο Διαστημικού Τηλεσκοπίου Hubble, NASA Goddard Space Flight Center κ.α. Από το 2019 εργάζεται στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας στις Βρυξέλλες.
  • Χάρη Αναστόπουλο: Αναπληρωτής καθηγητής Φυσικής στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Η διδακτορική του διατριβή υποστηρίχθηκε στο Imperial College.Ήταν επιστημονικός σύμβουλος στο βραβευμένο πρόγραμμα Deep Space Quantum Link της NASA.
  • Γιώργο Πλουμπίδη: Καθηγητής Υγείας του Πληθυσμού και Στατιστικής στο UCL. Ήταν ο πρώτος διευθυντής έρευνας του CLS, εργάστηκε στο London School of Hygiene and Tropical Medicine και στο Πανεπιστήμιο του Cambridge.
  • Μανόλη Μικράκη: Eπίκουρος Kαθηγητής στη σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών στο ΕΜΠ. Σπούδασε αρχαιολογία και ιστορία της τέχνης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και έλαβε διδακτορικό δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο Χαϊδελβέργης της Γερμανίας. Έχει λάβει υποτροφίες και ερευνητικές χορηγίες από το Γερμανικό Κράτος και το Ινστιτούτο Αιγαιακής Προϊστορίας της Φιλαδέλφειας των Η.Π.Α.
  • Δημήτρη Πινότση: Θεωρητικός νευροεπιστήμονας με διδακτορικό στα Μαθηματικά και MSc στη Θεωρητική Φυσική από το Πανεπιστήμιο του Cambridge. Εργάστηκε στο UCL και το MIT. Είναι Αναπληρωτής Καθηγητής στο City-University of London και Ερευνητικός Συνεργάτης στο Τμήμα Εγκεφάλου και Γνωστικών Επιστημών του MIT.
  • Νικόλαο Μαρκάτο: Πρώην πρύτανης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, πρώην Κοσμήτορας Σχολής Χημικών Μηχανικών και νυν ομότιμος καθηγητής της Σχολής Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ και Επισκέπτης Καθηγητής του Πανεπιστημίου Τέξας. Υπήρξε Επισκέπτης και Bye-Fellow στο τμήμα Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Θεωρητικής Φυσικής στο Πανεπιστήμιο του Cambridge και Επισκέπτης Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Surrey.
  • Αλέξανδρο Τσομπανίδη: Έχει διδακτορικό στην Ψυχιατρική από το Κολέγιο Peterhouse, Πανεπιστήμιο του Cambridge. Είναι Μεταδιδακτορικός Ερευνητικός Συνεργάτης στο Cambridge. Κατέχει το Διεθνές βραβείο καλύτερης διδακτορικής διατριβής στο θέμα του αυτισμού, INSAR, καθώς και το Βραβείο Charles Slater από το Πανεπιστήμιο Cambridge.
  • Γεώργιο Χαλκιαδάκη: Διδακτορικό στην Επιστήμη Υπολογιστών από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο. Είναι αναπληρωτής Καθηγητής στο Πολυτεχνείο της Κρήτης. Με διακρίσεις και βραβεία σε σειρά από διεθνή συνέδρια και διαγωνισμούς.

Όμως αλγεινή εντύπωση μας προκαλεί το γεγονός πως από το Think Tank απουσιάζει εκπρόσωπος των Ανθρωπιστικών Επιστημών. Δυστυχώς στην εποχή μας έχει επικρατήσει η ταύτιση της έρευνας με την τεχνολογία, έτσι που να θεωρούμε έρευνα μόνο οτιδήποτε ώθηση στην ολοένα και μεγαλύτερη τεχνολογική ανάπτυξη με τα ανάλογα βέβαια οικονομικά οφέλη. Μόνο έτσι νοείται σήμερα η έρευνα.

Ωστόσο, χωρίς να θέλουμε να ταράξουμε κανέναν, έρευνα κάνουν όλα τα επιστημονικά αντικείμενα. Κι αν μας ρωτάτε στις εποχές που ζούμε μάλλον περισσότερο θα έπρεπε να προάγουμε την έρευνα στις ανθρωπιστικές επιστήμες, γιατί διαφορετικά αν συνεχίσουμε έτσι, θα χρειαστεί να «επανεφεύρουμε» ένα νέο διαφωτισμό και να βάλουμε ξανά στο επίκεντρο τον άνθρωπο.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.