Επικινδυνοι αυτοσχεδιοι σκουπιδοτοποι φυτοφαρμακων στην Αρωγη

Της έκδοσης

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της αδιαφορίας των ίδιων των πολιτών απέναντι στην ισχύουσα νομοθεσία, αλλά πρωτίστως στην κοινή λογική που αφορά τόσο στην προστασία του περιβάλλοντος όσο και των ίδιων των πολιτών, αντικρύσαμε το απόγευμα της Κυριακής 16 Ιανουαρίου σε αγροτική περιοχή πέριξ του οικισμού της Αρωγής.

Ο λόγος για έναν ακόμα αυτοσχέδιο σκουπιδότοπο, με την πλειοψηφία των απορριμμάτων να αφορά σε πλαστικές συσκευασίες φυτοφαρμάκων τις οποίες όχι μόνο πέταξαν κυριολεκτικά στην μέση του πουθενά αλλά μπήκαν και στην διαδικασία να τα κάψουν.

Μια πρακτική που σύμφωνα και με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας καθώς και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους τόσο για το περιβάλλον όσο και για τον άνθρωπο λόγω της έκλυσης επικίνδυνων ουσιών από τα υπολείμματα των φυτοφαρμάκων, ενώ ακόμα και οι κενές συσκευασίες φυτοφαρμάκων θεωρούνται εκ των πραγμάτων επικίνδυνα απόβλητα, βλαβερά για το περιβάλλον και τον ανθρώπινο οργανισμό, αν και εφόσον δεν ακολουθηθούν οι συγκεκριμένοι κανόνες επεξεργασίας και ανακύκλωσή τους.

Να υπενθυμίσουμε πως στην Ελλάδα το 2013 ξεκίνησε η πιλοτική εφαρμογή ενός Προγράμματος Κενών Συσκευασιών ΦΠΠ, σε συνεργασία με μια σειρά φορέων, μεταξύ των οποίων ο Ελληνικός Σύνδεσμος Φυτοπροστασίας αλλά και η Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης. Το πρόγραμμα σύμφωνα με την ίδια την πολιτεία δεν πέτυχε τους ελάχιστους στόχους ανακύκλωσης πλαστικού του 22,5% με την επίδοση της ανακύκλωσης πλαστικού της τάξης του 10% στις περιοχές που εφαρμόστηκε,  ενώ το συνολικό κόστος διαχείρισης ήταν ιδιαίτερο αυξημένο σε σχέση και με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Το πιλοτικό πρόγραμμα διεκόπη το 2017, ενώ τον περασμένο Μάρτιο τα Υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος και Ενέργειας γνωστοποίησαν την πρόθεσή τους για τη  δημιουργία ενός Συστήματος Εναλλακτικής Διαχείρισης για τα απόβλητα συσκευασίας φυτοφαρμάκων, μεταξύ των οποίων απόβλητα κτηνοτροφίας, τα υπολείμματα καλλιεργειών, πλαστικά δοχεία φυτοφαρμάκων – λιπασμάτων και τα πλαστικά εξαρτήματα θερμοκηπίων.

Αξίζει δε να σημειωθεί πως σύμφωνα με σχετικά ρεπορτάζ η διακοπή του προγράμματος αφορούσε κυρίως στην έλλειψη ενημέρωσης και παιδείας για τους κινδύνους που απορρέουν από τη μη σωστή συλλογή των συσκευασιών των φυτοφαρμάκων, με αποτέλεσμα οι χρήστες αυτών να προβαίνουν σε άλλες λογικές όπως αυτή που αποτυπώνεται στο φωτογραφικό υλικό, ήτοι η ελεύθερη απόθεσή τους και η καύση τους, με ό,τι κίνδυνο αυτή η πρακτική συνεπάγεται.

Το παράδειγμα αυτό του αυτοσχέδιου σκουπιδότοπου δυστυχώς δεν αποτελεί το πρώτο ούτε το μοναδικό στην περίπτωση της Ροδόπης, καθότι το πρόβλημα εντοπίζεται διαχρονικά, ακόμα και σε πυκνοκατοικημένες περιοχές. Με την δημοσιοποίηση των σκουπιδότοπων αυτών οι αρχές συνήθως προβαίνουν στην αποκομιδή των απορριμμάτων, ωστόσο απαιτείται μόνο ελάχιστο χρονικό διάστημα για την «επαναφορά» τους στην πρότερη κατάσταση, προϊόν πρωτίστως της αδιαφορίας των χρηστών φυτοφαρμάκων σε ζητήματα που αφορούν την μόλυνση του περιβάλλοντος και την προστασία της δημόσιας υγείας. Γιατί δεν μπορεί κάποιος να κάνει χρήση αυτών στο χωράφι του για παράδειγμα μη γνωρίζοντας την επικινδυνότητα των ουσιών που αυτό περιέχει. Και όλα αυτά δεδομένης και της πλήρης απουσίας ελεγκτικού μηχανισμού αλλά και σχεδίου διαχείρισης από πλευράς της πολιτείας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.