Ενισχυεται η διεθνης θεση της Ελλαδας

Γράφει ο Γιώργος Ν. Τζογόπουλος*

Το 2020 θα είναι σημαντική χρονιά για την ελληνική εξωτερική πολιτική. Η υπογραφή της συμφωνίας Ελλάδας-Ισραήλ-Κύπρου για την κατασκευή του αγωγού East Med επιβεβαιώνει τα ισχυρά θεμέλια του δυναμικού αυτού τριμερούς σχήματος συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Αναδεικνύει, την ίδια στιγμή, τη σημασία που διαδραματίζουν οι ενεργειακές εξελίξεις για την ενίσχυσή της διεθνούς θέσης της χώρας.

Παράλληλα με τη μελλοντική κατασκευή του εν λόγω αγωγού, ο οποίος θα μεταφέρει φυσικό αέριο από τη Λεκάνη της Λεβαντίνης στην Ευρώπη, η Ελλάδα ήδη επωφελείται από τον τερματικό σταθμό της Ρεβυθούσας, που διαθέτει πλέον αυξημένη χωρητικότητα, ενώ ελπίζει σε ανεύρεση υδρογονανθράκων σε νέα οικόπεδα της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης, για παράδειγμα, νοτιοδυτικά της Κρήτης, όπου θα δραστηριοποιηθεί η κοινοπραξία των Ελληνικών Πετρελαίων, της Exxon Mobil και της Total.

Και, βέβαια, κομβικό ρόλο συνεχίζει να διαδραματίζει η Βόρειος Ελλάδα. Παρόλο που τελικά ο αγωγός Turkish Stream, θα επεκταθεί, όπως όλα δείχνουν – μέσω Βουλγαρίας – μεταφέροντας ρωσικό φυσικό αέριο στην Ευρώπη, άλλα ενεργειακά έργα βρίσκονται στο επίκεντρο. Πρόκειται για τον Διαδριατικό αγωγό φυσικού αερίου (ΤΑΡ), ο οποίος ήδη διασχίζει όλη τη Βόρειο Ελλάδα και θα μεταφέρει αζέρικο φυσικό αέριο μέσω Τουρκίας προς την Αλβανία και την Ιταλία, και τον Διασυνδετήριο Αγωγό Ελλάδας-Βουλγαρίας, που πρόκειται να κατασκευαστεί σύντομα και θα τροφοδοτείται από διαφορετικές πηγές. Μεγάλης σημασίας θα είναι, ακολούθως, η πλατφόρμα επαναεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου, η οποία θα κατασκευαστεί μέχρι το 2022 στην Αλεξανδρούπολη, που, μεταξύ άλλων, προμηθεύει με αέριο τον IGB. Τέλος, δε μπορούμε να παραγνωρίζουμε διάφορα αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα, που είτε έχουν ήδη τεθεί σε λειτουργία είτε βρίσκονται σε εξέλιξη.

Η Ελλάδα μπορεί να ατενίζει το 2020 με μεγαλύτερη αισιοδοξία. Στο πλαίσιο αυτό, η περιοχή της Βορείου Ελλάδας καθίσταται ολοένα και πιο σημαντική. Χρειάζεται, πλέον, περισσότερο δημιουργική ατζέντα, ώστε η Ελλάδα να αξιοποιήσει τα σημαντικά της ενεργειακά πλεονεκτήματα. Ο μηδενισμός βλάπτει την ελληνική διπλωματία.

*Ο Δρ. Γιώργος Ν. Τζογόπουλος είναι Senior Fellow στο Begin Sadat Centre for Strategic Studies (Ισραήλ) και διδάσκει διεθνείς σχέσεις στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο της Νίκαιας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.